Telkari kadın elinde yaşam bulacak

Geleneksel el sanatlarından telkari, kadınların hünerleri ellerinde geleceğe taşınacak.

Haberler 28.11.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 3 bin yldr Mardin ve çevresinde gümü ileme sanat olan telkarinin gelecek kuaklara aktarlmas için Kzltepe Belediyesince Hanm Eli Kadn Danma Merkezinde kurs açld.

Kursa katlan kadnlarn hünerli elleriyle gümüü incelterek ürettii yüzük, küpe, kolye ve anahtarlk gibi aksesuarlar büyük talep görüyor

-Sanat, kadnlarn elinden hayat bulacak

Kzltepe Belediyesi Kadn ve Aile Hizmetleri Müdürü Seher Aydn, unutulmaya yüz tutmu telkari sanatnda, gümüün en ince haliyle ilenmesi olduunu söyledi.

Bu sanatn yaatlmas için kurs açldn ifade eden Aydn, öyle dedi:

Kzltepede bu sanatta ilk kez kurs açlyor. Kursiyer 15 kadn telkariyi örenerek meslek ediniyor. Buradan çktklarnda her yerde aranan ustalar kalfalar olacak. Bunlarn kadnlardan olmas da bizim için büyük bir ans. Telkarinin sadece erkekler tarafndan yaplamadn kadnlar bu kadar ince bir sanata yön vermeleri gerektiini göstermek istiyoruz.

Aydn, 15 kadn kursiyerin mükemmel ürünlere imza attn dile getiren Aydn, Elimizde hiç ürün kalmyor. Ustalk seviyende ürünler çkarlyor. Ürettiimiz bütün ürünler, kap kap satlmakta. Biz bundan çok mutluyuz. dedi.

Kadnlarn da çalma hayatnda olmas gerektiine iaret eden Aydn, öyle devam etti:

Kadnlarn ne kadar güzel eyler çkardklarn göstermek istiyoruz. Burada da bunu ispatlam oluyoruz. Kursa 2,5 ay oldu. Atölyemiz hiçbir zaman kapanmayacak. Kadnlara sürekli bu öreteceiz. Biz telkariyi unutturmak istemiyoruz. Ele emei saf gümüten ürünler çkarmak istiyoruz. çok zarif bir sanat olan telkari kadn elinde hayat bulacak. Kadnn ürettii telkari daha zarif ve daha k.

- Kadnlarmzn yaatmasn amaçlyoruz

Kurs hocas 17 yllk telkari ustas Mehmet Zeki Tatldede de 4 bin yllk sanat yaatmak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Bu yarta kadnlarn emeinin gözard edilememesi gerektiini vurgulayan Tatldede, Kadn eli sanata daha yatkn. Kursa 18-45 ya arasnda 15 kursiyer katlyor. Hepsi de bir birinden hünerli. Kadnlarn hünerli ellerinden çkan ürünlere talep çok. ifadelerini kulland.

- Kadnlar, i yeri açmak istiyor

Kursiyerlerden 2 çocuk annesi 35 yandaki Selma Dalçn (35) ise yaklak 3 ay önce balad kursta, çok ey örendiini söyledi.

çocuklarna daha iyi bir gelecek salamak ve onlar okutmak için kursa baladn anlatan Dalçn, 2 çocuk okutuyorum. Buradan örendiim meslekle çocuklarm üniversitede okutmak istiyorum. Kendimi gelitirip, i yeri açmay düünüyorum. Bu meslei örenip çocuklarm okutmak istiyorum. dedi.

Üniversite mezunu 24 yandaki Kübra Günenç (24) de daha önce telkari sanatna ilikin hiçbir bilgisi olmadn, arkadann tavsiyesi üzerine kursa katldn söyledi.

Telkari sanatnn meakkatli ama çok güzel olduunu ifade eden Günenç,Yeni yeni öreniyoruz. Sanat örendikten sonra kursiyer arkadalarla iyeri açmak istiyoruz. Bu imkanlar bize salayanlara teekkür ediyoruz dedi.

Bu sanat örendikçe çok sevmeye baladn ve bu sanat yaatmak istediklerini vurgulayan 21 yandaki Sevgi Kaymaz ise Yaptmz ürünlerin daha tezgaha konulmadan kap kap gitmesi bizleri mutlu ediyor. Hedefimiz bu sanat örenip i olanana çevirmek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git