Telkari Sanatı Kadının Elinde!

Süryanilerin 3 bin yıllık el sanatı telkari, Mardin’de kadınların ellerinde yaşatılıyor.

Haberler 11.03.2018 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Midyat ilçesinde özelikle Süryani ustalarn tel tel ileyerek yaatmaya çalt telkari sanat, kadnlarn ellerinde ekillenerek görücüye çkyor. El emeinin deeri olmaz diyen kadnlar, 3 bin yllk sanata sahip çkmay hedefliyor. Ev hanmlarnn ve sanata ilgi duyan her kadnn tel tel ileyerek yapabilecei telkari sanat büyük bir özveri ve sabr gerektiriyor. Midyat ilçesinde atölyenin kaplarn telkari sanatn yaatmak isteyen kadnlara açan telkari ustas Gabriel Orak, Yaklak 30 yldr bu ii yapyorum. Tekleri ince ince tellerin birletirilmesi sanatdr. Erkekler de yetenekli ama kzlarmzn bu sanat yaatmas çok iyi oldu. Kzlarn el yatknl daha çok. Bu sanatn yaatlmasn isteriz diye konutu.

GÜMÜÜ TEL TEL LYORUZ

Midyatta telkariyi tel tel ileyen ve satn gerçekletiren Manuelle Onar, sanat devam ettirmek istediini söyledi. Onar, Genç kzlarmz ev hanmlarmz bo zamanlarnda örenip yüz yllardr sürdürülen telkariyi yaatmak için çalabilirler. Gelip örenmeliler. Bu sanat bitmi ve tükenmeye gidiyor. Biz de istiyoruz ki gençlerimiz, bayanlarmz oturmak yerine hem yapsn hem satsn. Kadnlar bu bölgede el üstünde tutulmu kutsal görünmütür. Telkariyi kadnlarn yaatmas gerekir ifadelerini kaydetti.

Aylarca emek verilerek sanatn icra edildiini ifade eden Onar, Telkarinin beyaz olmasna dikkat edilmesi gerekir. Ama karartma isteyenler oluyor onu da yapyoruz. El emeinin karl yoktur, ama 3 buçuk ay kadar süren ürünler var. Bizim amacmz telkariyi daha iyi tantmak en az karla telkariyi satp sanat yaatmaktr dedi.

Ana Sayfaya Git