Terör değil, turizmle!

Mardin’de 2 yıl önce yaşanan terör olaylarının güvenlik güçleri ve halkın desteği ile bitirilmesinin ardından oluşan huzur turizmcilerin tükenen umutlarını yeniden yeşertti. Terörün yerini huzura bırakması ile umutlanan turizmciler, adeta açık hava müzesi konumundaki Mardin'in terörle değil, turizm ile anılmasını istiyor.

Haberler 19.11.2017 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Marka ehir olarak UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine aday olan tarihi kent Mardinde 2 yldr yaanan terör olaylar nedeniyle sarslan turizm yeniden canlanyor. Tarihi kentin bo sokaklarnda artk turistlerin gezileri dikkat çekerken kapatlan otellerin yerine yenileri açlarak 12 ay için turizm hazrlklar sürüyor.

TURZMCLER 2018 YILINDA KI TURZMNDEN DE UMUTLU

Mardinde Kobani ve hendek olaylar yüzünden 2 yldr can çekien turizm, halkn terör örgütüne kar devletle el ele vermesi sonucu tarihi kentte yeniden canlanyor. Asrlk konaklar, kervansaraylar, camileri, medreseleri ve kiliseleri ile adeta açk hava müzesi görünümündeki ehirde bu yl yaanan turizm hareketlilii kepenk kapatma noktasna gelen turizmcilerin umudu oldu. Mardin Turizm Otelciler Dernei Bakan Özgür Azad Gürgör, bu yl 3 yeni otelin Mardinde hizmete girdiini kaydederek 2018 ylnda k turizminden de beklentilerinin yüksek olduunu dile getirdi.

2017 yl ilk 9 ayn geçtiimiz yllara nazaran yüzde 95 doluluk oran ile gerçekletiren turizmciler Mardinde k aylarnda da turizm hareketlilii için yeni projeler ile uluslararas fuarlarda yer almay hedefliyor. Konuyla ilgili hlas Haber Ajansna (HA) konuan Mardin Turizm Otelciler Dernei Bakan Özgür Azad Gürgör, bölgede terörün bitmesi ile yeni turizm yatrmlarnn önünün açldn kaydetti. 2017 sezonunu Eylül ve Ekim ayn oldukça youn geçirdiklerini belirten Gürgör, 2015-2016 yllarna nazaran ciddi bir yükseli söz konusu. Özellikle referandum sonras Mardinde ciddi bir turist art oldu. Kasm aynda olmamza ramen ciddi bir talep var. Özellikle yakn iller, stanbul, zmir, Ankaradan ciddi bir talep söz konusu. Önümüzdeki sene daha da iyi olacan düünüyorum dedi.

BURASI TERÖR DEL, TURZM EHR

2015-2016 yllarnda bölgede yaanan terör olaylar nedeniyle ciddi bir sknt yaadklarn belirten Bakan Gürgör, uanda Mardin Valisi ve Büyükehir Belediyesi Bakan Vekili Mustafa Yamana teekkür etmek istiyorum. Mardin bu yl büyük organizasyonlara ev sahiplii yapt. Mardinin aslnda terör ehri deil, turizm ehri olduunu bütün organizasyonlarda dile getirerek bu algy krm olduk. nsanlar artk Mardine geldiinde Mardinin bir antik ehir olduunu, herhangi bir olayn olmadn görünce mutlu oluyor ve bu da gün geçtikçe turist saysn arttryor diye konutu.

KAPANAN OTELLERN YERNE YENLER AçILDI

Mardinde 46 tane aktif otellerinin olduunu belirten Güngör, bunlardan bazlarnn 2014-2015 ylndaki terör olaylar dolaysyla kapandn söyledi. Gürgör,Kapanan otellerimiz yerine bu yl 3 yeni otel açld. Yatrmclarn bölgemize gelmesini istiyoruz. çünkü turizmde art oldukça, kapasiteleri büyütmek gerekiyor. Bölgemizde güvenliin salanmas ile turizmde art oldu. Kasm, Aralk ay için talep alyoruz. uan hiçbir ilimizde sknt yaamyoruz dedi.

MARDN DEMEK, TÜRKYE DEMEK

Mardinin turizm ve kardelik ehri olduunu duyurmak istediklerini dile getiren Güngör,Türklerin, Kürtlerin, Süryanilerin kardeçe yaad bir ehir. Mardin demek Türkiye demek. Mardine gelen herkes kendinden bir parça buluyor. Açk bir antik ehir. Gelen hangi dine mensup olursa olsun, kendinden bir parça görüyor. Gelen insanlarmz medreseleri, kiliseleri, konaklar görme imkan buluyor. En genç konaklar 300-400 yllktr. Mardinde kn youn bir sezon yok ama k sezonu için organizasyonlar düzenleyip kn da turizmin olmas için çalmalarmz sürdürüyoruz. Mardin Valiliinin de destekleri ile Mardinde 4 mevsim turizm için projelerimizi hayata geçireceiz diye konutu.

MARDNDE TURZM 12 AYA YAYILIYOR

Tarihi Mardinde Artukbey kahvelerinin iletmecilerinden olan Mehmet Yertüm, 5 yl önce yaanan terör olaylarndan dolay turizmin baltalandn söyledi. Yertüm, Mardinde 5 yl önce yaadmz terörle ilgili nedenlerden dolay turizm baltaland, bakanlk ve valilik tarafndan yaplan çalmalarla turizmde ciddi bir ak saland. Mardinde turizm 12 aya yaylyor. Gelecekten ümitliyiz. Burada bir terör olay olmadn imdi gelip gören turistler keke daha önce gelseydik diye hayflanyorlar. Mardinin ta topra, kahvesi, cevizlii sucuu, üzümü, pestili kente özgü ürünler turistler tarafndan rabet görmektedir ifadelerini kulland.

TÜRK BAYRAI GÖREMEDMZ EHRDE HER YERDE ANLI BAYRAIMIZ DALGALANIYOR

Olunun görevi gerei 1 yldr Mardine geldiklerini söyleyen Hasan Cantürk, eskiden sokaklarnda hiç Türk bayran göremedikleri kentte imdi ise bütün sokaklarnda anl bayran dalgalandn dile getirdi. Cantürk, Gerçekten çok mutluyuz. çok sevindirici, Mardin hepimizin. çok eski bir medeniyet. Prlanta gibi bir ehir, gece gerdanlk, gündüz seyranlk olarak yorumlanabilecek bir ehir dedi.

TERÖRDEN ARINMI BR EHR

Turist olarak Afyonkarahisardan Mardine gelen Ali Bayar, huzur içinde Mardini ve ilçelerini gezdiklerini ifade etti. Bayar, nsanlar huzur ve güven istiyor. Biz de bu ortam gördük. Bakrclar çars, Sabuncular, tarihi çarlarn gezdik. Buras hem inanç turizmi hem de tarih olarak çok güzel bir ehir. Terör kelime olarak ürkütücü. uan böyle bir ey görmedik. Mardin turistlik bir ehir, huzur var güven var. Mardinin gezilip görülmesi gereken bir ehir olduunu düünüyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git