Teröre karşı "müzik" önerisi

Ömer Halisdemir Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Timur Vural, terörle mücadelede önleyici tedbirler kapsamında müziğin kullanılması amacıyla hazırladığı projeyle, çocukların dağa çıkmasının önlenmesine katkı sunmayı hedefliyor.

Haberler 21.11.2016 - 08:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Destek Program (SODES) kapsamnda hazrlad Terörle Mücadelede Müzik, Diyarbakr çin Pilot Uygulama Önerisi adl projesini Kalknma Bakanlna sunan Ömer Halisdemir Üniversitesi Türk Musiki Devlet Konservatuvar öretim üyesi Doç. Dr. Timur Vural, bir sempozyum dolaysyla geldii Diyarbakrda yapt açklamada, terörle mücadelenin sadece silahla yaplamayacan söyledi.

Terörle mücadelede en önemli ayan önleyici tedbirler olduuna dikkati çeken Vural, terörü önleyici tedbirler kapsamnda sosyal politikalarn büyük önem tadn kaydetti.

Vural, müziin insanlarn davranlar üzerinde oldukça etkili olduunun bilimsel olarak belirlendiini ifade ederek, örencilerin popüler müzik kültürü ile sosyallemeleri ve kendilerini ifade etmeleri durumunda sosyal alanda tatmin olmu birey haline geleceklerini dile getirdi.

Yaptmz aratrmalarda terörle mücadelede önleyici tedbirler alannda yaplan çalmalarda güzel sanatlarn genelde ötelendiini ve çok az çalma yapldn gördük. ifadesini kullanan Vural, bu amaçla SODES kapsamnda Terörle Mücadelede Müzik, Diyarbakr çin Pilot Uygulama Önerisi adl projeyi hazrladklarn aktard.

Projenin 7. ve 8. snflardaki örencilere gitar, flüt, balama gibi müzik aletleri eitimi ve popüler müzik parçalarn seslendirmeye yönelik bir pilot uygulama önerisinin yer aldn iaret eden Doç. Dr. Vural, projenin kabul edilmesi durumunda Diyarbakrda ilk olarak 8 okulda yürütüleceini kaydetti.

- Müzik çok önemli bir silah

Pilot uygulamann baarl olmas halinde projenin Diyarbakrdaki 447 bin örenciyi kapsayacak ekilde yürütüleceini dile getiren Vural, öyle konutu:

Bu öneri sayesinde çocuklarmzn daha sosyal birey olmalar ve toplumda kendilerini daha iyi ifade etmeleri için çalyoruz. Projenin gerçeklemesi için Kalknma Bakanl ile Milli Eitim Bakanlnn desteine ihtiyacmz var. Müzik öretmenlerimizin tabannda yaplacak uygulamayla 2 yl içinde tüm Diyarbakra yaylmasn istiyoruz.

çocuklarn terörden uzak ortamda yetitirilmesinin önemine vurgu yapan Vural, Bunun için de müzii kullanmak istiyoruz çünkü müzik çok önemli bir silah. Dou insanmzn müzik yetenei çok fazla, bu konuda çok baarllar. Bu yeteneklerini kullanabilirlerse çok baarl olurlar. ifadesini kulland.

Vural, müziin silahl mücadele ksmnda etkili olacana yönelik düüncesinin bulunmadn belirterek, Biz terörden temizlendikten sonra iin içine gireceiz. dedi.

Doç. Dr. Timur Vural, öyle devam etti:

1 yl sonra ülkemiz sükunet ortamna döndüünde bu çalmalar önleyici faaliyet olacak. Özellikle küçük çocuklarmzn beyninde sanatsal klar yakmak istiyoruz. Kültürel deiimin sonuçlar bir veya iki ylda olmaz. 5, 10 veya 15 yl geçmesi lazm. 15 yln sonunda tamamen bir kültürel deiim yakalanr. Gerçekletireceimiz projeyle ülkemizdeki yaama tarzn ve müzik sanatn örenecek çocuklarmzn daa çkmalarnn önüne geçileceine inanyorum.

Ana Sayfaya Git