Ters üçgen mezar taşı

Hasankeyf'teki ters üçgen süslemeli mezar taşlarının ilçeye özgü olduğu düşünülüyor

Haberler 21.09.2021 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann tarihi Hasankeyf ilçesinde bulunan ters üçgen süslemeli mezar talarnn ilçeye özgü olduu düünülüyor.

Tarihi Hasankeyf ilçesinde kaz çalmalar Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öretim Üyesi Doç. Dr. Zekai Erdal bakanlnda 6 sanat tarihçisi, arkeolog, antropolog, 2 restoratör ve 4 stajyer örenciyle sürdürülüyor.

Hasankeyf Kaz Bakan Doç. Dr. Zekai Erdal, kaz çalmalarnn tarihi yerlekede bulunan Büyük Saray ve çevresinde devam ettiini söyledi.

Hasankeyf Kalesinin bilimsel yaynlar da dikkate alndnda Roma döneminden bugüne kesintisiz bir geçmiinin olduunu bildiren Erdal, tarihi yerlekenin yaknnda bulunan 12 bin yllk Hasankeyf höyüünün bulunmasnn Roma döneminden önce de bir yaamn olduuna iaret ettiini kaydetti.

Büyük Sarayn dousundaki duvarlarn önünde bulunan ve 1820lerden bugüne ulaan mezarlarda derine doru bir çalma yapldn aktaran Erdal, böylece Büyük Saray duvarn ortaya çkarmaya çaltklarn belirtti.

Türk slam mimarisindeki mezarlklarn ba ahidesi, ayak ahidesi veya tek ahide eklinde olduunu ancak Hasankeyfte yaptklar çalmalarda ilçeye özgü bir mezar ta bulduklarn anlatan Erdal, öyle devam etti:

Hasankeyfe özgü olarak pehle talarnn ortasnda kulak benzeri, üçgen bir çknt olduu örnekler karmza çkmtr. Bu çkntlarda bazlar sade olduu gibi bir ksmnda yaz bir ksmnda süsleme örnekler karmza çkar. Bu mezar tipi Hasankeyf çevresinde köklü bir mazisi olan Ahlat, Bitlis, Silvan, Diyarbakr, Siirt yöresindeki mezarlklarda ve alanda yaptmz incelemelerde bulunmamaktadr.

Hasankeyfte kefedilen farkl yapdaki mezar talarn alannda uzman bilim insanlaryla paylatklarn bildiren Erdal, bu mezar tipolojisinde bir mezar tann bugüne kadar tespit edilmediini vurgulad.

Erdal, Bulduumuz mezar talarnn tipolojisini sorduumuzda hocalarmz da bu tarz bir mezarn bu zamana kadar Anadolunun dier yerlerinde rastlamadklarn söylediler. Buna paralel olarak bu pehle tandaki (mezarn yan ta) çkntnn, mezar talarnn, mezar tipolojisinin Hasankeyfe özgü olduunu söylememiz yerindedir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git