Tescilli pirinçte el emeğiyle hasat

Güneydoğu'nun pirinç ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Karacadağ'da hasat başladı

Haberler 26.09.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Karacada eteklerinde kaynak suyu ile yetitirilen, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Karacada pirincinde hasat balad.

Karacada eteklerinde üreticiler, kar sularnn nisan aynda erimesiyle beslenen derelerin yaknnda, çounluu talk alanlara verdikleri suyla adeta bataklk haline getirdikleri tarlalarda çeltik tohumunu toprakla buluturuyor. Zahmetli çalma sonucunda pirince dönüen çeltiin yetimesi yaklak 5 ayda tamamlanrken ardndan biçerdöverle hasat yaplyor. Biçerdöverlerin giremedii talk arazilerde ise orakla hasat yaplyor.

Türk Patent ve Marka Kurumunca Diyarbakrn dördüncü ürünü olarak tescillenen pirinç, toplanp kurutulmasnn ardndan çeltik fabrikalarnda yaplan ilemler sonrasnda tüketiciye sunuluyor.

Kentte geçen yl 10 bin 765 dekar akn alanda 5 bin 368 ton Karacada çeltii üretilirken, bu yl ise çiftçiler verim artndan umutlu.

çiftçi Abdurrahman Gülçer, bu yl 400 dönüm alanda pirinç ektiini, talk arazi dolaysyla elle hasat yapmak zorunda kaldklarn söyledi.

Baz tarlalarda içilerin orak ile hasat yaptn aktaran Gülçer, Yer düz olursa biçerlerle hasat yapyoruz ancak yer düz olmad yerlerde oraklarla hasat yapyoruz. Karacada bölgesi tal bir bölge olmasayd hasat için yaptmz masraf yarya düerdi. çünkü tal olduu için biçerdöver tarlaya giremiyor. O yüzden de mecburen insan gücü ile biçiyoruz. Masrafmz da çok yüksek oluyor. diye konutu.

- KARACADA PRNCNN TADINA BAKAN SÜREKL ALMAK STYOR

Karacada bölgesinin pirinç anlamnda çok verimli bir bölge olduunu aktaran Gülçer, unlar kaydetti:

Karacada pirincinin tadna bakan sürekli almak istiyor. Havasndan, suyundan ve tandan dolay pirincin çok güzel bir tad var. Tarlada u anda 102 kii çalyor ve bu say daha da artacak. Buras onlar için ekmek kaps oluyor. çünkü hem erkekler hem de bayanlar yaklak 20 gün çalp para kazanyor. Önce erkeklerle biçiyoruz ardndan bayanlar gelip toplayp harman yapyor. Ardndan biçer aracna atyoruz ondan sonra çeltik çkyor. çeltikleri de kuruttuktan sonra çeltik fabrikasna götürüyoruz. Ardndan sofralarda yerini alacak.

zzettin Aluç ise Karacada pirincinin bir marka haline geldiini belirtti.

Karacada pirincinin farkl bir tad olduunu dile getiren Aluç, Karacada pirinci tescillendii için artk Diyarbakr denilince herkesin aklna gelecek. Bu pirincin tadna varan artk baka bir pirinç yiyemez. Pirinç tarlasn 6 ay önce açp sulandryoruz ve tohumunu atyoruz. Yetitiriciler 3 gün arayla tarlay suluyor. Ardndan Eylül aynda hasadn yapmaya balyoruz. ifadelerini kulland.

- BU OLMASAYDI BAKA YERLERE çALIMAYA GDECEKT

Tarlada çalan smail Baltac ise, her mevsim Karacada bölgesinde pirinç hasad yaptn söyledi.

Tarm araçlarnn baz tarlalarda hasat yapamamasnn kendileri açsndan avantaj olduunu ifade eden Baltac, Tarlalar tal olduu için biçerdöver baz tarlalara giremiyor, biz orakla biçiyoruz. Bizim için de bir avantaj oluyor çünkü bu i olmasayd baka yerlere çalmaya gidecektik. Bu i olduu için 20 gün boyunca buraya gelip çalyoruz tekrar evimize gidiyoruz. Bizim için çok avantajl oluyor. dedi.

Geçmite pirincin sadece orakla biçildiini, tarm aracnn bulunmadn aktaran Baltac, O zaman hem biz biçiyorduk hem de baka yerlerden içiler geliyordu ve daha elenceli oluyordu. Bir aydan daha fazla sürüyordu hasat. Hasat yaparken bo vakitlerimizi de oyunla geçiriyorduk. 1993 ylndan bu yana hasat yapyorum. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git