Tespihte antibakteriyel dönem

ANTİBAKTERİYEL ve antiseptik özelliği ile bilinen kuka ve manda boynuzu, tespihe merakı olan, aynı zamanda da sağlığına önem verenlerin gözdesi oldu. Koleksiyonerler için tespih yapan Mahmut Yağcıoğlu, Osmanlı Dönemi'nde çok yaygın olan kuka ve manda boynuzu tespihinin kadınlar tarafından ilgi gördüğünü ve antibakteriyel özelliği nedeniyle tercih edildiğini söyledi.

Haberler 04.10.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok erkek tarafndan hem aksesuar hem de dini amaçl kullanlan tespih, Osmanl Döneminden bu yana Türklerde de büyük ilgi görüyor. Tespih kültürünü yaatan ve tespih imalat yapan 52 yandaki Mahmut Yacolu, özellikle koleksiyonlerler için birbirinden deiik tespihler üretiyor. ehzadeler lçesi Saruhan Mahallesindeki küçük atölyede çalan Yacolu, kemik, manda boynuzu, koç boynuzu, kuka gibi malzemeleri kullanarak el içiliiyle birbirinden güzel tespihler yapyor. Daha çok sanatsal özellii bulunan tespihler yapan Yacolu, Tespih çok eski bir gelenek, kültürümüzde oldukça köklü bir geçmii var. Genelde dini inançlardan kaynaklanan bir kullanm olmasna ramen günlük hayatta da stres atmak amaçl kullanlyor. Tropikal malzemelerden, kemikten boynuza kadar hepsini kendimiz temin ediyoruz. Malzemeleri ham olarak aldktan sonra küçük parçalar halinde kesip yuvarlak hale getiriyorum. Tornada taneye dönütürüyorum. Ardndan üstüne ilemesi ve cilas yaplp kullanma hazr hale geliyor. Taneleri oymak içini boaltp desen verip sanatsal yap kazandrmak görsellii artrd için merakllar tarafndan tercih ediliyor diye konutu.

ANTBAKTERYEL ÖZELLK LG çEKYOR

Tespihlerde son dönemlerde salk açsndan da tercih edildiini anlatan Yacolu, özellikle kuka ve manda boynuzu tespihlerine dikkat çekti. Yacolu öyle devam etti:

Kuka ve manda boynuzu tespihlerinde farkl özellikler var. Osmanl Döneminde sarayda doktorlarn kuka kullanmas zorunluydu. Antibakteriyel yaps nedeniyle eldeki mikrobu öldürüyor. Ayn özellik manda boynuzunda da var. Elde kullanld sürece mikroplar kryor. Salk açsndan olumlu etkisi var. Kuka ve manda boynuzu tespihler ilgi çekiyor. Fazla bilinmiyor, anlattmzda hemen temin etmek istiyorlar. Ta grubu tespihler insandaki negatif enerjiyi alyor. nsanlar bir rahatlama ve huzur hissediyor. Günlük kullanmda bu yüzden daha çok tercih ediliyor.

KOLEKSYONERLER çN TESPH YAPIYOR

Tespihin baz kiiler için çok önemli olduunu ve koleksiyon yaptklarn dile getiren Yacolu, kendisinin de koleksiyonerler için tespih ürettiini anlatt. Yacolu, Tespih ilemeciliinde koleksiyoner boyutu var. Tespihlerin tanelerine ve imamelerine yaplan ilemelerle koleksiyonerler için özel üretimler yaplyor. Gül aac, pelesenk aac koleksiyonerler açsndan ilgi çekiyor. Ayrca zeytin aac da ilenerek koleksiyonerlerin beenisine sunuluyor. Tanelerin oluumundan üzerine ilenmesine kadar heykeltra gibi çalyorum. Daha çok koleksiyonerler için tespih yapyorum. Yaplan içilik arttkça fiyat artyor. Alnabilecek tespihler 400 liradan balayp çok yukarya kadar çkabilir. Fiyatta bir üst limit yok dedi. Yacolu, güzel bir tespihin 10-15 günlük bir sürede yaplabildiini söyledi.

KADINLAR DA LG GÖSTERYOR

Küçük ve elde tanmas kolay tespihlerin kadnlar tarafndan tercih edildiini anlatan Yacolu, Zeytin aac ve küçük kukalar kadnlar tarafndan daha çok alnyor. Kadnlar darda çok tamyorlar ama kapal ortamlarda kullanyorlar. Kadnlarn da ilgisi var, buraya gelip satn alyorlar diye konutu. Yacolu, ayrca kadnlarn daha titiz olduu için antibakteriyel özellii olan kuka ve manda boynuzu tespihlerine de ilgi gösterdiklerini belirtti.

Ana Sayfaya Git