"Teşrik tekbirlerini unutmayalım"

İttihad-ul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şenlik, bayramın ilanı olan teşrik tekbirlerinin yarından itibaren getirilmesi gerektiğini belirtti.

Haberler 20.08.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

limler ve Medreseler Birlii (ttihad-ul Ulema) Genel Bakan Yardmcs Mehmet enlik, yaklaan Kurban Bayramnda ve öncesinde yaplmas gerekenlerle ilgili deerlendirmelerde bulundu.

Kurban Bayram kadar arefe gününün de slam lemi için çok önemli olduunu belirten enlik, yarndan itibaren terik tekbirlerinin getirilmesi gerektiini söyledi.

enlik, nallah yarn bayram sathna girmi olacaz. Kurban Bayramndan bir gün önce sabah namaz ile birlikte terik tekbirleri balyor. Kurban Bayramnn dördüncü günü ikindi namaz vaktine kadar terik tekbirleri devam ediyor. Bu tekbirler her farz namazdan sonra getiriliyor. Farz namazlardan sonra getirilen terik tekbirlerini insanlarmz yolda birbirleriyle karlatklar zaman ya da ziyaretlere gittikleri zaman da getirebilirler. Bu tekbirler bayramn bir enliidir, ilandr. Bu nedenle bu tekbirleri ihmal etmememiz gerekir. dedi.

Bayram namazn camide cemaatle klalm

Bayrama önceden hazrlanmak, temiz ve güzel elbiseler giymek, gusletmek, misvak kullanmak veya dileri frçalamak, güzel kokular sürmek ve güler yüzlü olmann sünnet olduunu dile getiren enlik, Bayram namaz için de elimizden geldii kadar camilere erken gidelim. Orada tekbirlerimizi getirelim. Namazdan önce verilen vaaz dinleyelim. Bayram namaz afiilerde sünnet-i müekkede, Hanefilerde ise vaciptir. afiilerde her ne kadar sünnet-i müekkede olsa dahi bu sünnet vacip derecesindedir ve önemli bir namazdr. Bayram namazn camide cemaatle topluca klmak gerekir. Bu vesileyle camide dier insanlarla da bayramlam oluruz. Cemaati kaçran insanlar kendi balarna da bayram namazn klabilirler. Bayram namazn kldktan sonra eve dönerken yolda karlatmz insanlarla, eve gittiimizde ev halkyla bayramlaalm. Tabi, bu arada tekbir getirmeyi de unutmayalm. ifadelerini kulland.

Kurban etini fakirler, komular ve akrabalarmza verelim

Kurban Bayramndaki önemli hususlardan birinin de kurban kesmek olduuna vurgu yapan enlik, sözlerini öyle sürdürdü:

Bayram namazn kldktan sonra eve geldiimizde hemen kurbanmz kesmeliyiz. Hatta Hanefi mezhebine göre, bayram namazndan önce de kurban kesilebilir. limlerimiz, eer kurban akika ya da adak deilse üçe bölünmesi tavsiyesinde bulunuyor. Bir ksmn kendimize, bir ksmn fakir fukaraya, bir ksmn da akraba, e, dost ve komulara datrz. Akrabalara, ee, dosta ve komulara vereceimiz zaman piirerek verirsek belki daha uygun olur. Kii kestii kurbannn tamamn fakir fukaraya databilir ya da uzak diyarlarda olup da aç olan insanlara gönderebilir. Kurban parasn oralara gönderip, kurbann orada da kestirebilir. Bulunduu yerde bir dernee, bir medreseye, bir hayr kurumuna hibe edebilir.

Bayram dargnlarla barmaktr

Bayramn sevinmek, elenmek ve neelenmek olduunu kaydeden enlik, Ayn zamanda dargnlarla barmaktr. Küskünler ile bir araya gelmek, helallemek demektir. Bayram bütün bunlar için bir frsattr, bu frsat en güzel ekilde deerlendirmek gerekir. Küskün olup da yan yana gelmeyenler varsa ve birileri de bundan haberdar ise araclarn araya girip bunlar yan yana getirmesi ve bartrmas güzel olacaktr. Bayram, küskünlerin barmasna frsat tand için sevinç üstüne sevinçtir. Kardelerimiz öncelikle ev halkyla bayramlamal. Daha sonra sla-i rahim kapsamnda yakn akrabalar ziyaret edilmeli, sonra komulara gidilmeli, tannan limler varsa bayramda onlar da unutulmamal. eklinde konutu.

Bu bayramda Yusufilere çokça dua edelim

Son olarak enlik, Bayramda bayram yapamayan, bu sevinci yaayamayan insanlarn olduunu unutmamak gerekir. mknmz varsa ve kendilerine ulaabiliyorsak mutlaka bu insanlar ziyaret edelim. Kendilerine kurban etinden götürelim. Baka hediyeler takdim edelim. Böylece onlarn da bayram bayram olarak yaayabilmesi için elimizden gelen her türlü çabay gösterelim. Bunu kendimize vazife edinelim. Zor durumda olup da kendilerine ulaamadmz insanlar için dua edelim. Örnein, bizim ortammza gelme imkn olmayan özellikle Yusufilere çokça dua edelim. Rabbim onlara hayr kaplarn açsn. Onlar da güzel bayramlara, güzel ortamlara kavutursun inallah. dedi.

Ana Sayfaya Git