Tezi için göçerlerle yaşadı!

Tezi için bir yıl göçerlerle yaşayan doktora öğrencisi, alan taramasını tamamladı

Haberler 12.06.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ardahan Üniversitesinde doktora örencisi olan Özlem Akgün, göçerlerin yaantlaryla ilgili tez çalmas için geçen yl balatt alan taramasn tamamlad.

Göçebe airetlerde hayvanclk ve doa kültür ilikisi konulu tezi için geçen yl 17 Maysta çalmalara balayan Akgün, bu süre boyunca Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki birçok ilde yaklak 500 aileyle görütü.

Yaylalar dolaarak göçerlerin kurduu çadrlarda kalan, kadnlarla yemek yapp çocuklara ve hayvanlara bakan Akgün, at srtnda günlerce yolculuk yaparak günlük hayat fotoraf ve görüntülerle kayt altna ald.

Son olarak sürüleriyle Batmandan Muun Malazgirt ilçesine gelen göçerlere elik eden Akgün, zorlu yolculua ortak oldu.

Elinden düürmedii defter ve kalemiyle notlar alan, bu süreçte birlikte vakit geçirdii çocuklara okuma yazma öreten Akgün, geçen yl balad tezi için yürüttüü alan taramasn bitirdi.

GÖç NANILMAZ ZORLU BR SÜREç

Akgün, AA muhabirine, göçerlerin yaantlaryla ilgili çok az bilimsel çalma olduu için bu konuda aratrma yapmaya karar verdiini söyledi.

çalma boyunca tandklarnn araclyla göçerlerin çadrna misafir olduunu anlatan Akgün, öyle konutu:

Göçerler beni tandkça, aratrma yaptm anlaynca beni aralarna aldlar. Birbirimizi kabullendik. Tez çalmalarm için çadrda kaldm. Bu ekilde daha çok bilgi ve veri elde ettim. Göçerler, her zaman göç sürecinde yaadklar zorluu anlatyordu. Güneydou Anadolu Bölgesinde göçerlerin yannda kaldm. lkbahar mevsiminde göçe katldm. Atlarla yola çktk. Anlattklar gibi göç süreci inanlmaz zorlu bir süreç. Onlardan aldm bilgilerle rapor düzenledim. Tarm ve Orman, Kültür ve Turizm ile çevre ve ehircilik bakanlklarna ilettik. Burada olduum sürece göçerler bana çok yardmc oldu. Ben de onlarn skntlarn bir ekilde duyurmak için uratm.

Malazgirt ilçesinde tezinin alan aratrmasn tamamladn belirten Akgün, göçerlerin inanlarn, hikayelerini ve masallarn dinleyerek kayt altna aldn ifade etti.

Göçerlerin gündüz sürekli çaltn, gece de çadrda babalarndan, dedelerinden duyduklar hikayeleri anlattklarn kaydeden Akgün, sözlerine öyle devam etti:

Aldm kaytlar hem tezimde hem de akademik hayatmda kullanmay düünüyorum. Gezdiim yaylalarda yaklak bir ay kalyorum. Sabah kalktmda onlara yardm ediyor, yemek yapyorum. Akam oturup sohbet ediyoruz. Bunlarn hepsini kayt altna alyorum. çocuklar uyandnda beiini sallyorum, kadnlarla beraber su tayorum. Alan aratrmasnn tamamlanmasyla çadrdaki yaamm da bitti. Artk kendi düzenime geçeceim. Bu sürede en çok dikkatimi çeken ey zorlu yaam koullar ve kadnlarn karnca gibi sürekli çalmas oldu. Burada kzlar okuma yazma örenmek istiyordu, ben de bo zamanlarmda onlara okuma yazma örettim.

ONU KEND KIZIMIZ GB SEVDK

Batmann Beiri ilçesinden Malazgirte gelen göçerlerden Zoraf Temel ise Özlem Akgünün göçerlerin hayatn ele alan çalmas için yanlarnda yaadn söyledi.

Akgünü çok iyi karladklarn anlatan Temel, Özlem hanm aratrmasn tamamlad. Allah yolunu ve bahtn açk etsin, çok temiz kalpli bir insan. Elinden geldiince yaantmz dile getirdi. Bizim yaammza ortak oldu. Bu süre boyunca her türlü fedakarl yapt. Göçerlik çok zor bir meslek. Bu zor yaama ayak uydurmaya çalt. Onu kendi kzmz gibi sevdik. ifadelerini kulland.

GÖçERLERN SAYISI GTTKçE AZALIYOR

Ardahan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Toplumsal Yap ve Deime Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Türk de örencisinin daha önce bu alanda akademik çalma olmad için göçerlerin yaantlarn ele aldn bildirdi.

Özlem Akgünün alan aratrmasn göçerlerle yaayp görerek tamamladn vurgulayan Türk, Bu konuda daha önce çalma yaplmad. Eksik bir aland, o yüzden bu konuyu seçtik. Göçerlerin göç güzergahlar var. Bu süreçte nasl hazrlk yaptklarn gözlemledi. Yolda onlara elik etti. Göçerlerin says gittikçe azalyor, yerleik yaama geçiyorlar. Dolaysyla onlarn sorunlarn rapor edip bildirmemiz gerekiyor. çalmamz bu amaçla yaplyor. deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git