Tillo da "ışık hadisesi"

Tillo ilçesinde İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 253 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi izlendi

Haberler 24.09.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtin Tillo ilçesinde 253 yl önce brahim Hakk Hazretlerinin yaptrd k düzeneiyle, günein ilk nlarnn hocas smail Fakirullah Hazretlerinin baucunu aydnlatmas hadisesi izlendi.

Siirt Valiliince düzenlenen etkinlikte, sabah namaznn ardndan Tillo ilçesinde bulunan meydanda toplanan vatandalar, tekbir ve salavatlar eliinde günein domasn bekledi.

Vatandalar, saat 06.22de meydanda kurulan dev ekrandan sinevizyon araclyla, Vali Ali Fuat Atik ve ei Fulya Atik ile baz protokol üyeleri de türbede hadiseyi izledi.

NSANIN ETKLENMEMES MÜMKÜN DEL

Vali Atik, hadisenin izlenmesinin ardndan yapt açklamada, brahim Hakk Hazretlerinin hocas smail Fakirullah Hazretleri için bir vefa göstergesi olarak yapt k hadisesini canl olarak gördüklerini söyledi.

Hadisenin, 1700lü yllarda fen bilimlerinde ne kadar önemli bir noktada bulunduklarn gösteren en büyük göstergelerinden biri olduunu ifade eden Atik, unlar kaydetti:

nsann etkilenmemesi mümkün deil. Deiik duygulara kaplyoruz. Bu k hadisesinden kendi paymza çkaracamz ciddi sonuçlar olduunu düünüyorum. slam diniyle pozitif bilimlerin nasl bir arada olabileceinin en büyük kantdr. Bu olayn tüm slam alemine örnek olmasn, belki kendimize dönmemizin ve yeniden dirilmemizin balangc olmasn temenni ediyorum.

Hadiseyi, AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Garnizon Komutan Tugeneral Selçuk Yavuz, Siirt Cumhuriyet Basavcs brahim Cansever, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, kaymakamlar, ilçe belediye bakanlar ve vatandalar izledi.

Tilloda hocas smail Fakirullahn 1734te vefatnn ardndan çok üzülen brahim Hakk Hazretleri, Hocamn baucuna domayan günei neyleyim diyerek araya girmiti. brahim Hakk Hazretleri, hocas için yan tarafnda kule bulunan bir türbe ve Tillonun yaklak 3 kilometre uzanda tepe üzerinde ta duvar yapmt.

Her yl ekinokslarda doan günein duvarn ortasnda bulunan pencereden süzülen ilk nlar, kuledeki aynaya yansdktan sonra n krlmas yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da smail Fakirullah Hazretlerinin baucuna douyor. 1960l yllarda yaplan restorasyonda, pencerenin yerinin deimesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmiti. 2011de deiik üniversitelerinden bilim adamlarnn yaptklar çalmayla yeni bir pencere açlarak, olayn tekrar izlenmesi salanmt.

Ana Sayfaya Git