Tillo'da hedef UNESCO kalıcı listesi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Siirt'in Tillo ilçesindeki İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi, ekinoks günlerinde yaşanan "ışık hadisesi"yle dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor.

Haberler 08.08.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Siirtin Tillo ilçesindeki smail Fakirullah Hazretleri Türbesi, dünyann dört bir yanndan ziyaretçi arlyor.

Erzurumlu brahim Hakk Hazretlerinin hocas smail Fakirullahn vefat üzerine Hocamn baucuna domayan günei neyleyim diyerek 254 yl önce türbesinde yaptrd k düzeneiyle günein ilk nlarnn hocasnn baucunu aydnlatmas hadisesi, ilgi uyandryor.

Türbede 8 köeli, 10 metre yüksekliinde bir kule yapan brahim Hakk Hazretlerinin türbenin 3 kilometre dousuna harçsz talarla ina ettii küçük pencereli duvar ile vadiden yükselen güne nlarnn hocasnn baucunu aydnlatmasn salad düzenek, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Bu özelliiyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine 2015 ylnda dahil edilen türbe ve bileenlerinin, UNESCO kalc listesine dahil edilmesi hedefleniyor.

- Bilim dünyasna muazzam bir eser kazandrld

Kültür ve Turizm l Müdürü Remzi Uslu, AA muhabirine, dünyann dört bir yanndan gelen ziyaretçilerin hem Tilloyu görme hem de k hadisesini izleme imkanna sahip olduunu söyledi.

Uslu, 1960l yllarda bir restorasyonda bozulan düzenein 7 yl önce deiik üniversitelerden bilim adamlarnn yaptklar çalmayla yeniden bilim dünyasna kazandrldn ifade ederek, Kaymakam Yunus Koç ve Belediye Bakan dham Aydnn da desteiyle yürütülen çalma ile k hadisesi ve türbenin UNESCO Dünya Geçici Miras Listesinde yerini aldn anlatt.

Düzenein dünya miras olmas için çalmalarn sürdüünü belirten Uslu, Kalc listeye alnmas durumunda dünya bu k düzeneini çok daha yakndan tanyacak ve düzenek çok daha fazla insann ilgisini çekecek. Dolaysyla bu da ilimize çok daha fazla turistin, ziyaretçinin gelmesini salayacak. dedi.

Uslu, Ekinoks günlerinde ilçede etkinlikler düzenlendiini ve meydanda kurulan dev ekran ile hadisenin izlendiini anmsatt.

Uslu, düzenein hocaya saygnn en önemli ifadelerinden biri olduuna dikkati çekerek, Tasavvufi ilimlerde hoca-örenci ilikisi çok önemlidir. Bundan yola çkan brahim Hakk Hazretlerinin yapt k hadisesinde hocasna duyduu sayg ve muhabbet var. Öncelikle bundan yola çkarak bilim dünyasna çok muazzam bir eser kazandrd. Hocasna verdii deer ve gösterdii saygnn en önemli ifadesidir. diye konutu.

- Sistemi ilk görenle hayretler içinde karlyorlar

smail Fakirullah Hazretlerinin torunlarndan smail Toprak, evliyalar diyar olarak da bilinen ilçenin dünyann birçok yerinden gelen ziyaretçileri arladn söyledi.

brahim Hakk Hazretlerinin yapt çalmayla ekinoks günlerinde günein ilk klarn hocasnn baucuna yansttn dile getiren Toprak, 21 Mart ve 23 Eylülde burada etkinlikler yaplyor ve dünyann birçok yerinden misafirler geliyor. Bu sistemi ilk görenler hayretler içinde karlyor. ifadelerini kulland.

brahim Hakk Hazretlerinin Yldzlar arasndaki mesafeyi Tillo sokaklarndan daha iyi biliyorum dediini anlatan Toprak, bu kadar engin ilme sahip bir deer için bu çalmay yapmann çok da zor olmadn düündüünü belirtti.

- Herkesin görmesini isterim

Hollandadan gelen Ali Bayrak da Tillonun ilgisini çektiini belirtti.

Ik hadisesine dikkati çeken Bayrak, öyle konutu:

Yln belirli günlerinde doan günein, aradaki mesafenin çok fazla olmasna ramen türbedeki o ufack pencereden girip hocasnn baucunu aydnlatmas ilginç. Ben bunu herkesin görmesini isterim. Özellikle fizikçilerin gelip görmesi gerekiyor.

Ömer Kaya da türbeyi ziyaret etmek amacyla ailesiyle Mersinden geldiklerini söyledi.

Yaz tatillerinde maneviyat dolaysyla Tilloyu görmeyi tercih ettiklerini belirten Kaya, Özellikle k hadisesi, bir örencinin hocasna duyduu saygy açklayan en önemli metafizik olaylarndan biridir. Bu olay, u anda bile birçok bilim adamnn açklayamayaca derecede teknik bir yapya sahiptir. Herkese gelip buray görmelerini ve bu maneviyat yaamalarn öneriyorum. diye konutu.

Kaya, k hadisesini bir an önce UNESCOnun kalc listesinde görmeyi arzuladklarn kaydetti.

Zeki Eren de herkesin gösterdii saygdan dolay hocasnn baucuna günei getiren bir örenciyi ve hocasn yakndan tanmas gerektiini belirtti.

- smail Fakirullah Hazretleri Türbesi

Kültür ve Turizm Bakanl kaytlarnda, smail Fakirullah Hazretleri Türbesinin k hadisesi, kule ve duvar kalnts ile beraber tasavvufi inan yanstmas açsndan önemli bir örnek olduu belirtiliyor.

smail Fakirullah Hazretlerinin vefatndan sonra örencisi brahim Hakk Hazretleri tarafndan 18. yüzylda yaptrld belirtilen ve 2015 ylnda UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine dahil edilen türbeyle ilgili kaytlarda bilgiler yer alyor:

brahim Hakk Hazretleri, hocas smail Fakirullah Hazretlerinin vefat üzerine Hocamn baucuna domayan günei neyleyim? diyerek astronomi ve mimari açdan büyük bir bilim harikasna imza atmtr. Hocasnn defnedildii türbenin yan sra 8 köeli ve 10 metre yüksekliinde bir kule yapan brahim Hakk Hazretleri, türbenin dousuna harçsz talarla bir duvar ina etmitir. Gece ve gündüzün eit olduu ekinoks günlerinde (21 Mart ve 23 Eylül) kalenin arkasndaki vadiden yükselen güne bu duvara çarpmaktadr. Ik sadece duvarda bulunan pencereden geçmektedir. leride bulunan tepeden krlan k, türbenin penceresinden içeri girerek, smail Fakirullah Hazretlerinin mezarnn ban aydnlatmaktadr.

Ana Sayfaya Git