Tokada gelmeyin!

Bazı fırsatçıların, "evde kazançlı iş yapmayı öğretmek" vaadiyle vatandaşlardan kurs ücreti adı altında para aldığını belirten tüketici dernekleri, parayı aldıktan sonra bir daha ulaşılamayan bu dolandırıcılara karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Haberler 14.10.2019 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baz frsatçlarn, evde kazançl i yapmay öretmek vaadiyle vatandalardan kurs ücreti ad altnda para aldn belirten tüketici dernekleri, paray aldktan sonra bir daha ulalamayan bu dolandrclara kar dikkatli olunmas çarsnda bulundu.

Tüketiciler Dernei (TÜDER) Genel Bakan Levent Küçük, tüketicilerin evde yüksek kazanç vaadiyle kurs ücreti ad altnda dolandrlmasnn zaman zaman yaandn belirterek, son dönemde bu konuda dernee bavuranlarn saysnn arttn söyledi.

Küçük, Baz frsatçlar, sosyal medya hesaplar üzerinden veya cep telefonlarna gönderdikleri mesajlarla Evde balyla duyuru ve reklam yapyor. Bu duyuru ve reklamlarda; paketleme, montaj, düme yapm gibi el becerisi gerektiren baz ilerin evlerde yaplaca ve bu iler karlnda yüksek ücretler kazanlabilecei belirtiliyor. Özellikle ev hanmlarnn dikkatini çeken iler için öncesinde bir kurs verilecei ifade edilirken, bu kurs için ücret talep ediliyor. dedi.

Bu ilanlarla özellikle ev kadnlarna ulaldn dile getiren Küçük, Dolandrclara, hesaplarna para yattktan sonra bir daha ulalamyor. Hatta ulalan baz kimseler de yüzsüz bir ekilde tüketiciye, Nereye gidersen git ikayet et. diyor. ifadelerini kuland.

Küçük, tüketicilere, bu tarz i vaatlerine ve sosyal medya hesaplar üzerinden yaplan reklamlara kar dikkatli olmas çarsnda bulunarak, Kurumsal kimlii, vergi kayd, açk adresi, iletiim bilgileri ve ticaret sicil kayd bulunmayan firma ya da kiilere itibar edilmemeli, emin olunmaya firma ya da kiilere kesinlikle banka havalesi veya ödeme yaplmamal. diye konutu.

Vatandalarn madur olmalar halinde Cumhuriyet Savclklarna bavurmas gerektiini dile getiren Küçük, yasal muhatap bulunmas halinde maddi zararlarnn tazmini için tüketici hakem heyetlerine müracaat edilmesinin art olduunu sözlerine ekledi.

- Bilinmeyen telefonlardan gelen mesajlara dikkat edilmeli

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Bakan Aziz Koçal ise, son dönemde haksz kazanç salamak isteyen frsatçlarn, tüketicileri dolandrmak için akla hayale gelmeyecek yöntemler bulduunu söyledi.

Yllardr süregelen dolandrclk yöntemlerinin özellikle internet ve sosyal medya ile tabiri caizse daha da kolaylatn dile getiren Koçal, Son günlerde duyduumuz bir dolandrclk yöntemi de yüksek kazanç vaadiyle kurs ücreti ad altnda para alma. dedi.

Koçal, tüketicilerin bilmedii telefonlardan gelen mesajlara ve aramalara veya sosyal medyadaki ilan ve reklamlara itibar etmemesi gerektiini kaydederek, Bir hesaba para yatrrken hesabn ait olduu kii veya kurumlar iyi incelenmeli. diye konutu.

Madur olunmas durumunda savclk veya karakola suç duyurusu yaplmas gerektiini vurgulayan Koçal, Eer isim veya irket gibi konularda bilgi yoksa hesap numaras üzerinden ikayet yaplabilir. dedi.

Ana Sayfaya Git