Tokata gelmeyin!

Tüketici ve Çevre Hakları Federasyonu (TÜÇEDEF) Genel Başkanı Osman İlhan, tüketicilerin abonelikler ile ilgili dolandırılma ile karşılaştığını, internet sağlayıcıları ve GSM operatörlerinin çağrı merkezleri tarafından yanlış yönlendirilerek tüketicilerin mağdur edildiğini söyledi.

Haberler 23.01.2020 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüketicilerin abonelik ve taahhütlerinin olmasna ramen daha indirimli, daha uygun internet paketleriyle tüketicilerin kandrlarak yeni aboneliklere ikna edildiini ifade ede lhan, Yeni aboneliklere ikna edildiklerinde bir önceki abonelii sonlandrlyor ve bundan dolay dier operatöre taahhüt ücreti ödemek zorunda kalyorlar. diye konutu.

lhan, tüketicilerin kesinlikle taahhütleri bitmeden bir baka operatöre geçmemesini hatrlatarak ayet geçtikleri takdirde tüketicilerimiz bir önceki GSM operatörüne borcu yoktur imzal kadn alarak kendisinin borcu olmadna emin olmal. çünkü, baka bir operatöre geçtiinizde o tarafa taahhüdü olduundan ve fatura kesim tarihini bilmedii için tüketici, yeni operatöre geçtiinde eski operatör ile iliiinin kalmadn düünüyor. deerlendirmesinde bulundu.

Eski operatöre kalan faturasnn davalk (avukatlk) olana kadar tüketicinin farkna varmadn aktaran lhan, unlar kaydetti:

Ta ki o en son kesilen fatura, aradan 3-4 ay geçtikten sonra GSM operatörünün avukatlar tarafndan icra yaplarak 100-200 liralk ufak bir mebla faiziyle, avukatlk ücretiyle, icra takibiyle beraber büyük rakamlara ulayor. Tüketicimiz bu konularda madur oluyor maalesef. Bunun sebebini aratrdmzda GSM operatörleri bayiliklerine, abonelik merkezlerine ar derecede bask yaptndan dolay bayiler tüketicilerimizi, tabiri caizse, kandrarak bir abone merkezine telefon faturas için gidildiinde tüketicimize sizin bol krediniz var, gelin size telefon verelim, size kredi çkt, size ücretsiz telefon veriliyor, sen düzenli faturan ödüyorsun diye tüketicimizi yanl yönlendirerek telefon satlyor.

- GSM operatörleri bayiliklere hesap sormal

lhan, tüketicilerin taahhütlerinin bozdurularak yeni operatöre abone yapldn ve tüketicilerin 24 ay ipotek altna alndn belirterek, Tüketici burada 2 türlü madur oluyor; biri daha önce vermi olduu GSM operatörünün taahhüdünden dolay, dieri ise ücretsiz denilen kredi olay ile tüketicimize yeni telefonlar, kulaklklar, oyun aletleri tüketicimizin faturasna yanstlarak madur ediliyor. Bunun sebebini aratrdmzda tüketicilerimizden aldmz sorulara göre, GSM irketleri abone merkezlerinin üzerine ar derecede yükleniyor. Her ay düzenli olarak bayilerden yeni abonelik, yeni taahhüt ve yeni cihaz satmyla ilgili olarak bayilerini sktryor. dedi.

Bayilere gelen tüketicilerin eitim durumuna bakarak tüketicimize telefon, kulaklk ve benzeri eyleri istemedii halde telefonuna yanstldnn bilgisini veren lhan, Aratrdmzda, bayilere sorduumuzda ite bunu falan kii yapyordu, onu ben iten çkardm deyip kendi haberi yokmu gibi davranarak tüketicimizi madur ediyor.

Bununla ilgili, mutlaka abone merkezlerine çalanlaryla ilgili bir kurumsal firmaya yakr bir ekilde eleman almal, bunun sigorta ve maa olay merkezi sistem ile ayarlanmal. Bir elemann yapt hata o bayi içinde kalyor ve ana merkeze ulaamadndan oradaki bayi haksz kazanç elde ediyor. Ana bayiler alacaklar elemanlar kendi seçmeli ve mutlaka bir sorumluluu olmal. Yani ben o eleman iten çkardm diyerek bu hatadan kurtulmamal, mutlaka GSM operatörleri bayiliklere hesap sormal. yorumunda bulundu.

- 3 ay içerisinde artsz ekilde cayma hakk olmal

lhan, abone merkezlerine gidildiinde neye imza atldnn görülmesi ve sözlemenin bir nüshasnn alnmas gerektiine dikkati çekerek, u deerlendirmelerde bulundu:

Tüketicilerimiz abonelik merkezlerine gittiklerinde dijital sistem üzerinden imza atyor ve tüketicimizin eline maalesef sözlemenin bir nüshas verilmiyor, verilmedii için tüketici neye abone olduunu, hangi paketi satn aldn, paketin yannda buna hangi ürünün satldn elindeki faturasnda göremiyor. Faturada dijital sistem üzerinden imza atldndan merkeze ulayor ve tüketicinin elinde bir ey olmuyor.

Fatura taahhüdü bitmeye yakn haberi oluyor. Tüketici 40 liraya abone olduunu ama 70-80 lira ödediini söylüyor. Oradaki çalan tüketiciye imza attryor, eline bir nüsha verilmedii için tüketici göremiyor ama 70-80 lira eklinde ödeme yapyor. Tüketici neden fazla ödediini sorduunda, tüketici bir ekilde suçlu bulunuyor, bin liralk bir mebla ile korkutuluyor.

Tüketicinin neye, hangi pakete abone olduunu mutlaka aratrmas gerektiine iaret eden lhan, Bununla ilgili bakanla u önerim oldu; tüketiciler 3 ay içerisinde GSM ve internet salayclarnn aboneliklerinden artsz bir ekilde cayabilmeli. Bu 3 ay içerisinde artsz ekilde cayma hakk olursa bu gibi hilelerin farkna varabilir. Bununla ilgili bakanla bir önerimiz oldu. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git