Toki sakinleri isyan ettiler!

TOKİ bünyesindeki yaklaşık bin 800 ailenin ikamet ettiği sosyal konut sakinleri, aidat ve ortak gider zamlarına tepki göstererek yolu kapattılar.

Haberler 04.09.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Kayapnar ilçesinde bulunan TOK bünyesindeki yaklak bin 800 ailenin ikamet ettii sosyal konutlarda, son zamanlarda yaplan aidat ve ortak gider zamlar vatandalar çileden çkard. Artan aidatlara tepki gösteren aileler akam vakti bir araya gelerek yaplan zamlar protesto etti.

çounlukla düük gelirli ailelerin ikamet ettii TOK bünyesindeki sosyal konutlar sitesi sakinleri, daha önceleri aylk 25 lira aidat öderken art arda yaplan zamlara para yetitiremediklerini belirttiler.

Site sakinleri adna konuan Ramazan Pekdemir, son yaplan zamanlarla aidatlar konusundaki gelimeler hakknda bilgi verdi.

Pekdemir, Burada olan arkadalarmzn sözcüsü olarak konuuyorum. Ben 2018 ylnda 25 lira aidat ödüyordum. Birkaç ay önce 40 lira yaptlar. uanda 60 lira yaptlar. Bu zamlar neye göre yapyorlar. Ben asgari ücretli çalyorum. Asgari ücrete yüzde 4 zam yaplyor. Aidatlara yüzde 60 zam yaplyor. Buradaki insanlar madurdur ve bizim halkmzdr, vatandalarmzdr. Buray devlet yapt. Ayda 100 lira kira paras veriyoruz. Elektrik ve doalgaz paras bizden alnd. çevre düzenlemesi yok, elektrik lambas yanmyor. Buradaki arsalar herkes kendine pay edinmi. Evlerin kullanm ekilleri iyi deil. dedi.

Kimse bizimle konumuyor, derdimize derman olmuyor

Site bölgesinin bakmsz olduuna dikkat çeken Pekdemir, Burada her türlü hayvan besliyorlar. Bunlar tek tek tespit etsinler. Onlara öncü de olurum. Burann muhtar, valisi ve kaymakam var. Burada kimse sahipsiz deil. Bu iin bir yasas ve prosedürü var, ona göre buraya yerletik. Biz burada büyük bir aileyiz. Buradaki insanlar mazlumdur. Bu insanlara yazktr. Kimse bizimle konumuyor, derdimize derman olmuyor. ifadelerini kulland.

Yetkililere seslenen Pekdemir, Buradan Diyarbakr Valiliine, Belediye Bakanlna, DEDAa, DSKye seslenmek istiyorum. Elektriklerimiz ve sularmz kesiliyor. Valilikten sesimizi duymasn ve gereini yapmasn istiyoruz. Yetkililerin bizzat gelip kendi gözleriyle görmelerini istiyoruz. Emniyet yetkililerimiz, valimiz, kaymakammz, belediye bakanmz ve muhtarmz soruna el atarlarsa bu sorun çözülür. eklinde konutu.

Burada daha önce 25 Lira aidat ödediklerini belirten hsan çindemir, Sonra 40 lira yaptlar, imdi de 60 lira yapacaklarn söylüyorlar. Herkes bunu ödeyemiyor. Benim ayam sakattr. Sosyal Yardmlama Kurumunun amac fakirlere yardm yapmaktr. diye belirtti.

Verilen vaatler yerine getirilmiyor

Verilen vaatlerin yerine getirilmediine tepki gösteren Hatice Eraslan, 2005 ylndan bu yana burada ikamet ediyorum. Bu evi ilk aldmda 100 lira bizlerden para istendi. çevre düzenlemesinin yaplaca söylendi, fakat herhangi bir düzenleme yok. Sözlemede kiraya verilemeyecei ve satlamayaca belirtilmesine ramen 15 günde bir evler satlyor, kötü niyetli insanlara kiraya veriliyor. dedi.

Yetkililerin kendileri ile ilgilenmediklerini, kurumlar aras yönlendirmeler yapldna deinen Eraslan, Valilie gittiimizde sosyal hizmetlere yönlendiriyorlar. Sosyal hizmetler de bizleri valilie yönlendiriyor. Valiye sesleniyoruz: Bizler çevre düzenlemesi istiyoruz, maduruz, elerimiz çalmyor. Fakir ailelerden kira parasn 1,5 senedir ödeyemeyenler var. Kendi ailemizi zar zor geçindiriyoruz. Bunu da boazmzdan keserek 25 lira aidat veriyoruz. Fakat 1 sene içerisinde 3 kez aidatmz arttrld. Elektrik ve su faturalarmz kabark geliyor. Asgari ücretle geçinen bir insan bunlar nasl verebilir ki? Vali bey sesimizi duysun, bu soruna bir çözüm bulsun. dedi.

Taleplerinin yerine getirilmedii için, kitlesel tepkilerle seslerini duyurmak mecburiyetinde kaldklarna dikkat çeken Eraslan, Daha önce ehir içi servisleri 2,5 yl boyunca buraya gelmedi. Bizler yürüyü yaparak caddeyi kapattk, araba geldi. Camimiz yoktu, kendi imknlarmz ile yaptk. Pazarmz halen yok. Genci yalsyla 1 saatlik yol gidiyor, ihtiyaçlarmz alyoruz. ifadelerini kulland.

Bu bölgede ikamet edenlerin genel olarak düük gelirli aileler olduunu hatrlatan Mehmet Arsl, Bizler kapclar istemiyoruz, aidatlar ödeyemiyoruz. u anda evlerinde aç-susuz olan ailelerimiz var. Maddi imknszlklardan dolay çocuklarn okula gönderemeyen ailelerimiz dahi var. Sözlemede belirtilen 130 liradan fazla ödeyemiyorum. 1+1de oturan ailelerimiz de 125 liradan fazla ödeme imknlar yok. eklinde konutu.

Devletimiz bizi buraya brakt ve unuttu

Arsl, DiMTA denilen irketin 400 bin lira borcu var. Bu paray bizden çkarmay düünüyor. Her bir kapc parasn 60 lira yaparak, bu paray bizden almaya çalyorlar. Bizlerden 200 lira da ayrca para isteniyor, bu paray ödeyemiyorum. irketin borcu varsa onlara aittir. diyerek tepkisini dile getirdi.

Yetkililerin buraya sahip çkmasn, gerekli çevre düzenlemesini yapmalar gerektiini söyleyen Arsl, devletin kendilerini buraya brakarak unuttuunu belirtti.

Ana Sayfaya Git