Toplumsal dinamiklere vurgu

DİYARBAKIR'da, aynı okulda okuduğu Ş.Y. (15) adlı kızı boğazına bıçak dayayarak, mezarlığa götürüp, boş mezarda cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen Aziz Özel (20), yargılandığı davada 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gerekçeli kararda, yargılama sırasında mağdurun ifade değiştirdiği hatırlatılıp, çarpıcı tespitlerde bulunuldu.

Haberler 31.03.2018 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kararda, madurun, cinsel istismara maruz kalmasndan dolay toplumsal olarak kadna yüklenmesi muhtemel olumsuz intibadan kurtulma çabas nedeniyle ifade deitirdii belirtildi, Madurun, olayn cinsel istismara yönelik olmad yönünde ifade deitirip, san tehis edememesi bu nedenle anlalabilir bir durumdur. fadelerin deimesine neden olan ahsi ve toplumsal dinamikler deerlendirmeden uzak tutulamaz denildi.

ddianameye göre; lise örencisi Aziz Özel, ayn okulda okuyan .Y.ye arkadalk teklif etti. Derslerine odaklanmak istediini söyleyip, teklifi reddeden .Y., 24 Ocak 2012 günü eve gitmek isterken, üpheli tarafndan boazna bçak dayanarak mezarla götürüldü. Bo mezarn yannda durarak madura mezara girmesini söyleyen üpheli, madurun Önce sen demesi üzerine mezar için açlan çukura girdi. Bunu frsat bilen madur yardm isteyip, kaçmaya balarken, mezardan çkan üpheli, .Y.yi yakalayp, yere yatrd. ddiaya göre; madurun üzerine çkan üpheli, cinsel tacizde bulundu. Boazna bçak dayad maduru yeniden mezarla götürmek isteyen üpheli, gelen bir kiiyi görünce kaçarak, izini kaybettirdi. Madur ise olay yerinden geçen bir araçla polis merkezine gitti. Götürüldüü hastanede, vücudunda zedelenme tespit edilen madur, sabkallar albümünden üpheli Aziz Özeli tehis etti.

MADURU TANIMIYORUM

Madurun fotoraf tehisi üzerine kimlii tespit edilen üpheli Aziz Özel hakknda, çocuun basit cinsel istismar ve cinsel amaçla çocuu hürriyetinden yoksun klma suçlarndan 33 yl hapis istemiyle dava açld.

Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde yaplan yarglamaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl avukat Remzi Atalay müdahil olurken, sank Aziz Özelin yakalanamamas nedeniyle dava 5 yl sürdü. 25 Nisan 2017 tarihinde yakalanarak, tutuklanan ve 2 ay sonra tahliye edilen sank savunmasnda maduru tanmadn söyleyerek, suçlamalar reddetti.

15 YIL HAPS

Kararn açklayan Mahkeme, sank Aziz Özeli önce çocuun cinsel istismar ve kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlarndan 2 kez ceza artrm yaparak,18 yl hapis cezasna çarptrd. Sann sosyal ilikileri, fiilden sonraki ve yarglama sürecindeki davranlar ve cezann gelecei üzerindeki olas etkilerini dikkate alan mahkeme, iyi hal indirimi yapp cezay 15 yla indirdi.

MADUR FADE DETRD

Gerekçeli karar açklayan Mahkeme, madurun ilk ifadesinin aksine, mahkemede sann eyleminin cinsel amaçl olmadn söylediini kaydetti. .Y.nin canl tehis ileminde san tehis edemedii belirtilen kararda, olaydan hemen sonra düzenlenen tutanakta, madurun alayarak ve panik halinde polis merkezine geldii, göüs ksmnda yeni yara izi olduu, iki ayann çamurlu olduu, sol diz ksmnda kan izinin bulunduu, pantolonunun yrtk ve iki dizinin çamurlu olduu ifade edildi. Madurun polis ifadesinde olay samimiyetle ve ayrntlaryla anlattn ve san fotoraftan tespit ettiini belirten mahkeme, .Y.nin mahkemede ise sann hareketlerinin, cinsel amaçl olmadn söylediini kaydetti.

MADUR, YÜKLENECEK OLUMSUZ NTBADAN KURTULMA çABASINDA

Cinsel istismar madurlarnn ifade deitirmesine ilikin çarpc açklamalarn yer ald gerekçeli kararda, madurun mahkemedeki canl tehiste san tehis edemedii ifade edildi. Olayn üstünden 5 yldan fazla süre geçtii ve bu sürede kiilerin vücut yaplarnn ve görüntülerinin deiebilecei vurgulanan kararda, çok kere görüldüü üzere, ailelerin araya girip, her iki taraf suçun sonuçlarndan kurtarma çabas ve madurun cinsel istismara maruz kalmas nedeniyle toplumsal olarak kadna yüklenmesi muhtemel olumsuz intibadan kurtulma çabasndan dolay, sann davrannn istismara yönelik olmadn söylemesi ve tehis edememesi anlalabilir bir durumdur. Ancak, beyanlarn zaman içinde deimesine neden olan ahsi ve toplumsal dinamikler deerlendirmeden uzak tutulamaz.Madurun ilk ifadesi, san tehisi, olaydan hemen sonra tutulan ve maddi bulgularla desteklenen tutanak dikkate alnarak olayn çözümlemesi yaplmtr. Sann madurla arkadalk kurmak istemesi, reddedildiinde tehdit etmesi ve bu fiilleri srarla devam ettirmesi dikkate alndnda, eylemlerinin baka bir amac olduunu düünmek mümkün deildir. Sann kastnn dorudan cinsel istismara yönelik olduu kabul edilmitir denildi.

Ana Sayfaya Git