Toplumun ruh hali araştırılacak

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ikinci fazını başlatmaya hazırlanan Sağlık Bakanlığı, 2017 yılı içerisinde bakanlık ve üniversite iş birliğiyle "Türkiye'nin ruh sağlığı profilini" ortaya çıkaracak.

Haberler 11.12.2016 - 11:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Recep Akda , Hacettepe Üniversitesi Nüfus Enstitüsü ile Türkiyenin 2013 Hastalk Yükü aratrmasn yaptklarn belirterek, Hacettepe Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Haluk Özen ile daha iyi bir i birlii içine girmeye karar verdik. Türkiye Salk Enstitüleri Bakanl (TÜSEB) ve Saln Gelitirilmesi Genel Müdürlüümüz daha yakn çalacak. dedi.

Yeni bir aratrmaya daha balayacaklarn anlatan Bakan Akda, Hacettepe Üniversitemiz ile Türkiyenin ruh sal profilini çkaracaz. Türkiyenin ruh sal açsndan ne noktadayz, bölgeler arasnda hangi farklar var, elimizdeki verilerle nasl bir politikaya yönelmeliyiz? imdi bunlar çalacaz. Bu çalmamz da 2017 yl içerisinde yapp bitireceiz. diye konutu.

Salkta Dönüüm Programnn ikinci faznn gelitirilmesi için saha aratrmalarna arlk vereceklerini vurgulayan Akda, unlar söyledi:

Bir stratejiyi gelitirirken veriye dayal gelitirmemiz lazm. Hacettepe Üniversitemiz ile birlikte yaptmz Hastalk Yükü Aratrmas, bize anne ve bebek sal ölümlerini önleme, çocuk sal ve bulac hastalklar konusunda son 12 ylda dünyada en baarl ülkelerden birisi olduumuzu gösterdi. Hastalk yükü denen bir ey var. Bütün hastalklar acaba ne kadar bir yük oluturuyor? Salkl yaamdan ne kadar kayba yol açyor? Bunu hesaplamak mümkün. 2013te bir kere daha hesaplam olduk.

YEN DÖNEMDE SAHA ARATIRMALARINA AIRLIK VERECEZ

Dünyada çok az ülkeye nasip olacak biçimde Türkiyede hastalk yükünde yüzde 4,4lük bir azalma olduunu ifade eden Akda, bunun anne ve bebek salndaki gelimeler ve bulac hastalklarn ciddi oranda azaltlmasndan kaynaklandn bildirdi.

Bulac olmayan hastalklar, felçler, kronik akcier hastalklar ve eker hastal gibi rahatszlklarn orannn arttna iaret eden Akda, unlar kaydetti:

Toplamda hastalk yükümüz azald ama bu hastalklarn daha da artmasyla ilgili bir risk var. O zaman bu çalmann alt krlmlar var. Bilim insanlarna bu çalmay açyoruz. O alt krlmlarla ilgili çalmalar da politikalarmzn belirlenmesinde bize yol gösterecek. imanln azaltlmas, daha çok hareket eden bir topluma dönümemiz, sigara kullanmnn azalmas, bunlarn yan sra baka neler oluturursak strateji olarak toplumun saln koruruz, salkl yaanan yllar nasl artrabiliriz, bunlar üzerinde çalm olacaz.

En önemli ihtiyaçlarmzdan birisi salk. Türkiyede insanlara, Hayatnzda en çok önem verdiiniz husus nedir. diye sorulduunda salk, birinci cevap olarak çkyor. Yeni dönemin stratejilerini gelitirirken, bilimin ve saha aratrmalarnn bu gücünden istifade edeceiz. Bu hususta Türkiyede bizim en önemli ortaklarmzdan birisi Hacettepe Üniversitesi.

Ana Sayfaya Git