Toprağın duygusu!

Diyarbakır’da bir grup sanatçı, toprağın altındaki duyguyu hissetmek için önce arkadaşlarını ardından da kendilerini diri diri toprağa gömdü

Haberler 25.09.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda toplanan bir grup sanatç, atölye çalmasna destek vermek için diri diri topraa gömüldü. lginç görüntülerin olutuu çalmada, topraa gömülenler gözyalarna hakim olamad.

Diyarbakrda Mordem Sanat Merkezinde bir araya gelen sanatçlar, ilginç bir atölye çalmasna imza att. Doum ve ölüm temal çalmada sanatçlar, önce arkadalarn topraa gömerek ardndan da kendilerini diri diri topraa gömerek ne hissettiklerini ortaya çkarmaya çalt. Batan sona ilginç görüntülerin ortaya çkt çalmada katlmclar gözyalarna hakim olamad.

TOPRAIN ALTINDA OLMAK çOK FARKLI BR DUYGU

Önce arkadan topraa gömen ardndan da kendisi topraa gömülen resim öretmeni Leyla Keskin, Mordem Sanat Merkezindeki atölye çalmalarna katldn söyledi. Keskin, Performans atölyesi, burada performans sergiliyoruz u anda eitim alyoruz, farkl performans çalmalarmz da olacak. Güzel bir çalma eleniyoruz, öreniyoruz çok iyi. Topran altnda olmak çok garip, çok farkl duygular içerisine giriyorsunuz. Arkadam gömdüüm zaman ne oldu bilemedim, alamaya baladm, u anda da alamaklym. Farkl bir dünyada gibi hissediyorum kendimi dedi.

YAARKEN TOPRAIN AIRLIINI YA DA HAFFLN HSSETMEYE çALITIK

stanbul ve Stockholm merkezli sanatç, küratör ve tp doktoru olan Derin Gençer, kendi bireysel çalmalarnda, insan, ruh, zihin ve bedeninin yaamn, doann ve fiziksel, tarihsel, ruhsal arenas ile olan ilikisini incelediklerini söyledi. Performatik bodies çalmalarn stanbul Performans Art olarak organize ettiklerini kaydeden Gençer, kendi sanatsal pratiklerinden yola çkarak uygulad bir takm fiziksel egzersizleri içinde barndran bir performans sanat atölyesi olduunu ifade etti.

Diyarbakrda ilk kez bir etkinlik yaptklarna deinen Gençer, Bu nedenle heyecan verici olduunu söylemem gerekiyor. Performans sanatnda sanatçnn barnd yer bedenidir. Bedenin üstesinden gelememi travmalar, oklar, aclar, savalar söylenmemi sözler, bedenin diki yeridir aslnda. Bu atölyenin amac bizim unuttuumuz hayatn koturmas içinde ya da bize unutturulan bedenle ilgili tekrar hatrlamamz gereken bir takm öeleri hatrlatmaya çalmakt. Toprak geldiimiz, gittiimiz, doduumuz, öldüümüz, hem iyiletiren hem de kötü hissettiren, aslnda birçok duygu karmaasn içinde barndran bir materyal bizim için. Burada her gün üzerine bastmz, basp geçtiimiz ve neyin üzerine bastmz düünmeden yolda devam ettiimiz bu topran içinde olduumuzda ne hissediyoruz ya da bunu olutururken, çünkü katlmclar ilk önce topraa kazarak dier bedeni yerletirdiler bu egzersizin ayr bir bütünü bir de onun içine yerleenler var. Topran arln hissetmek, aslnda çok meditatif bir öe ancak ölüm annda gömme ve gömülmeyi gözlemliyoruz. Aslnda yaarken, nefes alrken o arl ya da hafiflii ne derece hissedeceimizi aratrdmz bir yer diyebilirim dedi.

Ana Sayfaya Git