Toz bulutu sağlığı tehdit ediyor

Güneydoğu illerinde iki gündür etkili olan toz bulutunun özellikle sağlık üzerinde risklere yol açtığı bildirildi.

Haberler 23.12.2017 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali çullu, AA muhabirine yapt açklamada, son yllarda daha çok etkili olmaya balayan çöl tozlarnn uluslararas bir sorun haline geldiini belirtti.

Türkiyeyi etkileyen toz bulutunun genelde Suriye ve Sahra çölü üzerinden geldiini ifade eden çullu, unlar kaydetti:

TOZ BULUTU TEHDD

Son yllarda daha çok tozlar Suriye üzerinden gelmektedir. Bu tozlar çou zaman sadece Türkiyeyi deil baka ülkeleri de etkilemektedir. Tozlar öncelikle geldikleri bölge insann saln bozmakta, gda ve su kirliliine neden olmaktadr. Yamur yamad sürece ve rüzgar esmedii durumlarda bu tozlar uzun zaman atmosferde kalmaktadr. Tozlar atmosferdeyken ba ve göz ars dnda önemli oranda solunum sistemini etkilemektedir. Küresel boyutlar olan bu tozlarn salk ve gda üzerine olan etkileri çok ölçülememektedir. Durdurulmas zor olan bu tozlarn etkisini azaltmak için uluslararas finansman destekleri salanarak aratrmalar yaplmaldr.

VATANDALAR UYARILDI

Türkiyede toz bulutunun daha çok Güneydou Anadolu Bölgesi, Hatay ve Adana çevrelerini etkilediini vurgulayan Mehmet Ali çullu, Yetkililerin özellikle tozun atmosferde olduu sürelerde açk gdalarn kapatlmas ve basn araclyla önceden vatanda uyarmalar önemlidir. nsanlarn araziyi tahrip etmesi sonucu gelecekte tozlarn daha da artaca düünülürse imdiden kanunsal ve önleyici tedbirlerin alnmasnda yarar bulunmaktadr. dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüünün dün toz tanm uyars yapt kentte yarndan itibaren ya bekleniyor.

Ana Sayfaya Git