Trafik kazalarında can kaybı azaldı

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Serdengeçti "Nüfus başına düşen can kaybı, 2015 yılında yüzde 10 civarındayken, 2017 yılında 9,1'e, 2018'de 8,1'e bugün ise yüzde 6,5'e indi"

Haberler 19.12.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdür Yardmcs Mehmet Fatih Serdengeçti, trafik kazalarnda can kayb orannda yldan yla azalma olduunu söyledi.

Diyarbakrda bir otelde, Karayolu Trafik Güvenlii Stratejisi ve Eylem Plan çerçevesinde yürütülen faaliyetlerin deerlendirilmesi, kazalarn azaltlmasna yönelik yeni denetim stratejilerinin gelitirilebilmesi, trafikle ilgili sorunlarn incelenerek uygulayc personelin çözüme yönelik görü ve önerilerinin alnmas amacyla bölge deerlendirme toplants düzenlendi.

Diyarbakr Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, açl konumasnda, eitim ve denetim çalmalar sayesinde trafik kazalarnda azalma olduunu söyledi.

Trafik kazalarnda binlerce kiinin öldüünü, yaralandn ya da engelli kaldn aktaran Güzelolu, bunun önlenmesi için balatlan ve çocuklarn bilgilendirmesini öngören projelerin büyük önem tadn belirtti.

Güzelolu, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi olarak bugün çocuklar için oluturduklar trafik eitim parknn açln yapacaklarn kaydetti.

- Dünyada ylda 1 milyon 200 bin kii hayatn kaybediyor

Emniyet Genel Müdür Yardmcs Mehmet Fatih Serdengeçti ise toplantya 26 ildeki ilgili kurum temsilcilerinin katldn belirtti.

Trafik probleminin ayn zamanda Dünya Salk Örgütünce, halk sal problemi olarak nitelendirildiini dile getiren Serdengeçti, dünyada ylda 1 milyon 200 bin kiinin trafik kazalarnda yaamn yitirdiini, milyonlarca kiinin yaralandn veya engelli kaldn ifade etti.

Serdengeçti, bu nedenle trafik kazalarnn uluslararas düzeyde çözülmesi gereken bir problem olarak görüldüünü kaydederek, Birlemi Milletlerin 2017 ylnda trafik kazalarnda can ve mal kayplarn yüzde 50 azaltma hedefini koyan deklarasyon yaymladn anmsatt.

Türkiyede, ulamda yüzde 90 orannda kara yolu kullanldna iaret eden Serdengeçti, son yllarda bölünmü yol ve oto yollarn yapldn aktard.

- Denetimlerimizi artracaz

Serdengeçti, gelimi ülkelerde trafik kazalarna bal ölüm orannn düük, geri kalm ülkelerde ise yüksek olduuna iaret ederek, Etkin denetimlerin kazalar yüzde 25-35 orannda azaltma durumu oluyor. Bu nedenle denetimlerimizi artracaz. Kurumsal kapasitemizi gelitirip, insan kaynamzn niceliini ve niteliini artracaz. Bu dorultuda büyük çaba gösteriliyor. Trafik branna 5 bin 800 personel istihdam edildi, eitimlerine büyük önem verildi. diye konutu.

- Yüzde 5e ulama hedefi

Türkiyede trafie çkan araç ve sürücüsü saysnn hzla yükseldiini dile getiren Serdengeçti, 2010 ylnda 15 milyon olan motorlu araç saysnn bu yl 23 milyona yükseldiini ifade etti.

Serdengeçti, Buna ramen nüfus bana düen can kayb 2015 ylnda yüzde 10 civarndayken 2017 ylnda 9,1e, 2018de 8,1e bugün ise yüzde 6,5e indi. ABye baktmz zaman ortalama yüzde 5. Bu seviye ulamamz lazm. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git