Trafikte hayat kurtaracak uygulama

Yerli olarak geliştirilen büyük veri analiz platformuyla yapılan çalışmada, trafik düzenini sağlamakta kullanılan sensör ve cihazlardan toplanan çok sayıda veri, yapay zeka yöntemleriyle analiz edilerek incelendi.

Haberler 19.11.2016 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin mühendisleri, trafik düzenini salamakta kullanlan sensör ve cihazlardan toplanan çok sayda veriyi, trafikteki olaan d durumu çok hzl tespit edip, ilgilileri bilgilendirerek ksa sürede müdahale edilmesini salayan bir uygulamaya dönütürdü.

Trafikte yaanan kazalar ya da beklenmeyen durumlar bir dizi olumsuzlua yol açarken, can ve mal kayplar, oluan uzun araç kuyruklar Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A (STM) mühendislerini harekete geçirdi.

Trafik Kazalarnn Büyük Veri ile Önceden Tespit Edilmesi konulu çalmayla, trafikte yaanan sorunlarn çözümünde büyük veriden nasl yararlanlabilecei ortaya koyuldu.

STM tarafndan yerli olarak gelitirilen OVERA isimli büyük veri analiz platformu ile yaplan çalmada, trafik düzenini salamakta kullanlan sensör ve cihazlardan toplanan çok sayda veri, yapay zeka yöntemleriyle analiz edilerek incelendi. Elde edilen sonuçlar, olaan d trafii çok hzl ve otomatik olarak tespit edip, ilgilileri bilgilendirerek olaya ksa sürede müdahaleyi mümkün hale getiren bir uygulamaya dönütürüldü.

- Zamana kar yar

STM Genel Müdürü Davut Ylmaz, konuya ilikin AA muhabirine yapt açklamada, özellikle büyükehirlerde kazalarn ya da trafikteki olaan d bir durumun yetkililer tarafndan geç fark edilmesinin, yarallara müdahalede geç kalma ya da trafik sorunu gibi problemlere yol açtn söyledi.

Ylmaz, Yerli olarak gelitirdiimiz yapay zeka temelli sistem sayesinde, trafikteki anormal bir durumun otomatik olarak annda fark edilmesi ve devamnda yetkililerin uyarlmas mümkün hale geldi. Trafik kazalarnda can kayplarn önlemek için zamanla yarld dikkate alndnda, bu çalmann sonuçlar daha da önem kazanyor. dedi.

- Bilgi krntlarndan hzl çözümlere

irket olarak büyük veri ve veri analitiine ciddi yatrm yaptklarna iaret eden Ylmaz, dünyada sayl irkette bulunan OVERA isimli veri platformuna sahip olduklarna aktard.

Bu platform çerçevesinde akll sistemlere younlatklarn anlatan Ylmaz, birçok uygulama çerçevesinde farkl irketler ve kurumlarla büyük veri konusunda i birlii yaptklarn dile getirdi.

çalmalarn akll ehirlerden salk ve savunmaya uzanan bir çeitlilik gösterdiine deinen Ylmaz, öyle konutu:

Bindiimiz arabadan kullandmz telefona kadar her ey u anda veri üretiyor. Amacmz, bu tarzdaki büyük veriler ve yapay zeka uygulamalaryla belli sektörler çerçevesinde hzl sonuçlara ulaabilmek. Bu uygulamadan çok farkl sektörlerde ve alanlarda yararlanmak mümkün. Bunun Türkiyede baka bir örnei yok, dünyada ise çok az.

Ana Sayfaya Git