Travmatik yaşantıları tetikliyor

Son dönemde popüler olan psikoloji temalı dizilerin kişiler üzerinde olumlu ve olumsuz birçok etkisi bulunuyor. Uzmanlar, psikoloji temalı dizilerin psikoloğa gitmek ve psikoterapi hizmeti alma durumlarında insanları ‘ben deli miyim? düşüncesinden uzaklaştırdığına ve ruhsal destek almayı normalleştirdiğine dikkat çekiyor. Fakat bu dizilerin geçmiş travmatik yaşantıların tetiklenmesine sebep olabildiğini vurgulayan uzmanlar, özellikle 18 yaş altındaki bireylerin izlememesi gerektiğine işaret ediyor.

Haberler 18.05.2021 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Gülçin enyuva, son dönemde gündemde olan psikoloji temal dizilerin izleyiciler üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini deerlendirdi.

DZLER SEYRCLER ÜZERNDE ETK BIRAKIYOR

Televizyonun kiilere sunduu dünyann kurgulanm gerçeklik ve dramatik temsil yapsyla izleyenlerin dünyay anlamlandrmalar üzerinde etkili olduunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Gülçin enyuva, Bu durum kiilerin tutumlarn da etkiliyor. Televizyonun bu etkisinin görüldüü en baskn ve en yaygn araçlardan biri kukusuz dizilerdir. Genellikle haftalk olarak yaymlanan televizyon dizileri çou zaman duygulara odaklanan hikayeler veya yaam olaylar anlatyor. Dizilere dair yaplan aratrmalar, dizilerin farkl yaam tarzlarn tantma ve seyircilerde bir deiim yaratma konusunda etkili olduunu gösteriyor. Son dönemlerde psikoloji içerikli diziler ya da programlar yaygnlamaya balad. Popülerleen bu tür dizilerin kiileri olumlu etkileyebilecei gibi olumsuz yönde etkileyebilecei de aklda tutulmal. dedi.

DZLER SEYRCLER ÜZERNDE ETK BIRAKIYOR

Uzman Klinik Psikolog Gülçin enyuva, günümüzde ilgi oda olan psikoloji temal dizilerin olumlu etkilerinden öyle bahsetti:

Psikoloji temal dizilerin psikoloa gitmek ve psikoterapi hizmeti alma durumlarnda insanlar ben deli miyim? düüncesinden uzaklatrdn ve ruhsal destek almay normalletirdiini görüyoruz. Kiilerin geçmi yaantlarn, deneyimlerini ve kendilerini sorgulamalarna katk salad ve farkndalk oluturduu dikkat çekiyor. Ayn zamanda bu diziler fiziksel veya tbbi sala verilen önemin ruh salna da verilmesi gerektii konusunda düüncelerin yaygnlamasn salyorlar.

GERçEKç OLMAYAN BEKLENTLER YARATABLYORLAR

Psikoloji temal diziler ile terapi odasnn mahremiyet ve güvenilirliin olduu bir alan olmaktan çkabildiine dikkat çeken enyuva, Bu durumda da kiilerin psikoterapiye gitmelerini engelleyebilmektedir. Diziler psikoterapiste yönelik yönlendirme, edilgen olma, empati yerine sempati geliimi, temas etme, sarlma gibi gerçekçi olmayan beklentilerin olumasna ve kiilerin geçmi travmatik yaantlarnn tetiklenmesine sebep olabiliyorlar. Yetikinlerin geçmi yaantlarna veya ebeveynlerine yönelik olumsuz duygular da çkabiliyor. Bütün bunlar göz önüne alndnda 18 ya altndaki kiiler için geliimlerinin devam etmesinden dolay psikolojik temal dizileri izlememesini tavsiye ediyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git