TSK: Son 1 haftada 76 terörist etkisiz hale getirildi

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), son bir haftada PKK/KCK terör örgütünün barınma alanı ve yurt içine geçiş güzergâhı olarak kullandığı Şırnak, Hakkâri, Kars, Ağrı, Mardin, Bitlis ile Irak’ın kuzeyinde yürütülen büyük ve orta çaplı operasyonlarda 3'ü sözde lider kadroda olmak üzere, toplam 76 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Haberler 14.07.2018 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TSKdan yaplan açklamada, Türk Silahl Kuvvetleri, ülkemizin ve milletimizin güvenliini salamak maksadyla, yurt içerisinde ve yurt dnda PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA bata olmak üzere tüm terör örgütlerine kar mücadelesini kararllkla sürdürmektedir vurgusu yapld.

TSK, 6 - 12 Temmuz arasnda PKK/KCK terör örgütünün barnma alan ve yurt içine geçi güzergh olarak kulland rnak, Hakkri, Kars, Ar, Mardin, Bitlis ile Irakn kuzeyinde yürütülen büyük ve orta çapl operasyonlara aralksz devam edildiini belirterek, operasyonlarda 3ü sözde lider kadroda olmak üzere, toplam 76 teröristin etkisiz hale getirildiini bildirdi. Operasyonlarda ayn zamanda 25 adet piyade tüfei, 1 adet Dragunov keskin nianc tüfei, 2 adet Doçka uçaksavar, 1 adet RPG-7 R/A, 1 adet tabanca olmak üzere toplam 30 silahn ele geçirilirken 8 EYP imha edildi.

1 KAHRAMAN SLAH ARKADAIMIZ EHT EDLD, 7 ASKER YARALANDI

TSK açklamasnda, bu süreçte, 1 Kahraman silah arkadamz ehit olmu, 7 Kahraman silah arkadamz yaralanmtr bilgisini verirken açklamann devamnda u bilgilere yer verildi:

Hudut güvenliini salamak için icra edilen denetim ve kontrollerde snrlardan 01 Ocak 2018 tarihinden bugüne kadar yasa d geçi yapmaya çalan 183 bin 853 kii, son bir haftada 6 bin 573 kii yakalanmtr.

PKK/KCK terör örgütünün en önemli finans kaynaklarndan olan kaçakçlk ve uyuturucu ile mücadeleye yönelik hudut hattnda alnan tedbirler ve icra edilen operasyonlar neticesinde; 430 gram uyuturucu, 28 bin 141 paket kaçak sigara, 14 adet kaçak cep telefonu ele geçirilmitir.

Azim ve kararllkla icra edilen operasyonlarla PKK/KCK terör örgütü üzerinde oluturulan bask neticesinde, örgütün serbest hareket etmesi ve eylem kabiliyeti kstlanmtr.

FIRAT KALKANI HAREKTI

Açklamada, ayrca Suriyenin kuzeyinde icra edilen harektn kapsamna ilikin u bilgilere de yer verildi:

Hudut güvenliini salamak, DEA terör örgütünün tehdit ve saldrlarn önlemek, yerinden edilmi kimselerin yurtlarna dönüüne katk salamak, sivilleri korumak/yaanan terör olaylarndan zarar görmelerini engellemek maksadyla icra edilmekte olan Frat Kalkan Harektnda, Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan desteklenen Özgür Suriye Ordusunun youn ve kararl mücadelesi sayesinde Azez-Cerablus arasnda bulunan toplam 243 meskn mahal ve 2.015 kilometre karelik alan kontrol altna alnmtr.

Bab bölgesinde patlayc ve mayn arama/temizleme çalmalar sürdürülürken; PKK/KCK/PYD/YPG terörist unsurlarnn, Münbiçten batya doru olabilecek saldrlarn durdurmaya yönelik alnan tedbirlerin uygulanmasna hassasiyetle devam edilmektedir. Bu kapsamda zaman zaman da Münbiç bölgesinden yaplan taciz ve saldrlara meru müdafaa kapsamnda karlk verilmektedir. Bölgede yürütülen normalleme (altyap, üstyap, yerel yönetimlerin desteklenmesi vb.) çalmalarna katk salanmaktadr.

DLB BÖLGES:

dlib Bölgesinde, Astana görümeleri kapsamnda atekesin etkinliinin artrlmas, çatmalarn sona erdirilmesi, insani yardmlarn ihtiyaç sahiplerine ulatrlmas, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüü için uygun artlarn salanmas ve ihtilafn barçl yollarla çözülmesi için uygun koullarn oluturulmasna destek salamak maksadyla, Türk Silahl Kuvvetleri birlikleri Gerginlii Azaltma Kontrol Gücü olarak görev yapmaktadr.

Bu kapsamda; 13 Ekim 2017den bugüne kadar 12 Gözlem Noktas tesis edilerek faaliyete geçirilmitir. Türk Silahl Kuvvetleri unsurlar bölgedeki görevlerini Astana görümelerinde garantör ülkelerce mutabk kalnan angajman kurallar çerçevesinde sürdürmektedir.

ZEYTN DALI HAREKTI

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan, hudutlarmzda ve bölgede güvenlik ve istikrar salamak maksadyla, Suriyenin kuzeybatsnda Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAa mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve karde bölge halkn bunlarn bask ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00dan itibaren Zeytin Dal Harekt7 balatlmtr.

Harekt, ülkemizin uluslararas hukuktan kaynaklanan haklar, BMGKnin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayl kararlar ve BM sözlemesinin 51inci maddesinde yer alan Meru Müdafaa Hakk çerçevesinde, Suriyenin toprak bütünlüüne saygl olarak icra edilmektedir.

anl tarihimiz ve kültürümüz gerei harektn planlama ve icrasnda sadece teröristler ve bunlara ait barnak, snak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alnmaktadr.

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan harekt alannda, en modern harp silah, araç ve gereçleri ile mühimmat, uluslararas hukuka uygun olarak, gecikme pahasna, dier hiçbir ülkenin göstermedii dikkat ve hassasiyetle, masum insanlara ve çevreye zarar vermeden etkin bir ekilde kullanlmaktadr.

Ayn zamanda harektn balangcndan itibaren, harekt alannda bulunan dini ve kültürel yaplar, tarihi eserler ve arkeolojik kalntlar ile kamu yararna faaliyet gösteren tesisler de kesinlikle Türk Silahl Kuvvetleri unsurlarnn hedefleri arasnda bulunmamaktadr.

Bu hususlara ilave olarak, Hava Kuvvetlerimiz tarafndan, uluslararas hukuk ve anlamalar tarafndan yasaklanm mühimmat kullanlmamaktadr. Bu tür mühimmat Türk Silahl Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadr. Kara ate destek vastalarmz da ayn esaslarla hareket etmektedir.

Türk Silahl Kuvvetleri birliklerince, Kzlay, AFAD ve BM tarafndan salanan insani yardmlarn bölgeye eriimi konusunda gerekli destek salanmakta; Afrinde hayatn normale dönmesi için çalmalara devam edilmektedir.

Harektn balangcndan itibaren etkisiz hale getirilen terörist says 4 bin 540 olmutur.

Terör örgütü mensuplar ile girilen çatmalarda bugüne kadar 54 kahraman silah arkadamz ehit olmu, 240 kahraman silah arkadamz yaralanmtr.

Türk Silahl Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafndan 18 Mart 2018 tarihi itibariyle kontrol altna alnan Afrinde mayn ve el yapm patlayc arama faaliyetleri sürdürülmektedir. Harekt kapsamnda bugüne kadar 249 adet mayn ve 1.320 adet EYP tespit edilerek imha edilmitir.

Zeytin Dal Harekt baaryla devam etmektedir.

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan yürütülen tüm faaliyetler, geçmite olduu gibi bugün de kendisine duyduu özgüven ile effaf bir ekilde yürütülmektedir. Zeytin Dal Harekt bölgede bar ve istikrar salamak üzere tüm teröristlere kar, ahlaki deerler ve uluslararas hukuk kurallar çerçevesinde en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar ayn azim ve kararllkla sürdürülecektir.

MÜNBç BÖLGES:

Daha önce mutabk kalnm Münbiç Yol Haritas ve Münbiç Güvenlik Prensipleri dorultusunda, Frat Kalkan Harekt alan ile Münbiç bölgesi arasnda kalan hat üzerinde Türk Silahl Kuvvetleri ve ABD Silahl Kuvvetleri unsurlar tarafndan, 18 Haziran 2018 tarihinden itibaren bamsz devriye faaliyetlerine balanmtr. 12 Temmuz 2018 tarihi itibaryla iki ülke tarafndan 13 adet bamsz devriye faaliyeti icra edilmi olup müteakip devriye faaliyetlerinin planlama çalmalarna devam edilmektedir.

Müteakip dönemde, Türkiye ve ABD Silahl Kuvvetleri tarafndan sürdürülen ibirlii ve ortak çalmalar neticesinde, Münbiçteki tüm terör örgütü mensuplarnn bölgeyi terk etmesi ve bölgede Türkiye-ABD denetiminde, huzur, güvenlik ve istikrarn salanmasna yönelik faaliyetlere devam edilecektir.

Açklamann sonunda ise Türk Silahl Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hak ve menfaatlerini korumak ve vatandalarnn can güvenliini salamak maksadyla, mill birliimizi ve bölünmez bütünlüümüzü hedef alan bata FETÖ/PDY, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA terör örgütü olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesini, yurt içi ve yurt dnda kesintisiz olarak en son terörist etkisiz hle getirilinceye kadar sürdürme azim ve kararllndadr vurgusu yapld.

Ana Sayfaya Git