TSK'de bir dönem sona eriyor

Türk Silahlı Kuvvetlerinde yeni üniformaların üretimine hız verildi.

Haberler 23.04.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan ve komuta kademesince de giyilen yeni kamuflaj üniformalarn temmuz bana kadar birliklere datlmas hedefleniyor

Türk Silahl Kuvvetlerinde (TSK) yeni üniformalarn üretimi hzlandrld. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve komuta kademesince de giyilen yeni kamuflaj üniformalarn temmuz bana kadar birliklere datlmas planlanyor.

TSKde kamuflajlarn deitirilmesine yönelik çalmada sona gelindi. Zeytin Dal Harekatnn balangcnda Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar ve komuta kademesi, Hataydaki askeri birlikleri ziyareti srasnda ise Cumhurbakan Erdoan tarafndan giyilen koyu renkli kamuflajlar Mehmetçikin yeni üniformas olarak belirlendi. Üniformalardaki deiimle TSKye szan Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin 15 Temmuz 2016da oluturduklar kötü intibann ortadan kalkaca deerlendiriliyor.

- lk olarak Zeytin Dalnda kullanld

TSKde kamuflaj üniformalarn deiikliine yönelik çalmalarn ilk aamas tasarm oldu. Üniformalarn yeniden tasarlanmasna Orgeneral Akarn emri dorultusunda 2016da baland. Yeni tasarm üniformann pilot üretimi da ilk olarak Orgeneral Akar tarafndan kullanld.

Nano teknolojiyle üretilen, uydudan bakldnda askerlerin görünmesini engelleyen, ultraviyole nlarndan koruyan ve ykandnda normallere oranla 8 kat hzl kuruyan kumalarla üretilen kamuflajlarn yeni tasarmnda en büyük farkll, rütbenin tand alan oluturdu. Mevcutta omuzlarda bulunan rütbeler, Orgeneral Akarn giydii üniformada gösün sa bölümünde yer ald. Rütbe boyutunun dierine oranla daha küçük olduu bölümün hemen altnda ise soyad ve kan grubu bilgisinin bulunduu isimlik yer ald. Bröveler ise eski üniformalardaki yerlerini korudu.

Pilot uygulamaya ilikin alnan geri dönülerin ardndan tasarmda düzenlemeye gidildi. Düzenleme sonucu gösün sa alt bölümüne alnan rütbeler yeniden omuzlara tand. FETÖnün 15 Temmuzdaki darbe giriiminin ardndan kamuflaj üniformalarn renk tonlarna yönelik de deiiklik karar alnd. Üniformalarda renk konusunda yaplan deiikliin ardndan komuta kademesi yeni üniformalar Zeytin Dal Harekatnn balangcnda giydi. Deiiklik kapsamnda Hava Kuvvetleri Komutanl personelince giyilen kamuflajlarda da deiiklik dikkati çekti.

- Bordo berelilerde de üniforma deiiklii

Yeni kamuflaj üniformalarnn üretimine baland. Üniformalarn temmuz bana kadar birliklere gönderilmesi ve Mehmetçik tarafndan kullanlmas planlanyor.

Öte yandan, pilotlar tarafndan kullanlan tulumlarla Özel Kuvvetler Komutanl personelinin üniformalarnda da deiiklie yönelik çalmalarn sürdüü örenildi.

- Bahriyelilerin de üniformas deimiti

Deniz Kuvvetleri Komutanlnda da eitim üniformalar 2017de deitirilmiti.

Bahriye mavisi olarak bilinen lacivert arlkl yeni üniforma ilk olarak eski Deniz Kuvvetleri Komutan Oramiral Bülent Bostanolu tarafndan kullanlmt.

Deniz Kuvvetleri Komutanlnda çalmalarn ardndan iba olarak adlandrlan ve gemide görev yapan personelin giydii bej rengi eitim üniformas koyu lacivert pantolon, denizci mavisi gömlekten oluan yeni üniforma lacivert renkli rüzgarlk ile tamamland.

Deniz Kuvvetleri Komutanlndaki çalmalar 3 yl akn sürdü. Dier donanmalarn kulland üniformalar incelendi, Ar-Ge çalmalar yapld. Hazrlanan örneklere ilikin yaplan anketlerle personelin görüleri alnd, yeni üniformada kullanlacak renklerin psikolojik etkileri aratrld. Yeni iba kyafetleri, deneme süreci kapsamnda pilot uygulama yaplarak baz gemi ve denizaltlarda personel tarafndan kullanld.

Olumlu geri dönülerin ardndan Ankara Deniz kmal Grup Komutanlnn Deniz Dikimevi Müdürlüünce yeni üniformalarn dikildi ve 1 Mart 2017den itibaren kullanlmaya baland.

Ana Sayfaya Git