Tüketici sorunu arabulucuda!

Tüketici sorunları arabulucuyla 28 günde çözümlenecek

Haberler 13.08.2020 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni yarg paketiyle yürürlüe giren ve 10 bin 390 lira üzerindeki tüketici uyumazlklarnda arabulucuya bavurmay zorunlu hale getiren düzenlemeyle, bu kapsamdaki müracaatlar en fazla 28 günde sonuçlandrlacak. Tüketiciler arabulucuya ücretsiz bavururken, sürecin sonunda anlama olsa da olmasa da tüketici herhangi bir ücret ödemeyecek.

Adalet Bakanl Hukuk leri Genel Müdürü Hakan Öztatar, düzenlemeyle getirilen yeniliklere ilikin detaylar anlatt.

Öztatar, yarg reformu paketleri kapsamnda 28 Temmuz 2020 itibaryla 10 bin 390 lira üzerindeki tüketici uyumazlklarnda dava açmadan önce arabulucuya bavurmann dava art haline getirildiini anmsatt.

Tüketicilerin herhangi bir arabulucuya, arabuluculuk merkezine, adli arabuluculuk bürosuna bavurabileceini belirten Öztatar, UYAP üzerinden, avukat portal veya vatanda portal üzerinden de bavurularn ücretsiz yaplabileceini anlatt. Öztatar, Arabulucuya bavuruda tüketicinin cebinden kesinlikle herhangi bir ücret çkmayacak. Harç, yarglama masraflar, herhangi bir masraf ad altnda ücret talep edilmeyecek. dedi.

- Taraflar bir araya gelecek

Tüketicilerin, bavurduunda en az 5 yllk kdeme sahip hukuk fakültesi mezunu uzman bir arabulucuyla muhatap olacan dile getiren Öztatar, arabulucunun ilk oturumda taraflar bir araya getireceini, bu sayede tüketicinin sorununu ilk azdan üretici ya da satcya ifade edebileceini vurgulad.

Öztatar, arabuluculuk uygulamasyla tüketici sorunlarnn hzl ekilde çözüme kavuturulmasnn önünün açldn ifade ederek, Bugün dava süreci 500-700 gün sürerken, arabulucuda en fazla 3 hafta art 1 hafta, yani 28 gün içerisinde, sorun çok ksa zamanda tüketici için çözülmü olacak. diye konutu.

Tüketicinin arabuluculuk süreci sonunda da herhangi bir ücret ödemeyeceini belirten Öztatar, Anlama durumunda tüketiciye düen ücreti Adalet Bakanl karlayacak, anlaamama durumunda yine tüketiciden herhangi bir ücret çkmayacak, ücret yine Adalet Bakanl tarafndan karlanacak. Yani, uyumazlk miktar 100 bin lira da olsa 200 bin lira da olsa tüketiciden herhangi bir masraf alnmad gibi tüketici anlasa da anlaamasa da yine herhangi bir ücret ödemeyecek. ifadelerini kulland.

Arabuluculukta anlaamama durumunda tüketici için dava açma hakknn sakl olduunu da dile getiren Öztatar, tüketicinin 28 günlük süreç bittikten sonra dava açabileceini bildirdi.

Öztatar, ayrca arabulucu kararnn mahkeme karar nitelii tadna iaret ederek, cra edilebilirlik erhi alnmak suretiyle ilam niteliindeki belge, mahkeme hükmü yerine geçecek ve hzlca icraya vermek suretiyle tüketici alacana kavumu olacak. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git