Tüketimi hayati riskler taşıyor!

Türkiye’de satışı olmadığı bilinen ‘kardeş kanı bitkisi’nin yoğun talep görmesi, gözleri aktarlara ve uzmanlara çevirdi. Sinirleri yatıştırdığı gerekçesiyle tüketilen bitkinin, böbrek ve karaciğer yetmezliğine sebep olduğu, ciddi hayati tehlike oluşturduğu ortaya çıktı.

Haberler 15.06.2021 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fitoterapi Uzman Dr. Serhat Koran, Yaplan çalmalarda bitkilerde, 100 kata kadar deien oranlarda etken maddenin olduu gösterildi. Açkta, güne gören bir yerde aromaterapi ya, çay karm satlyorsa onu kesinlikle almamak gerekir. çünkü doal ve organik bitkiler ktan, nemden, güneten etkilenerek içerisinde toksik maddeler üretebiliyor. Özellikle alfa toksin gibi karacier için çok zararl olan maddeler, siroz ve hatta karacier yetmezliine neden olabiliyor dedi.

Satn ald karde kan bitkisi isimli ürünü kullanan 40l yalardaki kadnn, bir süre sonra iddetli bulant ve ba dönmesi ikayetiyle hastaneye bavurmas ve hayati tehlikesinin devam etmesinin ardndan gözler aktarlara çevrildi. Türkiyede karde kan bitkisi adyla satlan, sinirleri yattrd, ruhsal bozukluklara iyi geldii düüncesiyle youn talep gören bitkinin, böbrek ve karacier yetmezliine sebep olduu, ciddi hayati tehlike oluturduu belirlendi. Yaplan aratrmalar sonucunda, Türkiyede böyle bir bitkinin olmad, bu adla satlan ürünün mercan kayalar olduu ortaya çkt.

BTKNN TOPLANDII YER VE SAAT ETKEN MADDE ORANINI DETRR

Aile Hekimi ve Fitoterapi Uzman Dr. Ör. Üyesi Serhat Koran, Bitkinin topland yer, topland yerin endüstriyel atklara olan uzakl, topland topraktaki ar metal oran, toksin oran, topland gün ve saati dahil bitkinin içerisindeki etken madde orann deitiriyor. Yaplan çalmalarda bitkilerde, 100 kata kadar deien oranlarda etken maddenin olduu gösterildi. Bu balamda, bitkisel ürünleri güvenilir, onayl yerlerden almak gerekir. Kapal ve paketli olanlar tercih etmek gerekir diye konutu.

ORGANLARDA YÜKLENMEYE NEDEN OLUR

Satn alnan bitkisel ürünlerin birçok rahatszla iyi geldii tavsiyesi üzerine tüketildiini kaydeden Koran, Aktarlara gidildiinde ruhsal problemleri gidermek, kronik hastalklar iyiletirmek, saç uzatmak, cilt sal, kilo vermek için kullanlmas adna çeitli karmlar ve bitkisel ürünler öneriliyor. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar var. Evet belki birçok ürün bu rahatszlklar gidermeye iyi geliyor olabilir fakat bu bitkilerin bazlarn kartrdmzda ters bir reaksiyona girebiliyorlar. Kullanlan ilaç varsa, onlarn etkisini arttrabiliyor. Akcier, karacier, böbrekte yüklenmeye neden olabiliyorlar. Bu anlamda bir rahatszlk hissedildiinde, bitkisel bir ürün kullanlaca zaman mutlaka bir hekime danlmaldr. Bir bran hekimi ya da fitoterapi uzmanndan destek alnmas faydal olacaktr sözleriyle uyarda bulundu.

AçIKTA VE GÜNE ALAN ÜRÜNLERE DKKAT

Açkta ve güne alan yerde bulunan bitkisel ürünlerin zararl olduunun altn çizen Koran, Aktardan satn alnan ürünler konusunda dikkat edilmesi gereken konulardan bir dieri ise açkta veya günete kalmam ürünü tercih etmektir. Açkta, güne gören bir yerde aromaterapi ya, çay karm satlyorsa onu kesinlikle almamak gerekir. Bu ürünlerin muhtemelen etkinlii azalmtr. Hatta içerisinde toksin üremi olma ihtimali çok yüksek. çünkü doal ve organik bitkiler ktan, nemden, güneten etkilenerek içerisinde toksik maddeler üretmi olup, özellikle alfa toksin gibi karacier için çok zararl olan, siroz ve hatta karacier yetmezliine neden olabiliyor dedi.

Ana Sayfaya Git