Tunceli Barosu, Munzur Vadisi için mahkemeye başvurdu

MUNZUR Vadisi'nin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yaptığı başvurusu reddedilen Tunceli Barosu, Ankara İdare Mahkemesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı hakkında dava açtı.

Haberler 10.01.2017 - 08:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tunceli Barosu Bakan Bar Yldrm imzasyla yaplan yazl açklamada, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlna yaplan Munzur Vadisinin Dünya Kültür Miras Listesine eklenmesi bavurusunun reddedildii hatrlatld. Yldrmn açklamas öyle devam etti:

MUNSUR VADS MAHKEMELK

Munzur Vadisi Milli Parknn Dünya Kültürel ve Doal Mirasnn korunmasna dair sözleme hükümleri gereince Dünya Kültür Miras Listesine alnmas bakmndan, Dünya Kültür Miras Komitesine sunulmas için Kültür ve Turizm Bakanlna yaplan bavurunun reddine dair, Kültür ve Turizm Bakanlnn (Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürlüü) 08.12.2016 tarihli sayl kararnn yürütmesinin durdurulmas ile iptali davasdr. Tunceli ili merkez ilçesi ile Ovack lçesi snrlar dahilinde uzanan Munzur Vadisinde 42 bin hektarlk bir alan, Bakanlar Kurulu tarafndan 1971 ylnda Milli Park olarak ilan edilmitir. Bu bölgenin milli park olarak ilan edilmesinde; akarsu kaynaklar, endemik bitki türleri ve hayvan türleri, yaban hayvan varl, tabiat özellikleri, tabiat güzellikleri gibi etkenler rol oynamtr.

Tunceli Barosunun Ankara dare Mahkemesine sunduu dilekçede Munzur vadisinin neden Dünya Kültür Miras Listesinde yer almas gerektii konusunda ise u bilgilere yer verildi:

DÜNYA MRAS LSTES

Munzur Milli Park florasnda hali hazrda bin 600 adet bitki türü saptanm olup, bunlardan yüzde 18i Munzura endemik türlerden olumaktadr. Munzur Milli Park faunasnda bulunan çengel boynuzlu keçi, bezuvar isimli da keçisi, ur keklii, krmz benekli alabalk munzura endemik türlerdendir. Belirtmek gerekir ki yakn zamana kadar neslinin tükendii deerlendirilen Anadolu Parsnn Munzur Havzasnda yaadna dair iaretler ve akademik tespitler bulunmaktadr. Ksaca Munzur Vadisi Milli Park flora ve fauna açsndan esiz endemik türlere sahip bir alan olup tabiat özellikleri ve güzellikleri ile de önemli bir sahadr. Munzur Vadisi, bilim veya muhafaza açsndan istisnai evrensel deeri olan jeolojik ve fizyografik oluumlar barndrd gibi tükenme tehdidi altndaki hayvan ve bitki türlerinin yetitii kesinlikle belirlenmi bir alandr. Munzur Vadisinin bilim, muhafaza veya doal güzellik açsndan istisnai evrensel deeri bulunmaktadr. Munzur Vadisi Milli Parknn Dünya Kültürel ve doal mirasnn korunmasna dair sözleme hükümleri gereince listeye girebilmesi için Dünya Kültür Miras Komitesine sunulmas gerekmektedir. öyle ki Munzur Vadisi Milli Park Dünya Kültürel ve Doal Mirasnn korunmasna dair sözlemenin 2nci maddesinde belirtilen, doal miras niteliklerine uygundur.

Ana Sayfaya Git