Tunceli Müzesi kentin binlerce yıllık tarihine ışık olacak

"Müzemiz kentimizin merkezi, kalbi denebilecek bir noktada kurulmakta. Bu nedenle ilimize gelecek ziyaretçilerin ilk uğrayacağı alanlardan biri olacağını ve cazibe merkezi haline dönüşeceğini tahmin ediyoruz"

Haberler 02.12.2019 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuncelide 2 bin civarnda eserle kaplarn ziyaretçilerine açmak için gün sayan Tunceli Müzesi, kentin binlerce yllk tarihini gözler önüne serecek.

Son yllarda yaplan yatrmlarla turizm, su, doa sporlar ve kültür ehri olarak anlan kent, turizm potansiyeline güç katacak müzede ziyaretçilerini arlamak için hazr.

Restore edilerek müzeye dönütürülen tarihi kla binas, Avusturya ve Almanya mimarisiyle tasarland. 1937 ylnda tamamlanarak hizmete açlan bina, 1949a kadar askeri kla olarak kullanld.

Maliye Bakanlna 1949da devredilen ve 2015 ylna kadar 65 ailenin kald memur lojmanlar olarak kullanlan bina, 2005te erken Cumhuriyet dönemi yaps özellii göstermesi dolaysyla Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulu tarafndan tescillendi.

- Müzede Alevilik gibi bölümler yer alacak

Yaklak bin 800 metrekare avluya sahip 5 bin 805 metrekare alandaki 4 bloktan oluan yapnn müzeye dönütürülmesi için 2015te balatlan restorasyon çalmalar tamamland.

Kentin yazl ve sözlü tarihi ile belge, evrak ve fotoraflarn bulunaca müzede, kütüphane, Alevilik, arkeoloji ve etnografya bölümleri yer alacak.

Müze Müdürü Kenan Öncel, Tuncelinin son yllarda turizm açsndan önemli bir sçrama yaadn söyledi.

Her geçen gün kenti ziyaret eden yerli ve yabanc turist saysnn arttn ifade eden Öncel, öyle konutu:

Müzemiz kentimizin merkezi, kalbi denebilecek bir noktada kurulmakta. Bu nedenle ilimize gelecek ziyaretçilerin ilk urayaca alanlardan biri olacan ve cazibe merkezi haline dönüeceini tahmin ediyoruz. limizdeki turizm parkurunun ilk ayan bu müze oluturacak. Müzemizin, ehrin tantmna, dardan gelen insanlarn kültürel zenginliklerini görmesine vesile olacan düünüyoruz. üphesiz ki müzemiz ülkemizdeki en özel müzelerden biri olacak.

- Tunceli önemli bir corafyada bulunuyor

Aratrmalarda, kentin tarihinin binlerce yl öncesine dayandnn belirlendiini anlatan Öncel, müzenin ziyaretçilerini binlerce yl öncesine götüreceini dile getirdi.

Tuncelide yaplan tek kaz çalmasnn, 1968-1974te ODTÜ koordinatörlüünde yürütülen Keban Baraj kurtarma kazlar olduunu belirten Öncel, Önemli bir corafyada bulunan Tunceli, kuzey ile güney arasnda önemli bir geçi noktas olmutur. Bu açdan bu kadar az çalmayla bile bu kadar zengin bir kültürünün olduunu görmek bize ilerisi için heyecan veriyor. ifadelerini kulland.

Müzenin açl için gün saydklarn bildiren Öncel, müzede yaklak 2 bin eserin sergileneceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git