Tunceli sarımsağını koparana 48 bin 600 lira ceza

Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez: Tunceli sarımsağını tohum dökmeden toplayan ve satanlara, Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca 48 bin 600 lira para cezası kesilecek."Tunceli sarımsağını doğadan kontrolsüzce söken veya satışa yönelik toplayanlara Çevre Kanununun 20. maddesinin K bendine göre 48 bin 600 lira para cezası uygulanacaktır"

Haberler 03.07.2018 - 12:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doa Koruma ve Milli Parklar Tunceli ube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, AA muhabirine yapt açklamada, Tunceli sarmsann (Alium Tuncelianum) Munzur Dalar ile Ovack, Hozat, Pertek ve Pülümür ilçelerinde ortalama 1100 ila 2000 rakmda doal ortamda yetitiini, son yllarda vatandalar tarafndan tarlada yaplan deneme ekimlerinin de baaryla sonuçlandn söyledi.

Tunceli sarmsan dier sarmsaktan ayran en önemli özelliinin tek dili oluu ve yumurta kadar büyüyebildiini anlatan Gürsönmez, Tunceli sarmsann ayn zamanda kokusunun az olmas ve güçlü aromasyla nadir bulunan endemik bir tür olduunu belirtti.

Tunceli sarmsann endemik bir bitki olduunu vurgulayan Gürsönmez, Tunceli sarmsan doadan kontrolsüzce söken veya sata yönelik toplayanlara çevre Kanununun 20. maddesinin K bendine göre 48 bin 600 lira para cezas uygulanacaktr. dedi.

Tunceli sarmsann korunmas ve gelecek kuaklara aktarlabilmesi için vatandalara, sivil toplum kurulularna ve güvenlik birimlerine büyük görev dütüünü anlatan Gürsönmez, unlar kaydetti:

Tunceli sarmsa en kolay çoalmay çiçek açp tohumla gerçekletiriyor ve olgunlaan tohumlar austos aynda dökülmeye balyor. u anda çiçek açma döneminde olan Tunceli sarmsann tohum dökmeden sökülmesi, bitkinin neslini tehlikeye düürerek yok olmasna neden olacann vatandalarmz tarafndan iyi bilinmesi gerekiyor. Bu nedenle bizler kurum olarak bilinçlendirme ve kontrollerimize aralksz devam ediyoruz. Vatandalardan unu rica ediyoruz; kaçak toplayclara izin vermesinler ve bizlere bildirsinler.
Ana Sayfaya Git