Tunceli'de Arap tavşanı görüntülendi

Tunceli'de bir vatandaş, koruma altındaki türlerden Arap tavşanının görüntülerini cep telefonuyla kaydetti.

Haberler 14.09.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuncelide, koruma altndaki türlerden Arap tavan görüntülendi.

Arap tavan olarak adlandrlan, allactaga williamsi cinsi olduu örenilen ve Dünya Doa ve Doal Kaynaklar Koruma Birliinin (IUCN) koruma listesinde bulunan yabani hayvann görüntülerini bir vatanda cep telefonu kamerasyla kaydetti.

Arap tavann görüntüleyen Sinan Ercan, çemçeli köyüne bal Örtülü mezrasndan aracyla seyahat ederken yolda kanguru gibi zplayan bir hayvan gördüünü söyledi.

Aracn durdurarak zplayan hayvan uzaktan izlediini anlatan Ercan, öyle konutu:

Bir süre ne olduunu anlamak için izlediim hayvana biraz daha yaklatm. Hayvann kaçmadn görünce ne ne tür bir hayvan olduunu aratrmak için cep telefonumla kayt ettim ve fotoraflarn çektim. Tuncelide daha öncede çeitli mevkilerde pek çok defa yaban keçisi, ay, kurt, tilki, vaak gibi pek çok hayvan görmütüm. Bu hayvan ilk defa gördüm ve sonrasnda yaptm aratrmada Arap tavan olduunu örendim. Farkl bir tür hayvan görmek beni mutlu etti.

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dal Aratrma Görevlisi Dr. Burak Akbaba, Orman ve Su leri Bakanlnca hayata geçirilen Ulusal Biyolojik çeitlilik Envanter ve zleme Projesi kapsamnda, 2014-2015 yllarnda Tuncelideki biyolojik çeitliliin tespiti için kendi brannda çalma yürüttüünü söyledi.

- Tuncelide daha önce kayt altna aldmz bir tür

Tuncelinin zengin canl türleriyle Türkiye için önemli bir yer olduunu ifade eden Akbaba, Tunceli biyolojik çeitlilik açsndan Türkiyenin en önemli illerinden bir tanesi. Özellikle Pülümür ve Munzur Vadileri, büyük memeli dediimiz yaban keçisi, çengel boynuzlu da keçisi, boz ay, kurt, vaak gibi hayvanlar için çok önemli yaam alanlar. diye konutu.

Halk arasnda Arap tavan olarak adlandrlan allactaga williamsinin, Dünya Doa ve Doal Kaynaklar Koruma Birliinin krmz listesinde yer aldn aktaran Akbaba, unlar kaydetti:

Tuncelide envanter ve izleme çalmas yaptmzda Arap tavan, kayt altna aldmz türlerden biriydi. Arap tavan yayn bir tür ve steplerde yayor. Geceleri aktif olduu için gözlemleniyor. Ülkemiz canl çeitlii açsndan oldukça zengin ve bu, son derece mutluluk verici. Bunlarn gelecek kuaklara aktarlabilmesi için yaam alanlarnn tahrip edilmemesi ve korunmas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git