Tunceli'de tarihi köprüde, yanlış restorasyon iddiası üzerine keşif yapıldı

TUNCELİ'nin Pülümür ilçesinde Selçuklular Dönemi'nde yapıldığı belirtilen tarihi Hanım Köprüsü'nün geçen yıl yapılan restorasyonun aslına uygun olmadığını iddia eden Tunceli Barosu'nun suç duyurusu üzerine, bugün savcı, bilirkişiler ve avukatlarca köprüde keşif yapıldı.

Haberler 09.03.2018 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tunceli Barosu, geçen yl Kasm aynda, Pülümür ilçesi yaknlarnda Pülümür çay üzerinde bulunan ve büyük ölçüde tahrip olan tarihi Hanm Köprüsünün Karayollar Genel Müdürlüü tarafndan yaplan restorasyon çalmasnn aslna uygun yaplmad ve tarihi eserlerin korunmas yasasna aykr olduunu öne sürerek Tunceli Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bavurmutu.

RESTORASYON YANLI YAPILMI

Baronun ikyeti üzerine Pülümür Cumhuriyet Savclnn balatt soruturma kapsamnda, Frat Üniversitesinde görevli sanat tarihi uzman ile serbest çalan bir mimardan oluan 2 kiilik uzman bilirkii, savc ve avukatlarn katlm ile tarihi köprüde bugün keif yapld. Bilirkiilerin keif srasnda köprü üzerinde detayl bir çalma yürüttüü ve hazrlayacaklar raporu daha sonra Pülümür Cumhuriyet Basavclna sunacaklar örenildi. Basavcln da bilirkii raporuna göre gerekli ilemleri yapaca belirtildi.

BÖLGEDE KEF çALIMASI

Tarihi Hanm Köprüsünde keif yaplrken gazetecilere açklamada bulunan Tunceli Barosu Bakan Bar Yldrm, köprünün tescilli bir tarihi yap olduunu, ancak aslna uygun restore edilmedii için suç duyurusunda bulunduklarn ifade etti. Yldrm, Keif yaplan tarihi Hanm Köprüsü, Kültür Bakanl tarafndan tescillenmi tarihi bir köprüdür. Gerek yöre halknn bize anlatmlar, gerekse bizim baro olarak yaptmz aratrmalarda tarihi Hanm Köprüsü üzerinde yaplan restorasyon çalmasnn orijinal yapsna bal kalnarak yaplmadn tespit ettik. Tunceli Barosu olarak yörede yaplan hukuksuzluklara, insan haklarna aykr her türlü duruma kar hukuki çalmay yapmak gibi bir yükümlülüümüz de bulunuyor. Kültür ve tabiat varlklarn korumak bizim de görevimiz. Biz de bu çerçevede Tuncelinin önemli tarihi eserleri arasnda yer alan Hanm Köprüsünün aslna uygun restore edilmedii kansna vardk ve yürüttüümüz aratrma ve çalmalardan sonra bu konuyu yargya tadk. u an konunun uzmanlar burada çalmalarn yürütüyorlar ve umuyoruz ki, bu konuda en doru karar verilir ve köprü aslna uygun restorasyon çalmalar tekrar yaplr dedi.

Pülümür ilçesine 3 kilometre uzaklkta bulunan, 2.5 metre geniliinde, 12.6 metre uzunluunda ve 5.5 metre yüksekliindeki tarihi Hanm Köprüsü, bir süre önce defineciler tarafndan tahrip edilmiti. Karayollar Genel Müdürlüü Tarihi Köprüler Daire Bakanl, köprünün restore edilmesine karar vermi ve yaplan çalmalar sonucunda geçen yl Kasm aynda tarihi köprünün restorasyon çalmalar tamamlanmt.

Ana Sayfaya Git