Turan: Kürtler İslam’a hem cihat hem de ilimle büyük hizmetler yapmıştır

Kürtlerin İslam ile şereflenmesinin Hazreti Peygamber dönemine dayandığını belirten Dr. Abdulkadir Turan, Kürtlerin hem cihat ederek hem de ilmi eserler kaleme alarak İslam’a büyük hizmetler yaptıklarını söyledi.

Haberler 24.09.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarih içerisinde slama büyük hizmetler yapan ve birlikte hareket ettii farkl toplumlarla kardelik hukuku içerisinde ilikilerini yürüten Kürtler, slamn büyük zaferleri içinde daima yer aldlar. slamn verdii izzet ile birlikte tarih sahnesinde yerlerini alan Kürtler, Ümmet tarafndan çok deer verilen bir topluluk olma erefine de nail oldular.

Kürtlerin slam ile ereflenmesi ve slama yaptklar hizmetler ile ilgili deerlendirmelerde bulunan Dr. Abdulkadir Turan, Peygamber Efendimiz döneminde sahabe olma erefine nail olan Kürtlerin olduunu ve bugün hala medreselerde okutulan birçok kaynak kitabn Kürt ulemas tarafndan kaleme alndn ifade etti.

Turan, Resulullaha (Sallallahu Aleyhi Vesellem) ilk iman edenler üphesiz ki Mekkedeki Araplardr. O dönemde etnik yap çok vurgulanmamt. Ancak yabanclar söz konusu olduunda ayeti kerimenin ruhuna uygun olarak kendilerini tantrken ait olduklar etnik unsuru belirtiyorlard. Hazreti Sümeyye annemizin Arap olmama ihtimali yüksektir. Bilal-i Habei Afrika halkndandr. Dolaysyla Mekkedeki Araplardan deildir. Medineye geçtiimizde de Selman- Farisi Arap olmayan ünlü sahabelerden birisidir. dedi.

Kürtlerin Müslümanlamas Resulullah döneminde balyor

Tarihi kaynaklara bakldnda hem bn Hacer el-Askalan hem de bnül Esir El Cezerinin kitaplarnda, Resulullahn ashabndan Hazreti Caban el-Kürdiden bahsedildiini hatrlatan Turan, unlar aktard:

bn Hacer el-Askalannin El-sabe Fi Temyizis Sahabe kitabnda net bir ekilde ifade geçiyor. bnül Esir El Cezerinin de yine El Marifetüs Sahabe kitabnda son derece net bir ekilde Hazreti Cabandan bahsediliyor. Öyle anlalyor ki, Kürtlerin Müslümanlamas Resulullah (Sallalahu Aleyhi Vesellem) döneminde balyor. Belki bu ferdi bir durumdur. Ancak unu biliyoruz ki, Hazreti Caban hadis rivayet etmitir. Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem) ile bir kez deil birden çok defa görümütür. Hadisleri olu tarafndan bizlere aktarlmtr. Olu Basral ünlü zahit Malik Bin Dinarn yakn dostudur. Malik Bin Dinar, ona babas hakknda sorular sormu ve mesele bu ekilde bize aktarlmtr. Onun dnda Kürtlerin kitlesel olarak Müslüman olmas Hazreti Ömer zamannda olmutur.

Kürt beylikleri bulunduklar yörelerde çok kymet görmülerdir

Sahabenin ilk defa Musul civarnda Kürtlerle karlatklarn, daha sonra da anlurfa, Mardin, Diyarbakr, Cudi bölgesi ve Van gölüne kadar uzanan fetihlerle birlikte, Kürtlerin ksa sürede slam ile ereflendiklerini belirten Turan, O güne kadar dalarda dlanan, ötekiletirilen, eziyet edilen, aalanan Kürtler, slam ile beraber Abdullah (Allahn kulu) olarak eit birer ahsiyet olarak dier toplumlarn içerisinde hzla yükseldiler. Henüz ilk 250 yl içerisinde, rann Basra Körfezi kylarnda ilk Kürt beylikleri olumaya balyor. Daha sonra Kafkasyada eddadi beylii gibi Selçuklularn çok kymet verdii mücahit bir beylik oluuyor. edddiler, hem Gürcülere kar cihat ediyorlar hem de ilimde çok öne çkmlar. yilikleri de ta Mekke ve Medineye kadar ulayor. Yine Mervaniler Diyarbakr yöresinde 100 yla yakn yaayan bir devlet oluturuyorlar. eklinde konutu.

Kürtlerin slam içerisindeki asl yükselii Selahaddin Eyyubi ile olmutur

Turan, Kürtlerin slam içerisindeki asl yükselileri ve taçlanmas Selahaddin-i Eyyubi ile olmutur. Selahaddin ile birlikte Kürtlük Müslümanlar tarafndan daha yakndan tannmaya balanyor. Kürtler önceden de biliniyordu. Hala Pakistan snrnda yaayan Kürtler var. Elimizdeki kaynaklarda Gazneli Mahmudun Hindistan fethine katlan Kürt topluluklarnn olduu ve ardndan oraya yerletikleri çok net bir ekilde ifade ediliyor. Kürtler daha önce topraklarna bal olup orada taklp kalmken slam ile birlikte dünyann dört bir yanna yaylyorlar. Bugün Yemende Kürtlerden bahsediyoruz. Sudanda artk siyahilemi Kürtlerden bahsediyoruz. Hepsi de bulunduklar memleketlerin en aziz topluluklar arasndadrlar. çok kymet görmülerdir. Endonezyada, Güney Afrikada çok ciddi bir kitle var. Özellikle 15inci yüzyla kadar Kürt ulemas deiik yerlere dalyor. dedi.

Kürtler hem mücahit hem emir hem de tasavvufta mühim bir yer tutuyor

Medreselerde okutulan mühim kitaplarn Kürt ulemas tarafndan kaleme alndn belirten Turan, Bunun 20. yüzyldaki en büyük mümessili üphesiz ki Üstad Bediüzzamandr. Bütün medreselerde okutulan Molla Cami metni gibi nice Sarf ve Nahiv eseri Kürt ulemas tarafndan telif edilmitir. Kürtler, slam tarihinde hem mücahit olarak hem emir olarak hem de tasavvufta mühim bir yer tutmulardr. Halid-i e-ehrezuri el-Badadi 19. yüzyln slam lemini en çok etkileyen, siyasi olmayan bir ahsiyettir. slam lemi üzerindeki etkisi, neredeyse Selahaddin-i Eyyubi kadar büyüktür. Ondan etkilenmeyen neredeyse hiçbir slami hareket yok. eyh Halid Kürtçe iirler yazm bir ahsiyettir. stanbulu çok etkileyen eyh Esad Erdebili de Kürtçe iirler yazmtr. diye konutu.

Kürtlerin Müslümanlyla uraanlarn asl amac slamdr

Kürtlerin slam içerisindeki yerinin zaman zaman kskanldn söyleyen Turan, son olarak unlar ifade etti:

Yahudilerin ve Fransz masonlarnn oyunlarna gelerek rkçlk yapan deiik kesimler, Kürtlerin slam içerisinde rolü bu kadar büyük mü? diye sorgulamaya balamlar. Bunlarn bir ksm Kürt, bir ksm Türk, Arap ya da Acem olabilir. Bunlarn tamamnn kayna Fransz Mason localardr, Yahudiliktir. Zira Kürtlerin slam içerisinde kazand deer gölgelenmeden slamn insan nasl yücelttiini, Hazreti Bilali nasl kölelikten alp Kbenin damna çkard, ona erefli bir müezzin olarak ezan okuttuu anlalamyor. slamn insana verdii bu eref insanlarn hafzasndan silinemiyor. Kürtlerin Müslümanlyla uraanlar her ne kadar rkçlk söylemiyle ortaya çksalar da aslnda slamn kendisiyle urayorlar. Zira bu simge mühim bir simgedir. Kürtlerin slam içindeki bu hikyesi, daha sonra Endonezyada, Malezyada, Afrikann batsnn Müslümanlamasnda anlatlm olmaldr. Bir kavim basit kabileler halindeyken slam içerisinde nasl yücelir diye ulema tarafndan oralara anlatlm olmaldr. Irkçl bize ihraç eden Yahudi ve Masonlar, Kürtlükle urarken bunu bilerek kastl olarak dorudan slama kar mücadele ediyorlar. Kinleri öncelikle slamdr. Kürtlük meselesi ise iin sadece aksesuarlarndan birisidir. Irkçla kaplanlar ise onlarn oyununa geliyorlar.

Ana Sayfaya Git