Türbe mefruşat tezgahı yapıldı!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi malik ejder türbesi bölgede bulunan esnaflar yüzünden unutulmaya mahkûm edildi.

Haberler 02.03.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur lçesi, Balkçlarba Semti Aefçiler Sokanda, Diyarbakrn fethine katlan sahabelerden Malik b. el-Haris el-Eter in( Malik Ejder hazretleri) türbesi, çarda bulunan esnaflarn tezghlar yüzünden unutulmak üzere. Önüne, dizilen hallar ve üzerine aslan battaniye gibi eyalar türbenin görünümünü tamamen kapatarak, sokaktan ve çardan geçen insanlarn görmemesine sebep oluyor.

YAKIMAYAN GÖRÜNÜTÜ

Duruma tepki gösteren baz esnaflar ise arkadalarnn bu ekilde davranmalarn kendilerine yaktramadklarn belirterek önümüz turist sezonu buraya gelen turistler Diyarbakrn tarihi için geliyor camileri, surlar, ziyaret ve türbeleri geziyorlar. Yani uraya bir bakn ne türbe olduu bellidir nede bir ey, türbeden çok bir i yerine veya 4 köeli tezgha benziyor bu ekilde olmaz yani diyerek tepki gösterdiler.

Malik ejder kimdir?

Malik el-Eter (r.a.), Diyarbakrn fethine katlan sahabelerdendir. yz b. Ganm (r.a.), onu, Diyarbakra öncü kuvvet olarak göndermi sonra kendisi arkasndan Diyarbakrn fethine katlmtr. Fakat Malik b. el-Eter in (r.a.) fetih srasnda ehit olmad, aksine fetihten sonra Diyarbakrdan ayrld bilinmektedir.

Ayrca Malik b. el-Eter (r.a.)n, Hz. Ali (r.a.) tarafndan 36/657 ylnda Cezire ve Diyarbakr valiliine tayin edildii daha sonra Msra gönderildii ve oraya ulaamadan Msr yolu üzerindeki Kulzumda 38/658 vefat ettii rivayeti göz önünde bulundurulduunda burada bulunan türbe Malik isimli baka bir kiiye veya Malik b. el-Eter (r.a.)in neslinden birine ait olabilir.

Bu konuda, Ebubekir Feyzi, Hülasa-i Ahvalil-Buldan fi memlik -i Devlet-i Al-i Osman adl eserinde burada metfun sahabenin ismini Malik Azur olarak vermektedir. 1316/1898 tarihli Salname-i Diyarbakrda ise bu türbede metfun kiinin ismi, Malik -i Ecder olarak zikredilmektedir. Günümüzde kullanld ekliyle Malik -i Ejder isminin, Malik -i Ecder isminin, telaffuz kolayl nedeniyle bozulmu hali olduu anlalmaktadr.

Malik -i Ecder Türbesini Nakip Efendinin yaptrd bilinmektedir. Türbe 3x3 m. ebadnda küp eklinde olup siyah tatan yaplmtr. Fakat günümüzde d duvarlar son dönem çinileri ile kapland için tarihi özellii kaybolmutur. Türbe, Vakflar Genel Müdürlüü veritabannda Melik Eter Türbesi ad ve 21.00.01/063 envanter numaras ile Türkiye Kültür Miraslar arasnda kaytldr.

Ana Sayfaya Git