Turizm zabıtası talebi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki 5 bin yıllık tarihi Diyarbakır surlarının tahrip edilmesi ve taşlarının çalındığı iddiaları üzerine kent sakinleri, turizm zabıtası kurulmasını talep etti.

Haberler 18.12.2019 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MÖ 3000-4000 yllarnda Huriler tarafndan ina edildii kabul edilen 5 bin 800 metre uzunluundaki tarihi Diyarbakr surlar, çin Seddinden sonra doal bütünlüü bozulmadan günümüze kadar gelen dünyann en uzun ikinci suru olarak kabul ediliyor. Tarihi zenginliin yannda görsel güzelliiyle de turistlerin ilgisini çeken UNESCO Dünya Kültür Miras Listesindeki Diyarbakr surlarnn bilinçsizce tahrip edilmesine tepki gösteren kent sakinleri, surlarn özel bir ekip tarafndan korunmas talebinde bulundu.

SUR TALARINI çALANLAR GÖZALTINDA

Surlarn tahrip edildii iddialar üzerine harekete geçen polis ekipleri, yaplan incelemelerin ardndan surlar tahrip eden üphelileri tespit ederek gözaltna ald. Olayla ilgili Vali ve Büyükehir Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, sosyal medya hesabndan u paylamda bulundu: UNESCO Dünya Kültür Miras, Diyarbakrn kalbi ve insanlk tarihinin tan surlar tahrip edenler emniyet birimlerimizce gözaltna alnm ve haklarnda adli tahkikat balatlmtr. Surlara zarar veren ve tahrip edenlere kar kararllkla mücadele edilecektir.

SURLAR çN 13 MLYON 500 BN TL BÜTçE AYRILDI

Diyarbakr Valilii ile Büyükehir Belediyesi, Diyarbakr surlarnn bakm ve onarm ile koruma altna alnmas için de çalma balatt. Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, yapt açklamada, 13 milyon 500 bin TL yatrm bedeliyle surlarn ve burçlarn bakm, onarm ve sur etrafnn klandrmas projesini 2020 ylnn ilk çeyreinde hayata geçireceklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git