Turizmde canlanma!

Tarihi ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin akına uğrayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yoğunluk dolayısıyla konaklama tesisleri rezervasyonsuz müşteri kabul edemiyor.

Haberler 22.05.2017 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör olaylar nedeniyle son yllarda sancl bir dönemden geçen Güneydou, salanan bar ve huzur ortam sayesinde bu sene tekrar eski hareketli günlerine döndü.

nanç ve kültür turizminin önemli merkezlerinin yan sra tarihin doayla bulutuu esiz güzellikteki kentlere ev sahiplii yapan bölge, adeta ziyaretçi aknna uruyor.

Artan ilgi dolaysyla ehirlerdeki yldzl oteller bata olmak üzere çeitli büyüklükteki konukevlerinin tamam dolarken, ziyaretçiler bazen büyük ilçelerdeki konaklama tesislerine yönlendiriliyor.

- Her ilde art

Bata dünyann en eski tapnak kalntlar olarak kabul edilen 12 bin 500 ylk geçmie sahip Göbeklitepe ve Hazreti brahimin doduu rivayet edilen bölgeye ev sahiplii yapan anlurfada, yln 4 aylk döneminde ziyaretçi says geçen yla göre yüzde 50 artla 350 bini at.

Bölgede terör nedeniyle en fazla sknty çeken Diyarbakrda da bu yl turizm hareketlilii dikkat çekici rakamlara ulat. Yln 3 aynda 53 bin 359 kiiyi arlayan kent, ziyaretçi saysn geçen yln ayn dönemine göre yüzde 130 artrmay baard.

Tarihi ta evleriyle dikkati çeken Mardin de turizm pastasndan hak ettii pay almaya balayarak turizm sezonuna, geçen yla göre yüzde 35 daha fazla ziyaretçi çekerek siftah etti. Adyaman ve Batman da turizmin oldukça hareketli yaand dier iller arasnda yer alyor.

- imdi Gaziantepe gelme zaman

Gastronomi turizmiyle de dikkat çeken Gaziantepte de ziyaretçi hareketlilii yaanyor. Gaziantep Büyükehir Belediye Bakan Fatma ahinin geçen yl balatt imdi Gaziantepe gelme zaman slogan, kentteki turizm hareketliliine katk salamaya balad.

Son dönemlerde özellikle hafta sonlarnda tur otobüslerinin fazlalnn dikkati çektii kentte, Zeugma Müzesi, Bakrclar çars, Elmac Pazar, Gaziantep Kalesi ve Gaziantep Hayvanat Bahçesi gibi mekanlar sklkla ziyaret edilen bölgeler arasnda yer alyor. Restoranlarda da younluun olduu kentteki otellerde rezervasyon yaptrmadan yer bulmak da pek mümkün olmuyor.

UNESCOnun gastronomi dalnda Yaratc ehirler Ana dahil ettii Gaziantepte, restoranlar da turistlerin ilgi gösterdii mekanlarn banda geliyor.

Baklavann bakenti Gaziantepe gelen yerli ve yabanc turistler, esiz bir mutfak kültürüyle de kar karya kalyor. Izgara ve tatl çeitleri dnda 400e yakn, kente özgü kazan yemeini tatma frsat bulan ziyaretçiler, onlarca müzeyi ziyaret ederek kültürel bir yolculua da çkabiliyor.

- Plann erken yapan rahat eder

anlurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odas Bakan Müslüm çoban, bölgenin bu yl turizm alannda çok ciddi bir ivme yakaladn söyledi.

Mevcut yatak kapasitelerinin bölge kentlerine ilgiyi kaldramaz hale geldiini vurgulayan çoban, potansiyeli deerlendirmek isteyen yatrmclarn konaklama tesislerine yönelmesini önerdi.

Bölgedeki bir kente gelen ziyaretçinin genelde komu kentleri de ziyaret ettiini belirten çoban, u deerlendirmelerde bulundu:

u anda artan ilgi dolaysyla bölge genelinde konaklama sknts yaanyor. Ziyaretçilerin yer bulmak için bir iki ay öncesinden rezervasyon yaptrmalar gerekiyor. Turizmde en önemli olan otel. Onu ayarladktan sonra ulam da rehber de güzergah da çok daha kolay ayarlanabiliyor. Plann erken yapan insanlarmz bölgeye gelince yer problemi yaamaz. u an kent merkezlerinde yldzl ve yldzsz birçok otel dolmu durumda, hatta baz büyük ilçelerde, ehir merkezlerinde yer olmad için turistlerimiz konaklyor. Bölgemizde daha fazla konaklama tesisine ihtiyaç olduunu düünüyoruz.

-statistikler umut veriyor

anlurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydn Aslan da kentte yaanan turizm hareketliliinden duyduu memnuniyeti dile getirdi.

anlurfann bu yl turizmde 1 milyonun üzerinde ziyaretçiyi arlayarak rekor krmasn beklediklerini ifade eden Aslan, konaklama tesislerinin istatistiklerinde çok ciddi bir art yaandn kaydetti.

Artan ilgi dolaysyla otellerde yer bulmann zorlatn vurgulayan Aslan, Bu bizim için ümit var bir durum çünkü gelecein planlamasn yaptnz zaman otellerimiz ve yatrm iletme belgesi olan inaat halindeki konaklama tesislerimizin bir an önce açlmas konusunda tevik edici ve destekleyici istatistikler bunlar. Hem de mevcut iletmelerimizin kapasite artrmn tevik amaçl olduuna inanyorum. Özellikle geçtiimiz ay birçok konaklama iletmemizin mevcut konaklama taleplerini younluktan dolay da karlayamadn gördük. eklinde konutu.

- Turlarn balangc Gaziantep

Gaziantepteki 5 yldzl bir otelin genel müdür yardmcs Ersan Arslan da 2016 ylnn turizm açsndan oldukça kötü geçtiini belirterek, terör olaylar nedeniyle özellikle yerli turist konusunda büyük bir kayp yaandn hatrlatt.

Bölgede son 3-4 aydr terör olaylar yaanmadna dikkati çeken Arslan, bu nedenle artarak devam eden bir hareketliliin söz konusu olduunu anlatt. Arslan, u anda tüm otellerdeki ortalama doluluk oran yüzde 80 civarnda. Yerli ve yabanc turistlerin ilgisi kentimize devam ediyor. Kentimizin gastronomi kenti olmas sebebiyle de turizm gelirlerinin daha fazla olduunu söyleyebilirim. diye konutu.

Gelen oda taleplerini karlamakta zorlandklarna iaret eden Arslan, Son 1 haftada sadece bizim otelimize bin civarnda oda talebi oldu ama ne yazk ki bunu karlayamyoruz. ifadelerini kulland.

Ramazana ksa bir süre kaldn hatrlatan Arslan, haziran aynda, ramazan olmasna ramen talebin artmasn beklediklerini vurgulad.

Gaziantepteki tarihi bir otelin yönetim kurulu bakan Eyüp Kavas ise referandumun hemen ardndan bölgedeki turizmde hareketlilik olutuunu anlatt.

Tur acentelerinin Gaziantepe youn ekilde geldiini ifade eden Kavas, otellerindeki doluluk orannn yüzde 90lar ile ifade edildiini kaydetti.

Turizmdeki hareketliliin kent ekonomisine de önemli katklar saladn bildiren Kavas, Daha önce yüzde 30-40 bandnda hareket eden otellerdeki doluluumuz u an 80-90 civarnda. Turizmdeki bu hareket sadece otelcileri deil, küçük esnafa bile yansd. nanyoruz ki ramazandan sonra younluun daha da artmasdr. Ramazanda ise herhangi bir düü görünmüyor u anda. diye konutu.

Turizmdeki hareketliliin sadece Gaziantep ile snrl olmadn dile getiren Kavas, öyle konutu:

Turlar genelde Gaziantepten balayp, anlurfa, Adyaman, Mardin diye devam ediyor. Yani Gaziantep turun bir balangc oluyor. Turlarn Gaziantepten balamas nedeniyle, dier bölge illerinde de benzer bir turizm hareketliliinin yaandn söyleyebilirim.

Gaziantepi gezen turistlerden Ercüment Kenli de kente ilk kez geldiini, çok beendiini ve yeniden gelmeyi arzuladn ifade ederek, herkesi bu güzellikleri görmeye davet etti.

Kente düzenlenen bir tur ile geldiini anlatan Kenli, Gaziantepin ardndan anlurfa ve Mardini de gezeceini söyledi.

Ana Sayfaya Git