Turizme açılmayı bekliyor!

Çüngüş Belediye Başkanı Suat Akmeşe "Manastırın tadilatı yapılırsa ilçemiz turistik bir yer olacak. Çüngüş'ün tarihi, geçmişten bugüne neler yaşandığı bilinecek" dedi.

Haberler 29.06.2021 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çüngü ilçesinde bulunan tarihi Meryem Ana Manastr onarlarak turizme kazandrlmay bekliyor.

çüngü Belediye Bakan Ali Suat Akmee, bugüne kadar sadece kilise ksm ayakta kalan manastrla ilgili giriimlerde bulunduklarn söyledi.

Belediye olarak bu tarihi yapnn yeniden ayaa kaldrlmas için ellerinden geleni yapmaya hazr olduklarn belirten Akmee, turizme önem verdiini bildii Diyarbakr Valisi Münir Karalolu ile konuyu deerlendirdiklerini belirtti.

MANASTIRIN ONARILMASI

Manastrn onarlmasnn turizm ve ekonomi anlamnda ilçe sakinlerinin faydasna olacan vurgulayan Akmee, Manastrn tadilat yaplrsa ilçemiz turistik bir yer olacak. çüngüün tarihi, geçmiten bugüne neler yaand bilinecek. Ekonomi güçlenecek. çalma alanlar genileyecek. stihdam salanacak. diye konutu.

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Bakan Doç. Dr. Oktay Bozan da ilçenin tarih boyunca Müslümanlar ve gayrimüslimlerin beraber yaad bir merkez olduunu söyledi.

TARH YAPININ KAZANILMASI

Tarihi kaytlara göre manastrn 1841de Sultan Abdülmecit döneminde onarldn dile getiren Bozan, unlar kaydetti:

Bu manastrn inanç merkezi olarak korunmas ve turizme kazandrlmas lazm. 1890l yllarda 30 odas, içinde frn, havuzu, hamam olan, çüngü çevresindeki gayrimüslimlerin, Ermenilerin idare merkezi olan bir yer. Tarihsel olarak da milattan önce 50li ylarda yaplm bir mabet olduunu düündüümüz zaman yapnn muhteemlii, eskilii çok önemli bir deer ifade ediyor. O açdan bu yapy muhafaza etmek, yklmasna göz yummamak ve gelecek nesillerin istifadesine sunmak gerekiyor. Manastr onarld ve muhafaza altna alnd zaman turistler, buray görme imkanna sahip olacak. çüngüün tarihi geçmii, bu kilise üzerinden tekrar hatrlanacak.

Ana Sayfaya Git