Turizmi lezzetleriyle tutkuya dönüştüren rota: DİYARBAKIR

Tarihi ve kültürel değerleriyle her yıl turizm pastasındaki payını artıran Güneydoğu Anadolu illerinin birbirinden lezzetli mutfakları, ziyaretçilerine adeta ziyafet sunuyor.

Haberler 29.06.2020 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeledeki normallemeyle turizmde yava yava yeniden hareketlilik yaayan Güneydou Anadolu Bölgesi, birbirinden lezzetli ve zengin sofralaryla da ziyafet öleni sunuyor.

Güneydou, tarihi deerleri, kadim gelenekleri, kültürü ve modern turizm alanlar olmasnn yannda ünü dünyaca bilinen lezzetleriyle de turistlerin dikkatini çekiyor.

Yörenin turizmini birçok yöresel lezzetiyle tutkuya dönütüren Güneydou, normallemeyle eski canl günlerinde olduu gibi esiz lezzetleriyle konuklarna unutulmaz tatil yaatmak istiyor.

Tarih boyunca çok sayda medeniyete beiklik eden Diyarbakr ziyaret edenler, yöresel lezzetlerine de hayran kalyor. Ziyaretçiler ehirde arasnda kaburga dolmas, cier kebab, meftune, içli köfte, etli ve ekili dolma gibi yöresel lezzeti tatma imkan buluyor.

Diyarbakrda her mevsim ilgi gören kaburga dolmas, her malzemesi özenle seçilerek kuzunun kaburga ksmndan yaplyor. Bu esiz lezzet halanm pirinç, maydanoz, karabiber, pul biber, reyhan, çeitli baharatlar ve salçann kartrlarak kuzu kaburgasna doldurulmasyla hazrlanyor. Malzemelerin konulmasnn ardndan dikilen kaburga, önce buharda, sonra da frnda yaklak 4 saatte piirilerek ikram ediliyor.

Kentin henüz gün aydnlanmadan mangal ateini közleyen kebapçlar, kahvalt yapmak için gelen müterilerine cier kebab servisine balyor. Kenti ziyaret edenler tarafndan öle ve akam yemeklerinde de tercih edilen cier kebabn geç saatlere kadar tadabiliyor.

KADAYIFA YOUN LG

Diyarbakrda sütlü, fstkl, cevizli, kaymakl, peynirli, burma, düz, çubuk çeitleriyle sunulan ve Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmesiyle ünü her geçen gün artan kadayf da gelen turistlerin vazgeçilmezleri arasnda bulunuyor.

Tereyal tepsilere dizilen ve simit ocaa braklan kadayf, nar gibi kzardktan sonra üzerine erbeti dökülerek sata sunuluyor. Günlük üretilerek müterinin beenisine sunulan kadayf, lezzetiyle youn ilgi görüyor.

Mardinde tarihi konaklarnda Reyhani müzii eliinde zengin yöre mutfann lezzetleri tadlabilir. Sembusek, içli köfte, kibe bumbar, dolma, kaburga ve etli ekmek, erik yahnisi ve peynir helvas, bu lezzetlerden sadece birkaç.

Mardinin hareketli ve renkli çarsnda vakit geçirirken egzotik baharatlar, badem ekeri, telkari gümü, el ii bakr objeler, frnlarda kurutulmu ekmek ve yöreye özgü organik üretilen sabun satn alnabilir.

Mimarisi, tarihi, kültürel yaps ve sosyal dokusu ile ilgi uyandran, eski ve yeni kenti bir arada barndran Mardinin cazibesi, yöresel lezzetleriyle artarken Eski Mardin diye tabir edilen sit alannda gezen turistler, süt danas veya kuzu etinin büyük bçaklarla çekilerek kymaya dönütürülmesiyle hazrlanan kebab yemeden ehirden ayrlmamal.

UYKUDAN FERAGAT ETTREN LEZZET

Siirti ziyaret edenler, corafi iaretli ürünleri Siirt fst, Pervari bal, perde pilav ve büryan kebabn tadabilir.

Yaylada otlam ve sütten kesilmi kuzularn etinden hazrlanan ve gün aarmadan servis edilmesinden dolay uykudan feragat ettiren lezzet olarak adlandrlan büryan kebab ile güne balanabilir.

Eti 3 metre derinliinde ve 1 metre çapndaki tandrlarn üzerindeki çengellere aslarak piirilen büryan kebab, farkl aromas ve lezzetiyle büyük beeni görüyor.

Ana Sayfaya Git