Turizmin çekim merkezi Eğil!..

Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki Asurlular zamanında yapıldığı tahmin edilen Asur Kalesi'nde kapalı tünellerin temizlenerek turizme kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldı.

Haberler 09.12.2020 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Görevlendirme yaplan Eil Belediyesince, Kuran- Kerimde isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberler dahil 9 peygamberin medfun (defnedilmi) olduuna inanlan, manevi iklimin yan sra Kralkz Baraj Gölü, sur sarnçlar ve tarihi yapsyla da ilgi gören ilçede, Asurlular zamannda yapld deerlendirilen Asur Kalesindeki 3 tünelden kapal olan iki tünelin açlmas amacyla hazrlanan proje, Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Kuruluna sunuldu.

Kuruldan alnan onayn ardndan tünellerde 15 kiilik ekiple arkeologlar gözetiminde temizleme çalmas balatld. çalmalarn ardndan da Asur Kalesi ve tünellerin turizme kazandrlmas planlanyor.

Kalenin çevresinde Kültür ve Turizm Bakanlndan alnacak izinlerle de kaz çalmas balatlacak.

Eil Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili dris Arslan, göreve geldiinde Asur Kalesinde gerekli çalmalarn yaplmadn gördüklerini ve ilk çalmay balattklarn söyledi.

Asur Kalesinde bulunan 3 tünelden ikisiyle ilgili çalma yaptklarn anlatan Arslan, çalmalarla ilgili Kültür ve Tabiat Varlklarn Koruma Bölge Kurulundan gerekli izinleri aldklarn ve temizleme çalmalarna baladklarn belirtti.

Temizlik çalmasnn ardndan baka projelerinin de olduunu kaydeden Arslan, nallah yakn zamanda burann insanlarmzn hizmetine sunulmas ile ilgili gerekli bütün çalmalar yapm olacaz. Bu çalmann ilk ayadr. Buras çok kadim bir kale, milattan önce 3 bin yl öncesine dayanyor. Bu kalenin bize çok farkl deerler sunacan, Mezopotamyann kültürünü bize sunacan biliyoruz. dedi.

- Kalemiz maalesef bugüne kadar bu potansiyelini ortaya koyamad

Kalenin çevresinde kaz yapmay planladklarn ifade eden Arslan, kalenin çevresinde de ilkbaharda Kültür ve Turizm Bakanlndan alnan izinler dahilinde bir kaz çalmas balatmay düündüklerini kaydetti.

Kaz çalmasnn ardndan çevre düzenlemesi yapmay planladklarn bildiren Arslan, Burada en büyük deerimiz ziyaretlerimiz. ki büyük peygamberin meftun olduu bir noktadayz. Kalemizle ziyaret noktasn ayn noktaya toplamay hedefliyoruz. Bununla ilgili çevre düzenlemesi ve gezi alan çalmamz devam ediyor. diye konutu.

Eilin turizm potansiyelinin çok fazla olduunu aktaran Arslan, öyle devam etti:

Ziyaretimiz genel anlamda 350 bin vatandamzn buraya gelmesini salayan bir faktör. Kalemiz maalesef bugüne kadar bu potansiyelini ortaya koyamad. çalmamzn amac kalemizin de bu potansiyelini ortaya çkararak buray tamamen turizm destinasyon noktas yapmaktr. nsanlarmz burada tarihi, kültürü ve din turizmini bir arada yaayabilecek. Bu çalmay yaparsak inanyoruz ki Türkiye genelinden çok büyük ziyaretler olacaktr.

Arslan, ziyaret ile ilgili tantm projeleri hazrladklarn ancak yeni tip koronavirüs salgn nedeniyle tantm yapamadklarn aktararak, salgn sonrasnda tantm faaliyetlerine tekrar balayacaklarn kaydetti.

çalmalarn uzun vadeli olacan dile getiren Arslan, çalmalarn ardndan ilçenin kadim ve tarihi deerlerinin ortaya çkartlacan ifade etti. Arslan, çalmalara verdii destekten dolay Vali Münir Karaloluna teekkür ettiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git