Turizmin gözdesi!

Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa'nın arasında yer aldığı 9 peygamberin metfun olduğuna inanılan Diyarbakır'ın Eğil ilçesi, Kralkızı Baraj Gölü ve tarihi yapısıyla misafirlerini ağırlıyor.

Haberler 26.04.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuran- Kerimde isimleri geçen Zülkifl ile Elyesann arasnda yer ald 9 peygamberin metfun olduuna inanlan doa harikas Diyarbakrn Eil ilçesine ziyaretçiler youn ilgi gösteriyor.

Kent merkezine yaklak 52 kilometre mesafede bulunan ve antik çalardan günümüze kadar tarihin yap talarn oluturan birçok uygarla ev sahiplii yapan Eil, inanç, doa ve kültür deerleriyle turistlerin beenisini kazanyor.

Nebi Harun-i Asefi, Nebi Hallak, Nebi Harut, Nebi Zünnun, Nebi Hürmüz, Nebi Ömer ve Danyal ile Kuran- Kerimde isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin kabirlerinin bulunduuna inanlan ilçe, Kralkz Baraj Gölü, sur sarnçlar ve tarihi yapsyla yerli ve yabanc turistleri arlyor. lçeye gelen turistler, tekne turuna katlarak esiz doal güzelliklerin arasnda vakit geçirmenin mutluluunu yayor.

Kaymakam ve Belediye Bakanvekili Kürad Atak, ilçenin hafta sonlar yaklak 6 bin turisti arladn söyledi.

lçedeki ziyaretçi tepesine 7 çeme, tabiat park, alveri mekanlar, otopark alan, peyzaj çalmalar, yürüyü yolu gibi düzenlemeler yaptklarn kaydeden Atak, turizme yönelik çalmalarnn sürdüünü belirtti.

- Esiz bir güzellie sahip

Yeni piknik alanlar, baraj kysnda çocuk oyun gruplar ve 30 kamelya yaptklarn ifade eden Atak, lçeye turizm sezonunda yaklak 300 bin ziyaretçi geliyor. leride Eil, bölgenin turizm cenneti olacak. Hiçbir yere nasip olmayan doal güzelliklere sahip olan Eil, peygamber kabirleri ve baraj kysyla esiz bir güzellie sahip. dedi.

Eilin turizm potansiyelini arttrmak için çaltklarn vurgulayan Atak, görevlendirmenin ardndan yaptklar giriimler sonucu Orman ve Su leri Bakanlnn bin 340 dönümlük orman alan içerisinde yer alacak olan Eil Peygamberler Tabiat Parknn Türkiyenin 214üncü tabiat park olmasn karara baladn aktard.

- Asma köprü yaplacak

Atak, ilçenin turizm potansiyelini arttrmak için projeler hazrladklarn iaret ederek öyle konutu:

Baraj kenarnda ky boyunca yürüyü yolu yaplmas amacyla proje yapm çalmalarmz balad. Eil kalesi ve ziyaret tepesi aras yürüyü yolu ve asma köprü projesi hazrlayp Karacada Kalknma Ajansna bavuruda bulunduk. Projenin maliyeti 1 milyon liradr. Ayrca kaleye merdiven ve seyir teras yaplmas için hazrladmz projede ihale aamasna geldi.

- Terör bittikçe insanlar geliyor

Tekne iletmecisi Abdullah Karakoç, baharn gelmesiyle ilçede turist younluunun arttn, beklentilerinin üstünde bir rabetle karlatklarn söyledi.

Geçen yla göre turist saysnda büyük art olduunu aktaran Karakoç, Terör bittikçe insanlar geliyor. Her taraf dolu maallah. Yukarya kadar araç doldu, park yeri kalmyor. Baz kiiler yer bulamadklar için geri dönüyor. Teknelerimiz bo kalmyor. Türkiyenin her tarafndan insanlar buraya bekliyoruz. Buray gelip görsünler. dedi.

- Ziyaretçiler memnun

Ailesiyle ilçeye gelen Orhan Sincarolu, Buras yaz aylarnda baty aratmyor. Güzel bir manzaras var. Baraj ve ziyareti herkesi görmeye davet ediyorum. Tarihi, güzellii ve manzarasyla herkesin gelip görmesi gereken bir yer. dedi.

Kahramanmaratan gelen Yaar Peköz de bölgede huzurun hakim olduunu vurgulayarak unlar kaydetti:

Burada böyle bir yer olduunu duyunca ardm. Buraya geldiimde de fark ettim ki burann güzellii bir baka. Biz buralarn nasl bir yer olduunu bilmiyorduk. lk bata biraz tedirgindik. O yüzden ilk geldiimizde büyük bir aknlk yaadk. lk bata Diyarbakr il merkezini gezdik. Sonra burada güzel bir piknik alan ve peygamber kabirleri olduunu örendik. Burada peygamberlerin kabirlerinin olduunu bilmiyordum. Kabirleri görünce çok duygulandm.

Ana Sayfaya Git