Turizmin sıkıntısı

Diyarbakır’ın turizm sektöründe hak ettiği yere gelememesinin nedenlerini ortaya koymak, kısa ve orta vadeye yönelik çözüm önerilerine ışık tutacak projeler üretmek amacıyla düzenlenen “Akademi ve Turizm Paydaşları Bir Araya Geliyor” çalıştayında kent turizminin sorunları belirlendi.

Haberler 08.12.2017 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Valilii, Büyükehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi (DÜ), Ticaret Borsas (DTB), Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO), Karacada Kalknma Ajans, Kültür ve Turizm Müdürlüü, TÜRSAB Diyarbakr Bölge Yürütme Kurulu, kur, DYAD, MEKSA, Diktum-Der ve yerel basn temsilcilerinin turizm paydalar olarak katld Akademi ve Turizm Paydalar Bir Araya Geliyor çaltaynn sonuç bildirgesi hazrland. DÜ Sosyal Aratrmalar Merkezi tarafndan düzenlenen ve Diyarbakr Turizm Platformunun katlm ile gerçekleen çaltayda kent turizmi kültür turizmi, inanç turizmi, gastronomi turizmi ve salk turizmi olmak üzere dört balk halinde incelemeye alnd.

Diyarbakr yeterince tantlamyor

Kültür turizmi çaltay grubu, Diyarbakrn yeterince tantlamyor olmas, kente yönelik olumsuz alglar, paydalar arasnda koordinasyon ve ibirlii eksiklii, ulamda sorunlar yaanmas, gelen turistlere bilgilendirme eksiklii, güvenlik kontrolü sorunu, musiki, kültür, edebiyat ve sanat çalmalarnn eksiklikleri, turistik bölgelerde altyap ve üstyap eksikliinin bulunmas, insan kaynaklar sorunlar, turistik bölgelerde igalcilerin olmas, turizm faaliyetlerin plan dahilinde gerçekletiriliyor olmamas sorunlarn belirledi.

Mutfak kültürü uyumuyor

Gastronomi turizmi çaltay grubu, u sorunlara dikkat çekti:

Müteri beklentilerini tam karlayamama, dardan gelen müteri azl, mutfak kültürünün uyumamas, vejetaryen mutfan azl, yerel menülerde tantm eksii ve medyada daha az yer almas, Diyarbakr yemekleri ile ilgili herhangi bir kaynan olmamas, çiköfte, köfte, cier, kaburga dolmas gibi özgü farkllklarn tespiti, Hevsel Bahçesi ürünleri yeterince menülerde deerlendirilmemesi ciddi sorun. Ayrca yöresel ürünlerin yerine dardan dondurulmu ürünler getirilmesi, franchise iletmeler sayesinde yerel ürünler yerine dardaki ürünlerin kullanlmas, yerel iletmelerin yöre d orjinli (kökenli) toptanclardan mal almas, yöresel ürünlerde devlet katksnn azl, Karacada pirincinin iletmelerde yeterince kullanlmamas, üniversitelerde ve liselerde gastronomi bilimi okuyanlarn yeterince istihdam edilememesi, yiyecek ve içecek iletmelerin hijyen konusunda yeterince duyarl olmamalar, yiyecek ve içecek iletmelerinde stajyerlerin banda yeterli denetim olmamas, seyahat acentelerin belirli irketler dnda turist getirmemesi, STK ve iletmeler arasnda ibirlii olmamas, Milli Eitimde gastronomi ders müfredatlarnn yöresel mutfaa yönelik konular bulunmamas, yöresel tatl olan Sütlü Nuriyenin yeterince tantlmad için unutulmaya yüz tutmas, il çapnda gastronomi ürünlerine yönelik bir envanterin yaplmamas, Diyarbakr mutfa yeterince, ulusal çapta tantlmamas ve lokantalarda nitelikli personel çalmamas gibi konular da soruna neden oluyor.

Tesisler yetersiz

Salk turizmi çaltay grubu, ifal su kaynaklar için nitelikli tesis yetersizlii, bu tesislerde çalan nitelikli eleman eksiklii, üniversitenin çevre illere verdii salk hizmetlerinde hasta yaknlarna sunulan konaklama hizmetlerinin yetersizliinin önemli olduunu açklad. Salk turizmi grubunun belirledii dier sorunlar öyle:

Salk hizmeti sunanlar ile hizmeti alanlar arasndaki dil problemi. Salk elemanlarnn nitelik ve saysal yetersizlii, yerel yönetim , kamu yönetimi ve sivil toplum örgütlerinin barnmayla ilgili problemlerde koordinasyon yetersizlii. Kentin salk imkanlarnn tantmndaki yetersizlikler. Salkla ilgili konaklama hizmeti sunan özel sektördeki yetersizlikler. ehrin güvenlikle ilgili imaj problemi. Temizlik ve hijyen konusunda kent genelinde yetersizliklerin yaanmas. Alternatif tp tedavileri alannda tesis ve uzman kii yetersizlii. Diyarbakrn orta dou için tedavi merkezi olamamasna kaynaklk eden ana neden ulam yetersizlii ve direk uçularn olmamas. Salk alannda uzman kadrolarn sürekli kaybedilmesi. Salk alannda çalan yöneticilerin yetersizlii ve duyarszl. çermikteki fizik tedavi tesislerinin yönetimden kaynakl nedenlerle atl kalmas. Üniversite tp fakültesi için imaj problemi. Hastaneler ve turizm paydalar arasnda koordinasyon ve i birliinin olmamas. Salk hizmetlerini ihraç etmede özellikle Ortadou ülkeleri ile i birlii ve koordinasyonun olmamas. Salk turizmi ile ilgili bölge içinde yaplm akademik çalmalarn yetersizlii. Diyarbakrn salk turizmi ile ilgili stratejik plannn olmamas. Bölgedeki ifal su kaynaklarnn yeterince aratrlmamas ve su debilerinin ölçülmemesi. Suyun özellikleri ve hangi tedavilerde kullanlacana dair bilgi yetersizlii.

Kavram karmaas yaanyor

nanç turizmi çaltay grubu ise, Diyarbakrn ciddi bir imaj ve tantm sorunu olduunu bildirdi. Grubun tespitleri öyle:

Yerel yönetimlerin, STKlarn ve vatandalarn reklam ve tantm konusunda oldukça zayf olduklar gözlemlenmitir. darecilerin Diyarbakrn manevi yönünü ele almadklar geçmite yaanan sorunlar arasndadr. Diyarbakr tarihiyle ilgili olarak sözlü ve yazl kaynaklardaki bilgilerin birbirleriyle uyumad ve bu yönüyle kavram karmaas oluturularak bilgi kirlilii oluturulmutur. Karacada Kalknma Ajans sektörel bazda çalmalar yürüterek yatrm destek ofisleriyle 2023 hedefi olarak 1 milyon turistin ilimizi ziyaret etmesini hedeflemektedir. Yatrmn önünde en büyük engelin güvenlik sorunun olmas inanç turizmini olumsuz etkilemektedir. Medyann haber verme usullerine baktmzda bölgemizin yararna olmayan abartlm birçok haber yaplmakta ve bunun önüne geçmemiz gerekmektedir. Alg operasyonlaryla Diyarbakr imaj zedelenmektedir. Cami ve ibadethane gibi mekanlarn imar planlarnda yeteri kadar yer verilmeyii geçmite bu bölgede inanç turizmi açsndan olumsuz etkileri olmutur. Cami ve türbelerin yeteri kadar iyi bir ekilde yenileme ve düzenlenmesinin yaplamay. Ulu Caminin giri ksmnda yaplan düzenlemenin kemerin görüntüsünü bozmas yani bilinçli bir düzenlemenin yaplmay tantmn önünde bir engel olarak görülmektedir.

Tespitler paylalacak

çaltay sonuç bildirgesinde sorunlarn çözüm önerilerinin de belirlendiini anlatan Dicle Üniversitesi Sosyal Aratrmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bahar Burtan Doan, çaltay raporunun ilgili tüm kamu kurum ve kurulularyla paylalacan belirterek, belirlenen tehis ve tespitler ile ortaya konulacak tedavi önerileri ile Diyarbakrn makus talihinin yenilmesine katk salanacan söyledi.

Ana Sayfaya Git