Türk "kamikaze" hedeften şaşmayacak

STM tarafından geliştirilerek güvenlik güçlerinin kullanımına sunulan Kargu'nun mühimmat etki alanı ve kapasitesi geliştirildi

Haberler 15.07.2018 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hedef tespit ve isabet oran da artrlan Kargu, karmak ve birbirine benzer kalabalklarda hedefini ayrt ederek etkisiz hale getirebilecek

Kargu, geçen hafta gerçekletirilen testlerde, gelitirilen tüm özelliklerini sahada baaryla sergiledi

Türk savunma sanayisi tarafndan gelitirilerek ksa sürede güvenlik güçlerinin kullanmna sunulan vurucu insansz hava araçlarnn (kamikaze HA) yetenekleri gelitiriliyor.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A (STM) tarafndan milli ve yerli imkanlarla gelitirilen vurucu HAlara yönelik çalmalar, sahadan alnan geri beslemelerle sürdürülüyor.

Güvenlik güçlerinin anlk hedef tespit, takip ve imha kabiliyetinin artrlmas için Özel Kuvvetler Komutanl ve Deniz Kuvvetleri Komutanlna teslim edilen Otonom Döner Kanatl Vurucu HA Kargu, bu çalmalarda önemli bir yer tutuyor.

Özellikle meskun mahalde güvenlik güçlerine katk salamas planlanan Kargu ile bir binann ya da maarann içine girilip tespit yaplabiliyor, tehdit unsurlar etkisiz hale getirilebiliyor.

Kargunun aerodinamik tasarmn ve arlk konfigürasyonunu optimum seviyeye getiren STM, farkl operasyonel ihtiyaçlara da yant vermek üzere bu HA için çeitli tip ve özelliklerde harp balklar gelitirdi.

Bu gelitirmelerle yetinmeyen STM, Kargunun mühimmat etki alann ve kapasitesini geniletti.

Hedef tespit ve isabet oran da artrlan Kargu, çok daha karmak görevlerin üstesinden gelebilir hale dönütürüldü. Buna göre Kargu, birbirine benzer unsurlarn bulunduu kalabalklarda dahi verilen hedefi dierlerinden ayrt edip iaretleyerek etkisiz hale getirebilecek hassasiyete ulat.

Kargu, geçen hafta gerçekletirilen testlerde, tüm bu özelliklerini sahada baaryla sergiledi.

Ele geçmemek için kendini imha ediyor

Kargu, farkl operasyonel ihtiyaçlar için 1,5 kilograma kadar 3 farkl tipte patlayc tayabiliyor. Ayrca, Karguya eklenmesi planlanan zrh delici mühimmatn yerli olarak gelitirilmesi için de çalmalar devam ediyor.

Kargu, görev iptali, eve dönü ve kendini imha kabiliyetlerine sahip bulunuyor. Yer kontrol noktasna dönü enerjisi kalmadnda dümann eline geçmemek için güvenli bir yükseklie trmanp kendini imha edebilen Kargu, hedefe dal safhas dahil herhangi bir aamada görevin iptaline ve eve dönüe olanak salyor.

Yurt içinde ve yurt dnda youn ilgi gören Kargunun ihrac için çeitli dost ve müttefik ülkelerle temaslar yürütülüyor. Karguyu kullanan emniyet ve güvenlik gücü birimlerine önümüzdeki dönemde yenilerinin eklenmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git