Türkiye ve Suriye'nin ortak kültürel öğeleri "desen"e dönüşüyor

Mardin'de Türk Kızılayınca yürütülen çalışma kapsamında açılan tasarım atölyesinde Türkiye ve Suriye'deki ortak kültürel öğeler, kadınların maharetli ellerinde desene dönüştürülüyor

Haberler 22.07.2018 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Destek Tasarm Akademisi Bakan Ali Akdamar:

Burada üretimler yapacaz ve gelir elde edeceiz. Türk Kzlaynn yapm olduu bu proje takdire ayan

Suriyeli Hanm Rezuk Yemin:

Türk Kzlayn çok seviyorum, bize her alanda yardmc oluyor. Ortak güzel desenler çkaracamza ve kendimizi gelitireceimize inanyorum

Farkl etnik yaplarn yüzlerce yldr bir arada yaad Mardinde, Türk Kzlay öncülüünde açlan tasarm atölyesinde Türkiye ve Suriyedeki ortak kültürel öeler desene dönüecek.

Türk Kzlay Mardin Toplum Merkezinde Türkiye ve Suriye kültürlerinin yanstlmasna yönelik Desen Tasarm Atölyesi açld.

Atölyede aralarnda Türk, Kürt, Arap ve Süryanilerin de bulunduu 5i Suriyeli 10 kadn, yaadklar bölgenin kültür öelerini ön plana çkaracak ve birletirecek desen çalmas yapyor.

Hazrlanan desenlerin özel sektör temsilcilerine ya da kamu kurum kurulularna sat ile kadnlara gelir salanmas hedefleniyor.

Türk Kzlaynn yapm olduu proje takdire ayan

Atölyede kadnlara eitim veren Destek Tasarm Akademisi Bakan ve grafik tasarmc Ali Akdamar, AA muhabirine yapt açklamada, Mardinde bulunmaktan ve böyle bir projede yer almaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

çok heyecan verici ve çok önemli bulduu çalma için kente geldiini belirten Akdamar, Deiik toplum gruplarndan arlkl olarak da Suriyeden gelen kadnlarla beraberiz. Bu corafyada ortak deerlerimiz var. Snrlarmz ayr olsa bile bu deerler üzerinden ilikilerimizi yürütüyoruz. dedi.

Kadnlara gelir getirici çalmalarn önemine deinen Akdamar, Suriyede savan sona ermesiyle Türkiyede yaayan insanlarn ülkelerine geri dönmek isteyeceine iaret ederek, Bu insanlar kendi deerlerini ortaya koyup, tasarmlar yapacak, simgeler çizecekler. Bunlar ürün haline getirip çanta, tiört gibi çeitli malzemelerin üzerine basacaz ve bir mesaj vereceiz. Burada üretimler yapacaz ve gelir elde edeceiz. Türk Kzlaynn yapm olduu proje takdire ayan. ifadelerini kulland.

Kendimizi gelitireceimize inanyorum

Suriyeli Süryani asll Rezuk Yemin, Mardinde Türk, Kürt, Arap, Süryani ve Alevilerin bir arada karde gibi yaadn belirtti.

Türk Kzlaynn çok desteini gördüklerini aktaran Yemin, Türk Kzlayn çok seviyorum, bize her alanda yardmc oluyor. Ortak güzel desenler çkaracamza ve kendimizi gelitireceimize inanyorum. diye konutu.

Yaptmz tasarmlar dünyada görmek bize gurur verir

Mardinli Aynur Erdem, kentte herkesin bir arada hogörü içerisinde yaadn ve bunu modellere yanstarak ehri en iyi ekilde dünyaya tantmay arzu etiklerini söyledi.

Erdem, Yaptmz tasarmlar dünyada görmek bize gurur verir. Türk Kzlayna teekkür ederiz. dedi.

Suriyeli Sabiha Muhammed ise ülkelerindeki savatan kaçarak Türkiyeye sndklarn anlatt.

Güzel desenler yapmak istediini aktaran Muhammed, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Türk Kzlayna kendilerine sunduklar destekten dolay teekkür etti.

Ana Sayfaya Git