Türkiye’de 3 bin çocuk cezaevinde

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin kabul edilmesiyle ilan edilen 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla birçok kentte yapılan açıklamalarla, çocuklara yönelik hak ihlalleri raporları açıklandı.

Haberler 21.11.2019 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu çocuk Haklar Merkezi, Tahir Elçi Toplant Salonunda basn toplants düzenledi. Toplantda konuan Baro Bakan Yardmcs ve çocuk Haklar Koordinatörü Avukat Gazal Bayram Koluman, Türkiyenin BM çocuk Haklarna Dair Sözlemesine koyduu çekincelerin kaldrlmas gerektiini söyledi.

YARGI REFORMUNDA YETERSZ

Koluman, Yarg Reformu Strateji Belgesinin ilk paketinde yaplan düzenlemelerin yeterli olmadn belirterek, ikinci yarg paketinin içerisinde daha önce gündeme gelen ancak kamuoyundan yükselen tepkilerin ardndan geri adm atlan, çocuk ile cinsel istismar failinin arasndaki ya farknn 10un üzerinde olmamas ve evliliin gerçeklemesi halinde cezann ertelenmesi hükmünün de yer alaca öne sürüldüünü belirterek, Bu düzenlemenin çocuk yata, erken ve zorla evlendirmelerin önünü açaca ve cinsel istismar merulatraca açktr dedi.

CEZAEVLER çOCUKLARIN GELMNE UYGUN DEL

Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlna sokakta yaayan çocuklarn tespiti ve barnmas noktasnda yasal sorumluluunu hatrlatan Koluman, cezaevlerindeki çocuklara dikkati çekti. Koluman, Birçok çocuun ar suçlamalarla adli mekanizmalarla tanmakta, tutuklanarak, karakollarda, sokaklarda, cezaevlerinde kolluk güçleri tarafndan iddette maruz kalarak, uzun süre salksz cezaevlerinde tutuklu kalmaktadr. Tutuklama karar verilirken bireyin çocuk olduunun dikkate alnmas, çocuklar için alternatif tedbirlerin deerlendirilmesi ve tutuklamann son çare olmas gerekmektedir. Ayn ekilde cezaevlerinde ebeveynleriyle kalan çocuklarn da eitim-beslenme-salk haklar ihlal edilmekte, ayr yataklar bulunmamakta, oyuncak ve gdaya ulamakta sknt yaamaktadrlar. Hiçbir cezaevinin çocuun geliimi için uygun olmad ve annenin varlnn bu süreçteki önemi göz önüne alndnda cezaevinde çocuklaryla birlikte kalan kiiler için denetimli serbestlik ve ev hapsi gibi uygulamalarn tartlmas ve hayata geçirilmesi gerekmektedir diye konutu.

Silahl çatmalarda, çocuklarn yaama ve korunma haklarna ilikin BM çocuk Haklarna Dair Sözlemesinin 38inci maddesini hatrlatan Koluman, bu yükümlülüklere ramen çatmal süreç, sava ve mayn atklar sebebiyle çocuklarn hayatn kaybetmeye devam ettiini kaydetti.

Yaplan hak ihlallerini sonucunda taraf olan ülkelerin, sözlemeyi içselletirilmediinin görüldüünü dile getiren Koluman, iktidar ve tüm siyasi partileri çocuklarn maruz kald skntlara kalc politikalar üretmeye çard.

Ana Sayfaya Git