Türkiye'de derece yaptı mülakatta elendi

Girdiği DHBT 'de Türkiye genelinde 62'nci, Diyarbakır'da ise il birincisi olan Kübra Aysu, sözlü mülakatta keyfi muamelelere maruz kaldığını ileri sürerek, haksız bir şekilde elendiğini söyledi.

Haberler 13.04.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine giren Kübra Aysu, 93 puanla Türkiye genelinde 62nci, Diyarbakrda ise birinci srada yer ald. Türkiye geneli dereceye giren Aysu, sözlü mülakatta keyfi muamele ile hakszla maruz kaldn, bilinçli bir ekilde verilen 80 puanla ilan edilen kontenjana giremediini iddia etti.

2010-2011 yllar arasnda baörtü yasa nedeniyle liseyi okuyamayan Aysu, karsna çkan tüm engellemelere ramen açktan lise örenimini tamamlayarak Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazand. Ayrca Kuran a olan Aysu, lise eitimi süreciyle beraber Kuran Kerim hafzln tamamlad.

Eitim sürecinde karlat zorluklara ramen taviz vermediini belirten Aysu, Ben ortaokulu bitirdikten sonra baörtüsü yasa nedeniyle lise örenimini devam edemedim. Fen Lisesini kazanmtm. Bu nedenle liseyi açktan okumak zorunda kaldm. Bu süre içeresinde hafzlk eitimimi tamamladm. Hafzlk eitimimden sonra üniversiteye hazrlk süreci yaadm. u an Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi okumaktaym. dedi.

2 yllk emeim 2-3 dakikaya sdrld

Kuran kursu hocal için girdii Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testinde keyfi muamele uygulandn dile getiren Aysu, Diyanet leri Bakanlnn 28 Aralk 2018 tarihinde yapt Din Hizmetler Alan Bilgisi Testine girdim. Mülakata giren son adaydm. Benden sonra mülakat kapanacakt. Cuma namazn bahane ederek vakitlerinin dar olduunu söylediler ve sadece 2-3 dakikalna beni sözlü snava tabi tuttular. Benden önce mülakata giren kiilere 10-15 hatta 20 dakika süre tannd. Yapmak isteselerdi Cuma namazndan sonra da yapabilirlerdi. Zaten mülakat için herhangi bir saat belirtilmemiti. Cuma namaz bahane edilerek 2 yllk emeimi acelece 2-3 dakikaya sdrmaya çaltlar. 93 puanla Türkiye sralamasnda 62, Diyarbakrda da birinci olurken, girdiim sözlü mülakatta haksz bir ekilde elendim. ifadelerini kulland.

Benden düük alanlar mülakattan baaryla geçtiler

Mülakat görevlilerinin zamanlarnn az olduunu, sorulara doru cevap vermesine ramen yanl cevapm gibi muamele gördüünü aktaran Aysu, Sorduklar sorular cevaplamama ramen, aldm puan hiçe sayarak mülakatta 80 puan verip elediler. Hlbuki giren arkadalarmn çounun puanlar benden düük olmasna ramen 95-96 puanla atanarak yerlemeye hak kazandlar. Snava girdiim ilk andan itibaren bir terslenmeyle karlatm. Sorduklar sorulara doru cevap vermemi beklemeden sözümü yarda kesip cümlelerimi sonlandrmaya çalyorlard. Doru cevap verdiim sorular da yanl olarak deerlendirdiler. eklinde konutu.

Aysu, Mülakat snav esnasnda hangi mezhebe tabii olduumu sordular. afii mezhebi deyince, hangi itikad mezhepten olduumu da sordular. Bende genellikle mam Earinin hükmünü uyguladm söyleyince bana çktlar. Öyle bir ey mi olur, herkesin itikad olmas gerekir. tarznda çktlar. Sonradan yaptm aratrmalarda slamda itikat serbestliinin olduunu örendim. afii olan bir insan, mam Earinin hükmüne de, mam Matüridinin hükmüne de uyabilir. Bunu sanki çok yanl yaptm gibi psikolojik olarak etkilemeye çaltlar. Bu konu hakknda acaba bir bilgileri yok mu, yoksa bildikleri halde sadece elenmem için mi böyle oldu? Bilmiyorlarsa örenmelerini tavsiye ediyorum. diyerek sitem etti.

CMERe ikyet ettim, hukuki süreci balattm

Hukuki olarak yasal süreci balattn vurgulayan Aysu, Ben bu aamadan sonra ilk önce CMERe ikyet dilekçemi bildirdim. Birinci haftann dolmasyla bana cevap geldi. Cevapta, 7 gün içerisinde itiraz dilekçesini Ankaraya göndermem gerektii söylendi. Ben itiraz dilekçemi hazrladm, Ankaray aradm. Bana, artk geç olduunu, gönderemeyeceimi söylediler. Ben e-posta yoluyla yollayacam söylediim zaman da Hayr, buraya getirmeniz lazm. dediler. Ben de dava açacam söyledim. Beni hukuk bürosuna yönlendirdiler. Hukuk bürosunu araynca onlar da bana Dava açamazsnz, itiraz süreniz geçti. dediler. Okuldaki hocalarma dannca öyle bir eyin olmadn, dava açmak için sürenin önem arz etmediini belirttiler. Ben yasal süreci balattm. Ama unu da bilmelidirler ki, öbür dünyada da hakkm hiçbir ekilde helal deildir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git