Türkiye'de 'engellilik'

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Türkiye'de 5 milyona yakın engelli var. Erişilebilirlik, eğitim, çalışma hayatı ve sağlık Türkiye’de engellilerin en çok zorlandıkları, sıkıntıya düştükleri alanlar.

Haberler 03.12.2016 - 10:30 Son Güncelleme : 03.12.2016 - 10:35

Türkiyede engelli olmak zor. Engelli bireylerle ilgili veriye ulamak da zor. Kaynaklar eski, en günceli 2011 ylna ait. TÜK verilerine göre Türkiyede yaklak 5 milyon engelli var. Yani Türkiye nüfusunun yüzde 6,6sn engelliler oluturuyor. Bunun yüzde 42,8i erkek, yüzde 57,2si kadn.

Eriilebilirlik, eitim, çalma hayat ve salk... te Türkiyede engellilerin en çok zorlandklar, skntya dütükleri alanlar. Yani hayatn kendisi.... Eriilebilirlik sorunu, engellilerin sosyal hayata katlmasnn önündeki en büyük engel. Büyük çounluu kaldrmlar ve yollardan ikayetçi. Evlerinin, kamu binalarnn engelli kullanmna uygun olmadn düünenlerin oran da yine yüzde 60larda.

ENGELLLER

çalma hayatna bakacak olursak; Engelli nüfusun 1 milyon 1 bini çalyor. Yaklak 4 milyon engelli istihdam sürecinin dnda. çalmak isteyip de i bulamayanlarn oran yüzde 8,8. Kadn engellilerin ii çok daha zor. e yerletirilen her 5 erkee karn sadece bir kadn engelli istihdam ediliyor.

Devlet, en önemli i kaps. Ama devlette bile kadrolar bo. Engellilerin haklar için çalan Toplumsal Haklar ve Aratrma Derneine göre kadrolarn sadece yüzde 60 dolu. 2014 yl verilerine baktmzda 24 bin 566 engelli memur kadrosu bo brakld.

Engelli nüfusun eitim düzeyi nüfusun geneline göre düük. Okuma yazma bilmeyen engellilerin oran yüzde 23,3. Bu oran erkeklerde yüzde 10,9. Kadnlardaysa yüzde 32,4. Yükseköretim mezunu olanlarn oran erkeklerde yüzde 4. Kadnlarda ise yüzde 1,5.

Engellilerin yarya yakn sosyal yardm alyor. Engelli ayl alanlarn oran yüzde 27. Kurumlar deiiyor ama sonuç pek deimiyor. Devlet kurumlarndan ayni ya da nakdi yardm alanlarn oran da yaklak yüzde 20.

Ana Sayfaya Git