Türkiye’de her 2 kişiden 1’i kripto para yatırımcısı

Türkiye’de, her iki kişiden birinin kripto para yatırımcısı olduğu ortaya çıktı. Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital Medya Uzmanı Sercan Öğe, son 24 saatte Türkiye’de 20 milyar lira alım satım işlemi yapıldığını söyledi.

Haberler 28.04.2021 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Türkiyede, her iki kiiden birinin kripto para yatrmcs olduu ortaya çkt. Dicle Üniversitesi Öretim Görevlisi ve Dijital Medya Uzman Sercan Öe, son 24 saatte Türkiyede 20 milyar lira alm satm ilemi yapldn söyledi.

Kripto paralarla uramann pek de kolay olmadn belirten Sercan Öe, hangi parann ne zaman deer kazanaca, ne zaman deer kaybedeceinin pek belli olmadn kaydetti. Dünyada birçok insann yatrmcs olduu kripto parada Türkiyede de ciddi bir yatrmc olduunu dile getiren Öe, yaptklar anket çalmasnda Türkiyede, her iki insandan birinin kripto para yatrmcs olduunu ifade etti.

Sistemi kuran tek bir tula istediini yapabilir

Kripto para borsasyla 2015-2016 ylnda itibaren yakn bir ekilde ilgilendiini belirten Öge, kripto parann hayatmza 12 yl önce bitcoin teknolojisiyle girdiini söyledi. Öge, Bitcoin teknolojisiyle hayatmza giren kripto paradan sonra insanlar kolay yoldan para kazanabilmek için kripto para yatrmcs olmaya balad. Ülkemizde de bu kripto para yatrmclar gün geçtikçe fazlalayor. Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin, Tether gibi alt coinlerde ortaya çkmasyla beraber coin pazar geniledi. Bu coin pazarnn genilemesiyle birlikte sanal coin borsalar ortaya çkt. Dünyann her yerinde, Türkiyede de. Türkiyede u anda yaklak 14,15 tane sanal kripto para borsas bulunuyor. Bugün ve dün, yaklak 24 saatlik kripto para ilem hacmi 2.4 milyar dolar. Yani yaklak 20 milyar lira. Dün ve bugün 24 saatlik süre zarfnda Türkiyede gerçekleen alm satm ilemi. Ve alm satm ileminin yüzde 90n Türkiyedeki en büyük dört farkl borsadan gerçeklemi. Teslann kurucusu Elon Musk twitterden bir açklama yapt ve Dogecoinle ilgili bir twitter paylat. Yanl hatrlamyorsam elindeki Dogecoinleri satmak isteyen olursa dolar karl bu Dogecoinleri alabilirim dedi. Bunu gören yatrmclar Dogecoinlerin gelecek vadettiini düünüp artk Dogecoine yatrm yapmaya baladlar. Tabi Türkiyede özellikle son günlerde popüler olan ve yurt dna kaçan Faruk Fatih Özerin kurduu Thodex, 2017-2018 yllarnda kurulmu bir sanal borsa. Kripto borsas. Eskiden ilem hacmi çok yüksek deildi. Yaklak son 1 ayda birden yükselmeye balad. Bunun sebebi Faruk Fatih Özer, Elon Muskun açklamasndan sonra Web sitelerinde bir açklama yaptlar. Ve dedi ki, ben Dogecoinleri dünyadaki piyasa fiyatnn yüzde 20sine, yüzde 30 daha altna Dogecoin satacam dedi. Tabi insanlarmz küçük bütçeyle de olsa bu sisteme kayt olup Dogecoin almaya baladlar. Son 1-2 ayda Faruk Fatih Özerin kullanm olduu Thodex sistemi birdenbire zirve yapmaya balad. Tabi burada unutulmamas gereken bir durum var. Bu tarz kripto para borsalarnda web sitesini ve sistemi yöneten bir ana mekanizma var. Bu sistemi kuran kii admin, sistemdeki tüm ilem geçmiini, senin sistemdeki tüm bakiyeni, sistemdeki tüm kripto cüzdann görebiliyor. Ve tek bir tula istedii hesaba, istedii bölüme aktarabilir dedi.

Türkiyede 2 gençten biri kripto para yatrmcs

Kripto paralarn saklanmasnda özelikle iki çeit cüzdan kullanldn aktaran Öge, Bunlar bir scak cüzdan. Scak cüzdan, herhangi bir web sitesinden, herhangi bir mobil uygulamadan girip paranz saklayabildiiniz, oradan alm satm ilemlerini gerçekletirebileceiniz online scak cüzdan. Souk cüzdan ise fla disk benzeri özel üretilmi güvenlikli bir depolama arac souk cüzdan. Faruk Fatih Özerin de 2 milyar gibi korkunç rakamn oluturduu kripto paray yurt dna çkarmasn salayan asl souk cüzdandr. Bu aslnda uzmanlk gerektiren bir konu. Öyle ite ben 100 bin lira yatraym hemen bir hafta sonra 400 bin, 500 bin para kazanaym. Ya da 1 milyar lira param olsun diye bir sistem yok burada. Tamamyla dikkat edilmesi gereken bir nokta. Tabi bitcoin sistemi, coin sistemi Thodex yüzünden veya Thodex gibi coin borsalar yüzünden çökmeyecek. Ben aslnda kripto para borsalarn öyle tanmlyorum. Sanal paralarn sanal bankas. Biz Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu olarak Türkiyenin 11 ilinde 200 kiinin katlmyla bir anket çalmas yaptk. ve bu anket çalmasnda Türkiyede 18-29 ya aras bu gençlere yaptmz bu anket çalmasnda yaklak yüzde 65lik bir orann kripto para borsas hakknda bilgisi olduunu gördük. Ve buna yatrm yapan oran ise yüzde yaklak 48 olduunu gördük. Yani u anda Türkiyede her 2 gençten biri kripto paraya çok düük meblada da olsa bir yatrm yapm eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git