Türkiye'de sıcak hava dalgaları daha sık görülebilir

Türkiye'nin 2013-2098 döneminde yılda ortalama 78 güne kadar sıcak hava dalgasının etkisinde kalabileceği, dalgalanmaların sıklaşabileceği tahmin ediliyor.

Haberler 03.07.2019 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin 2013-2098 döneminde ylda ortalama 78 güne kadar scak hava dalgasnn etkisinde kalabilecei belirtilerek, dalgalanmalarn daha sk yaanaca bir periyota girilmesi bekleniyor.

Sabanc Üniversitesi stanbul Politikalar Merkezi (IPM) klim Deiiklii çalmalar Koordinatörü ve Halk Sal Uzman Dr. Ümit ahin tarafndan hazrlanan, Scak Dalgalar: klim Deiikliiyle Artan Tehdit ve Scak-Salk Eylem Planlar Raporu açkland.

klim deiikliinin insan sal ve yaamna etkilerinin incelendii rapora göre, iklim deiikliinin ar scaklar, sel, frtna, orman yangnlar ve kuraklk üzerinde dorudan etkileri bulunuyor.

klim deiikliinin halk sal sorunlarna yol açan dolayl etkileri ise vektörlerle bulaan hastalklarn yaylmas, hava kirlilii, su ktl ve gda güvenliinin tehlikeye girmesine bal hastalklar, beslenme bozukluklar ve açlk, göçler ve zihinsel saln bozulmas olarak sralanyor.

Scak hava dalgalar, Dünya Salk Örgütü ve Dünya Meteoroloji Örgütü tarafndan bir bölgede yln scak döneminde yerel iklimsel koullara bal olarak en az 3 gün boyunca sra d scak hava koullarnn yaanmas olarak tanmlanyor.

Risk gruplarna dikkat

Scak hava dalgalar, insan sal, ölüm, tarmsal kayplar, orman yangn ve elektrik kesintisi riskini ciddi oranda artryor.

Özellikle kadn, çocuk ve 60 ya üzeri yallar ile kronik hastal olan, uygun barnma koullar bulunmayan, beslenme bozukluu çeken, salk hizmetlerine eriim sknts yaayan ve darda çalmak zorunda kalan insanlar risk grubunda yer alyor.

Rapora göre, 1971-2016 yllar arasnda scak hava dalgalarnn artt Türkiyede, 2013-2098 yllar arasnda ylda ortalama 78 güne kadar scak hava dalgalarnn görülebilecei ve dalgalanmalarn daha sk yaanaca bir döneme girilebilecei öngörülüyor.

21. yüzyln en büyük tehdidi olarak görülen iklim deiiklii durdurulmazsa scak hava dalgalarnn artk bir kural haline gelmesi beklenirken, bu konuda uyar mekanizmalarnn kurulmas, bakanlklardan balamak üzere yerel yönetimler ve bireylerin de önlem almas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git