Türkiye'de sıcak hava dalgası beklenmiyor

Avrupa'daki sıcak hava dalgası pek çok ülkeyi etkisi altına alırken, gözler, bu dalganın Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceğine çevrildi.

Haberler 27.07.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Scak hava dalgas Avrupada pek çok ülkeyi etkisi altna alrken, bu dalgann Türkiyeyi etkileyip etkilemeyecei merak konusu oldu. Avrupada yaanan scak hava dalgasnn önümüzdeki 10 günlük süreçte yurtta etkili olmas ve uç scaklklarn meydana gelmesi beklenmiyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüünden edindii bilgilere göre, mevsim normallerindeki scaklklarn ortalama maksimum scaklklardan 3 ila 5 derece üzerinde art arda 5 gün veya daha fazla süreyle devam etmesine scak hava dalgas deniyor.

Hava scaklklarnn mevsim normallerinden 5-9 derece üzerinde seyretmesi kuvvetli scak hava dalgas, 10 derece ve üzerinde seyretmesi ise uç (ekstrem) scak hava dalgas olarak anlyor.

Scak hava dalgalarnn canllarn yaam, su kaynaklar, bitki örtüsü ve enerji tüketimi üzerinde önemli etkileri bulunurken, bu dalgalar, insan yaamn da olumsuz etkiliyor.

Bat ve Orta Avrupada art arda scak hava dalgalar yaanrken, hafta bandan beri 3. kez scak hava dalgas etkili oldu. Bat Avrupa ülkelerinde birçok merkezde uzun yllar scaklk rekorlar krld.

Son olarak 2003 yl yaznda Avrupada hava scaklklar uzun süre mevsim normallerinin üzerinde seyretmi ve scak hava dalgas olumutu. Yaanan bu scak hava dalgas nedeniyle bata Fransa olmak üzere Almanya, spanya, talya, ngiltere, Hollanda, Portekiz ve Belçikada çok sayda insan yaamn yitirdi.

- Yalar etkisini kaybedecek

Bat Avrupada yaanan scak hava dalgasnn önümüzdeki 10 günlük süreçte Türkiyede etkili olmas ve uç scaklklarn meydana gelmesi beklenmiyor.

Yurdun kuzey kesimlerinde meydana gelen yalarn etkisini kaybedecei ve önümüzdeki hafta yurt genelinde havann genellikle az bulutlu ve açk olaca tahmin ediliyor.

Ülkede mevsim normalleri civarnda kuzey ve iç kesimlerde uzun yllar ortalamalarnn 1-2 derece altnda seyreden hava scaklklarnn biraz yükselecei ve ülke genelinde mevsim normalleri civarnda ve yer yer 2-4 derece kadar üzerinde seyredecei tahmin ediliyor.

Gelecek hafta en yüksek hava scaklnn stanbulda 32, Ankarada 34, Adanada 35, zmirde 36, Aydnda 38, Diyarbakr ve anlurfada 40 derece civarnda olmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git