Türkiye'nin 214'üncü tabiat parkı Diyarbakır'da

Eğil ilçesindeki "Eğil Peygamberler Tabiat Parkı", Türkiye'nin 214'üncü tabiat parkı oldu.

Haberler 29.06.2017 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Eil ilçesinde yer alan Eil Peygamberler Tabiat Park, Türkiyenin 214üncü tabiat park oldu.

Orman ve Su leri Bakanlndan yaplan açklamaya göre, Bakanlk tarafndan Türkiyenin tabii, kültürel ve rekreasyonel kaynak deerlerine sahip yöreleri, 2873 Sayl Milli Parklar Kanununa göre milli park, tabiat park, tabiat koruma alan ve tabiat ant olarak koruma altna alnyor.

Bakanlk tarafndan bu sahalarn sürdürülebilirliinin salanmas, farkl kullanm taleplerinin kontrollü ve planl bir ekilde karlanabilmesi ve buralarn koruma-kullanma dengesi gözetilerek gelecek kuaklara milli bir miras olarak braklmas hedefleniyor.

Bu kapsamda son olarak Diyarbakrn Eil ilçesindeki alan, Eil Peygamberler Tabiat Park ilan edildi.

Türkiyenin 214üncü tabiat park olan alan, Diyarbakrn merkezine 51 kilometre mesafede, bin 340 dekarlk orman alan içerisinde bulunuyor.

- Korunan alanlara yeni bir halka eklendi

Açklamada görülerine yer verilen Orman ve Su ileri Bakan Veysel Erolu, Tabiat park ilan ettiimiz bu alan, tarihte birçok medeniyete ev sahiplii yapm, farkl inançlarn yaad bir ilçemizde yer alyor. Arkeolojik özellik gösteren peygamber türbeleri, kaleler, tarihi camiler, mezar antlar, kümbetler, maaralar, kiliseler, han, hamam ve medreseler bulunan bu alan vatandalarmz muhakkak gidip görmeliler. ifadelerini kulland.

Korunan alanlarn adet ve alan baznda sürekli artrldn aktaran Erolu, Eil Peygamberler Tabiat Park ile korunan alanlara yeni bir halka daha eklediklerini bildirdi.

Korunan alanlarn geçmite yalnzca insan faaliyetlerinin yasakland ya da snrland alanlar olarak alglandna dikkati çeken Bakan Erolu, artk bilimsel deeri yannda estetik deeriyle de koruma altna alnan, sahip olduklar kaynak deerleri ile rekreasyonel kullanmlara imkan tanyan, toplumun geliimine katkda bulunan alanlar olarak da düünüldüünü ifade etti.

- 81 il için tabiat turizmi master planlarn tamamladk

Erolu, tabiat her zaman koruduklarn ve gelimesi için desteklediklerini aktararak, unlar kaydetti:

Milli parklar ile tabiat parklarn ziyaretçilerin ilgi oda haline getirmek için çalmalarmz sürdürüyoruz. Her geçen yl korunan alanlarmz ziyaret edenlerin says artyor. nsanlar tabiatla iç içe, çevreye saygl tesislerde vakit geçirmek istiyor. Türkiyede turizm denilince güne ve deniz akla geliyor. Özellikle sahillerde milyarlarca dolarlk yatrmlar yaplyor. Oysa dünyann birçok ülkesinde ekoturizm geliiyor. Biz de bu tabiat harikas alanlarmzda ekoturizmi gelitirmek istiyoruz. Bu çerçevede 81 il için tabiat turizmi master planlarn tamamladk ve turizm alanlarn belirledik. Bu alanlar turizmin de gözdesi haline getireceiz.

Ana Sayfaya Git