Türkiye'nin 7'nci uydusu uzayda

Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin aktif uydu sayısı, sabah saatlerinde başarılı bir şekilde fırlatılan TÜRKSAT 5A'nın 4 ay sonra yörüngesine oturtulmasıyla 7'ye yükselecek.

Haberler 09.01.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin, 3ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B) haberleme, 3ü (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 6 uydusu bulunuyor.

Türkiyenin ilk iletiim uydusu denemesi olan TÜRKSAT 1A, 24 Ocak 1994te uzaya frlatld ancak frlatc rokette meydana gelen arza nedeniyle 12 dakika 12 saniye sonra okyanusa dütü. Uydu teknolojilerine yatrmlarna devam eden Türkiye, 10 Austos 1994te TÜRKSAT 1B ile uzaydaki yerini ald.

AIRBUS D S tarafndan üretim süreçleri ve test aamalar tamamlanan TÜRKSAT 5A uydusu frlatmaya hazr halde 2 Ekimde TÜRKSAT yetkililerine yerde teslim edildi.

2017de imzalanan sözleme sonras AIRBUSn Fransann Toulouse ehrindeki tesislerinde üretimine balanlan uydu, SPACE X firmasnn ABD-Floridada bulunan Cape Canaveraldaki frlatma merkezine gönderildi. Bugün 05.15te Falcon 9 roketiyle baarl bir ekilde uzaya frlatlan TÜRKSAT 5Adan, frlattan 35 dakika sonra ilk sinyal alnd.

Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan TÜRKSAT 5A, istasyonlar araclyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekletirilmesinin ardndan 31 derece dou boylamndaki yörüngesine yerleecek.

TÜRKSAT 5Ann yaklak 4 ay sürecek yolculuunun ardndan yörüngesine oturtulmasyla Türkiyenin uzaydaki aktif uydu says 7ye çkacak.

Uydunun kontrolü, Gölba Uydu Yer stasyonuna devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla yaklak bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak. TÜRKSAT 5Ann 2021in ikinci çeyrei içinde hizmete balamas hedefleniyor.

Uydu manevra ömrüyle 31 derece dou yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarn 30 yl boyunca güvence altna alacak.

TV YAYINCILII VE VER HABERLEME HZMETLER VERECEK

TÜRKSAT 5A, Türkiye, Avrupa, Orta Dou, Kuzey Afrika, Orta Bat Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadenizi kapsayan geni bir corafyada, TV yayncl ve veri haberleme hizmetleri sunacak.

Türkiyenin yeni Ku Bandn kullanan öncü ülkelerden birisi olmasn salayacak TÜRKSAT 5A, 12 kilovat güçle çok daha kaliteli bir TV yayncl ve haberleme hizmeti salayacak.

TÜRKSAT 5BNN HAZRANDA FIRLATILMASI HEDEFLENYOR

Uydu teknolojileri alanndaki yatrmlarn sürdüren Türkiye, imalatlar tamamlanan ve testleri yaplan TÜRKSAT 5B haberleme uydusunu haziran aynda uzaya frlatmay planlyor.

42 derece dou yörüngesine gönderecek TÜRKSAT 5B ile ülkenin Ka-Bant kapasitesi artrlacak.

TÜRKSAT 5A ve daha sonra 5Bnin hizmete girmesiyle, Türkiyenin frekans haklar korunurken, gelecek yeni nesil haberleme uydular için de yeni frekans haklar elde edilecek.

Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde üretilecek TÜRKSAT 6A haberleme uydusunun 2022de uzaya frlatlmas öngörülüyor.

Türkiye, TÜRKSAT uydularyla haberleme alannda Avrupa ve Afrikann tamamn, Asyann Endonezya da dahil bat ve güney bölümünü (Rusya ve çin hariç) kapsayacak.

TÜRKYEDE TASARLANIP ÜRETLEN LK GÖZLEM UYDUSU RASAT

RASAT yer gözlem uydusu, TÜBTAK UZAYn BLSATn ardndan ikinci uzaktan alglama uydusu oldu. Türkiyede tasarlanp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 17 Austos 2011de Rusyadan frlatld.

RASAT uydusu, tasarm ömrü 3 yl olmasna ramen 17 Austos 2020 itibaryla, yörüngede 9uncu yln baaryla tamamlad.

Söz konusu uydu, günee e zamanl dairesel yörüngede, 700 kilometre irtifada bulunuyor, 7,5 metre siyah-beyaz, 15 metre çok bantl uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kamerayla görev yapyor.

Yeniden ziyaret zaman ortalama 4 gün olan RASAT, 3 eksende kontrol edilebiliyor. Her bir çerçeve görüntüsünün boyutlar 30x30 kilometre olan uydudan, 960 kilometre uzunluuna kadar erit görüntü alnabiliyor.

Proje kapsamnda, uydu montaj, entegrasyon ve test laboratuvar büyütülürken, uydu tasarm, üretim ve test konularnda 100den fazla uzman yetitirildi.

GÖKTÜRK-1 UYDUSU

Türk Silahl Kuvvetlerinin hedef istihbaratna yönelik uydu görüntüsü ihtiyacn karlayacak GÖKTÜRK-1 uydusu da 2016da uzaya frlatld. Alçak irtifa dünya yörüngesine oturan uydu, kamu kurum ve kurulular için çevre ve yaplamann izlenmesi, tarmsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamalar, snr kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan alglama görevleri yaplabiliyor.

Corafi kstlama olmakszn dünyadaki herhangi bir yerde keif yapmak için tasarlanan 0,50 metre çözünürlüklü uydunun ömrünün 7 yl olmas öngörülüyor.

LK YÜKSEK çÖZÜNÜRLÜKLÜ KEF VE GÖZLEM UYDUSU GÖKTÜRK-2

Türkiyede özgün olarak gelitirilen ilk yüksek çözünürlüklü keif ve gözlem uydusu GÖKTÜRK-2, 2012de gerçekletirilen frlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerletirildi.

GÖKTÜRK-2, Milli Savunma Bakanl, TÜBTAK Bakanl ve TÜBTAK UZAY-TUSA i ortakl tarafndan imzalanan sözleme kapsamnda üretildi.

Uyduyla Türk Silahl Kuvvetleri ve özel olarak Hava Kuvvetleri Komutanlnn ihtiyaç duyduu hedef istihbarat ile saysal ve corafi veri üretimi salanyor. Ayrca dier kamu kurum/kurulular ile üniversite ve aratrma kurumlarnn uydu görüntüsü istekleri karlanyor.

Yüksek yerlilik oranyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüe sahip gözlem uydusu, Türkiyenin savunma, çevre, ehircilik, tarm ve ormanclk alanlarnda önemli ihtiyaçlarna cevap veriyor.

Söz konusu uydu, yaklak 640 kilometrelik bir eridin görüntüsünü tek geçite indirebilecek kadar yüksek hzl bir veri haberlemesine sahip bulunuyor.

Dünyann her yerinden görüntü alma ve iletiim konisi içinde aktarma kabiliyetine sahip olan uydu, dünya etrafndaki bir turunu yaklak 98 dakikada tamamlyor.

GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamnda uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yap gelitirilmesi, kamu kurum ve kurulularnn gözlem ve aratrma ihtiyaçlarnn milli imkan ve kabiliyetlerle karlanmas hedeflendi.

Gelinen noktada, TÜBTAK UZAY ve TUSA bünyesinde gelecekteki uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetitirilirken, uydu ve ekipman seviyesi tasarm, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyap ve kabiliyetler kazanld.

Ana Sayfaya Git