Türkiye'nin bozkırları korumaya alınıyor

Türkiye'nin uçsuz bucaksız bozkırlarının ekolojik bütünlüğünün korunması amacıyla çalışma başlatıldı.

Haberler 05.12.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orman ve Su leri Bakanl ile Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl öncülüünde, Küresel çevre Fonunun (GEF) finansmanyla, Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütü (FAO) tarafndan, Türkiyenin Bozkr Ekosistemlerinin Korunmas ve Sürdürülebilir Yönetimi projesi hayata geçirildi.

Projeyle, Türkiyenin korunan bozkr alanlarnn geniletilmesi, bozkrlarn biyolojik çeitliliinin korunmas ve yöre halknn geçim kaynaklarnn güvence altna alnmas hedefleniyor.

Proje kapsamnda pilot alan olarak belirlenen anlurfadaki Tek Tek Dalar Milli Park, Kzlkuyu Yaban Hayat Gelitirme Sahas ve Karacada bölgelerinde yaplacak aratrmalar sonucunda ulusal düzeyde bozkr koruma stratejisi oluturulacak.

Doa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü srafil Erdoan, Türkiyenin yaklak yüzde 40nn bozkr alanlarndan olutuunu söyledi.

Bozkrlarn günümüzde hzla bozulmaya baladna dikkati çeken Erdoan, Artan nüfus, yanl kullanm ve otlatma basks gibi nedenlerle bozkrlar günümüze bozularak ulamtr. Projede amacmz, buradaki bozkrlar etüt etmek, bu alandaki insanlarn ihtiyaçlarna bakmak, alanda yaayan insanlarla beraber bozkrlarn kalitesini yükselterek hem yörede yaayan insanlarn daha fazla istifade etmesini salamak hem de bozkrlarn bozulmadan gelecek nesillere ulamasn salamak. diye konutu.

- ncelemeler 4 yl sürecek

Ülkedeki el dememi en fazla bozkr alann anlurfada bulunduunu belirten Erdoan, Tek Tek Dalar Milli Park, Kzlkuyu Yaban Hayat Gelitirme Sahas ve Karacada bölgesinin incelemeler için pilot alan olarak seçildiini dile getirdi.

Erdoan, uzmanlarn 4 yl belli dönemlerde incelemelerde bulunacan kaydederek, Buras 4 yln sonucunda ülkemizdeki dier bozkr alanlarna örnek olacak bir çalma alan olacak. Burada yaplan çalma zamanla ülkemizdeki dier alanlarda yaygnlatrlacak ve oradaki alanlar da buradaki çalmadan istifade edecek. dedi.

FAO Türkiye Ormanclk Program Sorumlusu ve Projenin Teknik Lideri Peter Pechacek de bozkr alanlarnn ekolojik açdan Türkiyenin en önemli ve hassas ekosistemlerinden biri olduunu belirtti.

Projeyle bozkr biyolojik çeitliliinin, üretim alanlarna uyumunun kolaylatrlacan vurgulayan Pechacek, unlar kaydetti:

Proje sonucunda Karacada bozkrlarnda etkin bir korumann salanmas amaçlanyor. Bozkrlar için daha etkili yönetim planlar hazrlanacak. Bozkr alanlar ve tampon bölgelerde sürdürülebilir bir otlatma yönetim program iletilerek, bu yöntemin takibi salanacak. Böylece anlurfa bozkr koruma stratejisinin hazrlanmas ve ulusal bozkr koruma stratejisinin hazrlanmas gibi temel faaliyetler yürütülecek.

Ana Sayfaya Git